TheNews
            KEZDŐLAP      FELIRATKOZÁS  
2019. március 21. csütörtök, Klaudia
Vajon szükség van egyáltalán az állatkertekre? A cikkből kiderül!
Az utóbbi évek állatvédő mozgalmainak köszönhetően egyre többekhez jut el, hogy állatokat az emberek szórakoztatására tartani, illetve vadászni nem etikus dolog. De mi a helyzet az állatkertekkel? Szükség van-e rájuk egyáltalán, és ha igen, miért?

Ha nincs Gerald Durrell, akkor a mai állatkertek sincsenek. Ugyanis a brit zoológus és író munkájának köszönhetően alakult ki nagy részben az állatkertek mai működési formája: tevékenysége és célkitűzései. Durrell gyerekkora óta hatalmas érdeklődést és még nagyobb tiszteletet tanúsított az állatvilág iránt. Viszonyát az állatokhoz például Családom és egyéb állatfajták című humoros regényéből érthetjük meg.

Az állatkert nem modern kori találmány, már az ókori Egyiptomban is voltak vadasparkok, de ekkor még az egzotikus fajok bemutatása, szórakoztatás és mutatványokra való betanítás volt a cél. A XX. században már arra törekedtek, hogy minél több fajt vonultassanak fel, mintegy enciklopédikus jelleggel. A természetvédelem és a veszélyeztetett fajok mentése viszont csak a 60-as, 70-es évektől kezdve vált az állatkertek alapvető tevékenységévé, és ez jelentős részben Durrell kitartó munkájának és elhivatottságának köszönhető.

A zoológusnak gyerekkorától kezdve a legnagyobb álma volt egy saját állatkert létrehozása, de nem egészen úgy képzelte el az állatok tartását, ahogy abban a korban megszokott volt, illetve nem a lakosság szórakoztatására akart állatokat ketrecbe zárni, hanem a kihalófélben lévő fajok megmentése céljából.

Ha képeket nézegetünk régebbi állatkertekről, főként rácsok mögött, lebetonozott területen sínylődő állatok szomorú fotóit fogjuk látni. Még a 90-es évekből is vannak szörnyű emlékeim iskolai kirándulásokról, amikor a bezártságtól megbolondult medve ide-oda dülöngél a 4×4 méteres ketrecében, a gyerekek pedig nevetnek rajta, mert azt hiszik, hogy jókedvében táncol.


Gerald Durrell és felesége a Londoni Állatkertben (Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)


Durrell nem fogadta el ezt a gyakorlatot, sokkal jobb körülményeket akart teremteni az állatoknak, olyan kifutókat létrehozni, amelyek jobban emlékeztetnek az eredeti környezetükre. Állatgyűjtő körútjain nem a ritka, értékes fajok begyűjtésére koncentrált, minden állatot ugyanúgy akart védelmezni és bemutatni az állatkertben. Legfőbb céljául azt tűzte ki, hogy veszélyeztetett fajokat gyűjtsön, szaporítson tovább, hogy ezáltal megmentse őket a kihalástól. Ez a tevékenység akkoriban forradalmian újnak számított, és az állatkertek többsége nem is nézte jó szemmel.

- Ez az ember nem normális. Ha meghívod magadhoz, sast telepít a borospincédbe! – mondta róla saját bátyja, Lawrence Durrell.

Gerald Durrell viszont kitartott elképzelése mellett, létrehozta saját állatkertjét, és alapítványt működtetett a veszélyeztetett fajok megmentésére és az állatkerti állatok körülményeinek jobbá tételére.

Bár Durrell könyveinek mindig is nagy rajongója voltam, alapvetően nem vagyok híve a vadállatok ketrecbe zárásának, az utóbbi években én is kerültem az állatkerteket, és azt a véleményt képviseltem, hogy felesleges állatkínzás, amelynek egyetlen célja az unatkozó turisták szórakoztatása. Aztán beszéltem Csányi Vilmos etológussal, aki felhívta a figyelmemet az állatkertek fő küldetésére. Amit mondott, elgondolkodtatott, és végül arra jutottam, hogy talán mégsem ördögtől való dolog ez, inkább szükséges rossz, ami egyébként évről évre egyre kevésbé tűnik negatívumnak.

Csányi szerint a mai emberek többsége annyira elszigetelte magát a természettől, hogy nincs semmi motivációja tisztelni és védeni azt. Túl sok inger éri őket, így hiába nézik meg David Attenborough természetfilmjeit, amíg nem látnak, szagolnak, adott esetben érintenek meg igazi állatokat, vadállatokat, nem tűnik számukra valóságosnak mondjuk a kihalófélben lévő fajok problémája. Ha egy városi környezetben nevelkedett gyerek élőben látja azt az állatot, amelyik talán utolsó példánya fajának, talán elgondolkodik azon, hogy eldobálja-e a műanyag palackot a tengerparton, a vízi élővilágot veszélyeztetve ezzel, vagy vegyen-e pálmaolajat tartalmazó terméket, az orangutánok lemészárlását támogatva vele.

A legfőbb érv az állatkertek ellen, hogy bármekkorára is növelik a kifutók méretét, bármennyire is gazdagítják a környezetet, egy vadállat sosem lesz boldog bezárva. Csányi Vilmos erre azt mondja, hogy

"boldognak lenni vagy jól érezni magunkat emberi, a biológiában nem ismert fogalmak."

Hajlamosak vagyunk emberi tulajdonságokkal felruházni a vadállatokat, pedig egészen máshogy működnek. Egyetlen céljuk a túlélés, illetve a faj túlélése, azaz a szaporodás. A ragadozók rengeteget éheznek, és ha sorozatosan nem sikerül a vadászat, éhen pusztulnak. A ragadozók áldozatainak pedig folyamatos menekülés az élete. Ne idealizáljuk a természetet, elég kemény szabályai vannak a vadonnak.

Az állatkertben jó körülményeket és megfelelő mennyiségű táplálékot juttatnak a vadállatoknak, ez pedig nem egy természetes dolog. A már fogságban született állatok viszont nagyon is jól alkalmazkodnak ehhez a helyzethez, mint ahogy a faj számára új körülményekhez is. A sarkvidéki pingvin a klimatizált futtatójában egészen biztosan nem szenved jobban a melegtől, mint a fűtött lakásban tartott husky kutya. Azt se gondoljuk, hogy ezek az állatok folyamatosan a szabadságról ábrándoznak, mivel nem néznek tévét, nem pörgetik az Instagram utazós fotóit, és a barátaik sem számolnak be nekik külföldi élményeikről, így fogalmuk sincs arról, hogy miből maradnak ki.

Ez persze valahol nagyon szomorú, de még elkeserítőbb, hogy rengeteg veszélyeztetett fajnak nincs is hova visszamennie. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője segített tisztázni a természetvédelmi és jogi fogalmakat az állatok veszélyeztetettsége és védettsége körül.

A veszélyeztetettség mértéke egy természetvédelmi kategória, különböző szintjei vannak, az egyik szint az, amikor az adott faj vadon kihalt, de állatkertben még vannak életben lévő példányai, így szaporítással elméletben visszatelepíthető lenne a természetbe. Vannak is olyan sikertörténetek, amikor ez megvalósult, például az európai bölény vagy az ázsiai vadló esetében.

De ha nem szűntek meg a faj kihalásának okai, akkor hiába telepítik vissza, rövidesen ugyanaz fog történni, mint korábban. Az egyik ok lehet a természetes élőhely megszűnése vagy megváltozása, itt gondolhatunk a környezet közvetlen és közvetett pusztítására is, előbbire az őserdők irtása, utóbbira a klímaváltozás lehet jó példa.

A másik gyakori ok a vadászat, ez ellen jogi szabályozással, azaz védetté nyilvánítással lehet tenni. Igaz, csak keveset, az orvvadászok ugyanis csak a piac igényeit elégítik ki, ha nem lenne kereslet a védett állatok bundájára, csontjára, húsára, akkor nem vadásznák őket.

Mit tehet egy állatkert önmagában? Egyedül nem sokat, viszont a magyarországi akkreditált állatkertek mind tagjai nemzetközi szövetségeknek, amelyekkel együttműködve rengeteget tesznek a veszélyeztetett fajok megmentéséért.

„A beltenyészet elkerülése érdekében is együtt kell működni a többi állatkerttel, ha nem tennénk, egy idő után minden állatkertben született állat rokona lenne a másiknak – mondta Hanga Zoltán. – Ezt az állatkertben kifejlesztett gyakorlatot egyébként a természetben is hasznosítani tudják, ugyanis az egymástól elszigetelten élő, kisebb csoportokkal ugyanez történne, ha nem avatkoznának be szakemberek kívülről.”

Hanga azt is elmagyarázta, mit jelent az akkreditált állatkert kifejezés:

„Ha egy állatkert elnyeri egy nemzeti, regionális vagy nemzetközi állatkerti szakmai szervezet tagságát, előtte alapos akkreditációs eljárás során vizsgálják, hogy az adott intézmény megfelel-e a szervezet által támasztott szigorú szakmai elvárásoknak. A világ állatkertjei közül mintegy 1200 tekinthető akkreditált állatkertnek, ennyi intézmény a tagja az állatkerti világhálózatnak. Az európai élmezőnybe az a megközelítőleg 400 állatkert tartozik, amely teljes jogú tagja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) – bár némelyik földrajzilag Európa határain kívül esik –, a világ vezető állatkertjeinek pedig azok a kertek nevezhetők, amelyek saját jogon tagjai az Állatkerti Világszervezetnek (WAZA).”

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyébként mindkét szervezetnek tagja, ahogy a Szegedi Vadaspark és a Nyíregyházi Állatkert is. A győri Xantus János Állatkert EAZA-tag a veszprémi Kittenberg Kálmán Növény- és Vadasparkkal, a Nagyerdei Kultúrparkkal, illetve a Jászberényi Állat- és Növénykerttel együtt. A Magyar Állatkertek Szövetségébe tartozik még a felsoroltakon kívül a Kecskeméti Vadaspark és a Pécsi Állatkert is. Az összes többi magyar állatkert és vadaspark magánkézben van, vagy nem akkreditált.

Az akkreditált állatkertek 3 fő célja a szabadidős programokon túl: a kutatás, a természetvédelem és az edukáció, vagyis a környezettudatosságra való nevelés. Ez ott kezdődik, hogy megismertetik és betartatják a látogatókkal az alapvető állatkerti szabályokat, miszerint nem nyúlkálunk be a ketrecbe, és nem etetjük embereknek szánt élelmiszerrel a vadállatokat, majd folytatódik az olyan óvodásoknak és iskolásoknak szánt programokkal, ahol természetvédelmi ismereteket és környezetünk megóvásának fontosságát adják át a még fogékony fiatal generációnak.

Bár az állatkertben tartott állatok száma elenyésző ahhoz képest, ahány élőlénynek el kell pusztulnia naponta a vadászat és egyéb környezeti okok miatt, még mindig nem szívmelengető arra gondolni, hogy a bezárt állatok a szükséges áldozatok a faj továbbélése szempontjából. Egyelőre viszont nem találtak ki jobb megoldást, így csak bízni lehet abban, hogy az emberek egyszer csak felkapják a fejüket, és nem pusztítják tovább a Földet.

Forrás: NLcafe
Fido is megérdemelne már egy szerető gazdit, ahol végre biztonságban élhetne!

Könyörgöm ne halj meg! - Megkéselte, majd vérző férjének könyörgött a zokogó asszony! (videó)

Megjelent az első fecske Derecskén!

Recept: Kürtőskalács házilag! Így készítsd!

Holtan került elő az egy hete eltűnt háromgyermekes édesanya!

Debrecenben robbant a cukiságbomba: Ellenállhatatlan a zsiráfbébi!

Vidra költözött egy tömörkényi család kerti tavába!

Megkéseltek egy nőt egy soproni lépcsőházban!

Súlyos baleset érte Marsi Anikót!

Fido is megérdemelne már egy szerető gazdit, ahol végre biztonságban élhetne!
Könyörgöm ne halj meg! - Megkéselte, majd vérző férjének könyörgött a zokogó asszony! (videó)
Megjelent az első fecske Derecskén!
Recept: Kürtőskalács házilag! Így készítsd!
Holtan került elő az egy hete eltűnt háromgyermekes édesanya!
Debrecenben robbant a cukiságbomba: Ellenállhatatlan a zsiráfbébi!
Vidra költözött egy tömörkényi család kerti tavába!
Megkéseltek egy nőt egy soproni lépcsőházban!
Súlyos baleset érte Marsi Anikót!
Dorothy nagyon reméli, hogy van valaki, aki egy olyan kutyusra vágyik mint ő!
Először bújt elő a jegesmedvebocs, és mindenkit meghódított a cukiságával! (videó)
Nem akárki üzeni: Töröljétek magatokat a Facebookról!
Öt felnőtt is elfordította az arcát, miközben véresre verték a nádudvari tinilányt!
Recept: Neked is a fatörzs a kedvenced? Mentsd le a receptet!
36 bárány született az 50 éve lefagyasztott szaporítóanyagból!
Kikelt a bekamerázott rétisas fészek első fiókája! (videó)
Elvették Vajna Tímea luxusterepjáróját, a budai villát is el kell hagynia!
Csecsemőgyilkosság Zichyújfaluban: Benzincsővel fojtotta meg a babát! (videó)
Nem tudott kimászni a gödörből a kiselefánt, váratlan segítséget kapott! (videó)
1,5 millió videót törölt a Facebook, 1,2 milliót a feltöltés pillanatában!
Indiából kapott képeslapot az algyői könyvtár kabalacicája!
2400 km-t utazott az elkóborolt kutyus, a gazdája már mégsem akarta vissza!
Rengeteg embernek el kell hagynia az otthonát szombat reggelig Budafokon!
Recept: Olyan igazi, békebeli, szétszedhetős töpörtyűs pogi!
Segíts egy megosztással Picurnak szerető gazdihoz jutni!
Aranyos ritkaság: Íme az amerikai kunkori fülű macska!
Durva: Azzal keres az anya egy halom pénzt, hogy erotikus fotókat készít a lányáról!
Borzalom: Már élősködők rágták a megbénult asszony testét Pécsett!
Megjött Kázmér és Kelepke is, a kocséri gólyapár!
Ismerd meg a budapesti állatkert új lakóit, a pudukat! (videó)
Happy End: Kifizette Zoltán büntetését egy titokzatos jótevő!
Csecsemőgyilkosság Zichyújfalun: döbbenet, mit tett utána az anya!
Szuper cuki albínó mókust kaptak lencsevégre! (videó)
Recept: Mindössze három sor a receptje, ez a kezdőknek is sikerül!

thenews.hu

minden amiről beszélnek
Cuki kis állatbébikkel indul a Fővárosi Állatkertben a tavaszi szezon!
Agyrém: A rendőrséget hívogatták az emberek a facebook nagy leállása miatt!
Nem is ellenkezett a kislány, annyira bízott az anyjában, aki a vízbe fojtotta!
Vegyél Te is részt holnap a kutyasétáltatáson Debrecenben!
Cuki videó: Éberen figyeli az eb, hogy a gyerek megcsinálja-e a házi feladatát!
Vérengzés: Élőben közvetítette a mészárlást a mecsetre támadó tömeggyilkos! (videó)
Döbbenetes hír az eltűnt kislánnyal kapcsolatban: "A kis Maddie még mindig életben van!"
Cuki muflonbárányok születtek Budakeszin! (videó)
Még a halálunk után sem enged minket el a facebook!
Leamputálta a saját nemi szervét, majd magatehetetlenül járkált a belvárosban!
Úgy pózol két faág a koala, hogy azt bármely szupermodell megirigyelhetné! (fotó)
Settenkedő hiúzt videóztak Borsodban! (videó)
Rejtélyes jelenséget videóztak a Nemzetközi Űrállomásról! (videó)
Fülikének nagyon rossz élete volt eddig! Segíts neki szerető gazdit találni!
Megdöbbentő videó: Tetőn sétáló jávorszarvas fogadta a munkából hazatérő férfit!
Borzalmas kapcsolat: "Ha nem engedelmeskedsz, megöllek a fiaddal és a szüleiddel együtt"
Gyászol az egész Forma-1 világ!
Cuki videó: Kiskacsákat fogadott örökbe az örökbefogadott kutyus!
Hazaért bekamerázott fészkébe az első fehér gólya!
Ekkora üzemzavar még nem volt a Facebooknál!
Horror: Minden szervet eltávolítottak, koponyát megskalpolták Zsuzsannának!
Átszámítva több mint 1 millió Ft-ért kelnek el Pigcasso alkotásai!
Borzalom: Saját unokáját erőszakolta meg a hajdúnánási férfi!
Már a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült az aggastyán nyuszi!
Ebből fizeti a jövőben Vajna Tímea a luxusutazásait!
Megérkezett fészkébe a második fekete gólya is!
Brutális háztűz Alsószentmártonban: a házában égett halálra egy házaspár! (videó)
Gazdit keres Frida, ez a pár hónapos németjuhász-vizsla keverék kislány!
Torokszorító részletek: Ők égtek halálra Mezőörsnél! (fotók)
Fél Pest megye a Perbálról meglépett emut kergeti!
Recept: Ilyen a tökéletes francia krémes! Próbáld ki Te is!
Keresztes Ildikó: Néha úgy nézek ki mint egy hajléktalan!
Na végre! Íme egy internetes kihívás, aminek van értelme!
Nem mindennapi felfedezés: Új kardszárnyú delfinfaj tűnt fel!
Figyelem: Önsétáltató beagle kóborol Normafán!
Könnyeivel küszködve beszélt gyászáról Pataki Zita! (videó)
Életért életet, halálért halált - Bosszút esküszik a megölt hatéves kislány családja!
Segíts neki egy megosztással: Sürgősen befogadóra/gazdira lenne szüksége ennek a kutyusnak!
A közösségi oldalak nyugdíjas otthona lesz a facebook!
Hód sétálgatott a tízemeletesek között Szombathelyen!
Recept: Készítsd el ebédre ezt a mennyei finomságot!
Megdöbbentő fotók: Úgy elhanyagolta az anyja az 5 éves kislányt, hogy a nyaklánc belenőtt a nyakába!

thenews.hu
Ő Lincoln, aki alpolgármester lett az amerikai kisvárosban!
Vicces történet: Képzeletbeli tűzből mentett kutyát a betépett férfi!
Drámai vallomás Bochkortól: Az exem inkább a nőket választotta!
Félig ruhátlan holttest feküdt egy lépcsőház előtt Várpalotán!
Nem ismerős valakinek? A Gyügyét Zsarolyánnal összekötő úton találták!
157 ember halt meg! Megtalálták a lezuhant utasszállító fekete dobozát!
Recept: A békebeli zserbó titka! Most kiderül mitől lesz a zserbó olyan, mint a nagyié!
Cuki videó: Üldözőbe vette a kutyus a Google autóját!
Nagy sebességgel kúsznak egyre feljebb Michael Jackson lemezei a listákon!
Drogos pszichopata! Ilyennek ismerték az ötéves kislány gyilkosát a Szekszárdiak!
Az orvosok lemondtak Gilbertről, a magyar vizsláról, de a gazdái kitartottak mellette!
Őrizetben a Pötyit ellopó tolvajok!
Döbbenetes videó: Többször is megüt egy lányt a koncertje után az ismert magyar rapper!
Vérbe fagyva hagyták magára áldozatukat az erőszakolók!
Segíts egy megosztással: Fehérgyarmat utcáin kóborol ez a szegény kutyus!
Michael Jackson rajongói visszavágtak: buszokon hirdetik, hogy a sztár ártatlan! (fotó)
Idén először sünszépségversenyt is rendeznek a Groupama Arénában!
Mérget fecskendezett be beteg férjének a kórházban Irén!
Villámlás, szélvihar, eső és fagy: nagyon elromlik az időjárás!
Szívszorító videó: Ki tudja mióta vegetálhatott a kutyus, de jött a segítség!
Ennyi volt! Leállítja a gólyakamerákat az MME!
Különös kegyetlenséggel alázták és verték meg társai a lányt Hajdú-Biharban!
Brutális gyilkosság áldozata lett egy ötéves kislány Tolna megyében! + Videó!
Kérlek osszátok: Eredeti gazdáját keresi ez a kedves, aranyos, bújós kutyus!
Száguldó vonat gázolt halálra egy zenét hallgató tinédzsert Monorierdőnél!
Meghalt Flavia, a világ legszomorúbb elefántja!
Cuki videó: Állatmentők gondozzák a kisállatokat a feleslegessé vált szempillaspirál kefékkel!
Földrengés rázta meg Somogy megyét!
Recept: Mint egy krémes álom! Házi Kinder süti, amit muszáj kipróbálnod!
Meglett Pötyi, az ellopott pónibébi!
Beszorult egy vemhes kecske Szentlőrincen, a tűzoltók mentették meg!
Döbbenet: A tenger vetette partra Zsuzsanna holttestét!
Megrendítő vallomás Koós János özvegyétől: A mosdóból kifelé jövet hirtelen összeesett!
"Már nagyon hosszú ideje a menhelyen várok egy gazdira!"

thenews.hu

minden amiről beszélnek
Most először született Magyarországon mishmi takin!
Gyász: Meghalt a Queen egykori tagja!
Öngyilkosság Debrecenben: Fejbe lőtte magát egy 24 éves fiatal!
Eredeti gazdáját keresi az Olt-Alom Állatotthon ennek a kuvasz kutyusnak!
Borzasztó látvány: Lángolt a fiatal teste a Kelenföldi pályaudvaron!
Sokkot kapott az anya, amikor meglátta ezt a facebook posztot!
Segíts egy megosztással: Elveszett hófehér cicáját keresi a gazdi a 23. kerületben!
Kihaltnak hitt párducfaj tűnt fel!
Recept: Így készül a legfinomabb túrós batyu!
Le akarták lőni Pumped Gabót!
Bakancslistát írt gyógyíthatatlan kutyusának egy győri lány! (videó)
Még a madarászokat is meglepte Zoltán, a fekete gólya!
Borzasztó tragédia Mezőtúron: Kizuhant a harmadikról a 4 éves Viktória! (videó)
Visszataszító: Már Koós János halálhírét is felhasználja egy oldal! (fotó)
Segítenél neki egy megosztással? Éppen családot keres ez a nagyon cuki 4 éves kislány!
Videón, ahogy szabadon engedik a Dél-Afrikában legyengülten talált magyar gólyát!
Horror: Álmukban ölte meg feleségét és 15 éves fiát az apa!
Rászakadt a mennyezet egy utas fejére a Ferihegyi reptéren!
Cuki videó: Kerekesszéket kapott a sérült pekingi kacsa!
Nincs elég életterük: Rákaptak a boltba járásra a hongkongi szarvasmarhák!
Tornádók pusztítottak az Amerikai Egyesült Államokban: Gyerekek is életüket vesztették!
Érezte, hogy közel a vég: Már hetekkel ezelőtt a haláláról beszélt Koós János!
Meggondolta magát az örökbefogadó, továbbra is gazdit keres!
Eltűnhetnek a fecskék Magyarországról!
Recept: Mutatjuk a világ legfinomabb köretét! Te próbáltad már?
Andy Vajna mindenkire gondolt végrendeletében!
Hatalmas nyuszik a kisbaba bébiszitterei! (fotók)
Debrecenben a járókelők között sétálgatott a gólya! (videó)
Száz késszúrással ölte meg ismerősét egy férfi Nyíregyházán, majd a sínekre vonszolta a holttestet!
Öngyilkos lett Pásztor Anna zaklatója!
Cuki videó: Kecske látogatott be egy Mol kútra!
Tanár lesz Gáspár Bea!
Beszélsz a háziállatodhoz? A szakember szerint rendkívül intelligens vagy!
Durva dolgot fedeztek fel: Meg fog változni az égbolt!
Akkora pofon csattant egy budapesti iskolában, hogy kórházba került a diák!
A neten keres magának párt Samu, a láma!
Vadon Napot rendez a Fővárosi Állatkert: 200 Ft-os jeggyel és játékkal várják a gyerekeket!
"Életem végéig ez lesz az otthonom?" - Segítsetek egy megosztással otthont találni Vadócnak!
Roncsa alá került a sofőr Szigetszentmiklósnál: Élőben ment a facen a halálos baleset! (videó)
Recept: Pihe-puha töltött fánk egy csepp olaj nélkül!
Gyilkosság Szegeden: Megfojtotta és elásta a barátnőjét egy szegedi nő!
Vajon szükség van egyáltalán az állatkertekre? A cikkből kiderül!

thenews.hu