TheNews
            KEZDŐLAP      FELIRATKOZÁS  
2019. május 26. vasárnap, Evelin, Fülöp
Vajon szükség van egyáltalán az állatkertekre? A cikkből kiderül!
Az utóbbi évek állatvédő mozgalmainak köszönhetően egyre többekhez jut el, hogy állatokat az emberek szórakoztatására tartani, illetve vadászni nem etikus dolog. De mi a helyzet az állatkertekkel? Szükség van-e rájuk egyáltalán, és ha igen, miért?

Ha nincs Gerald Durrell, akkor a mai állatkertek sincsenek. Ugyanis a brit zoológus és író munkájának köszönhetően alakult ki nagy részben az állatkertek mai működési formája: tevékenysége és célkitűzései. Durrell gyerekkora óta hatalmas érdeklődést és még nagyobb tiszteletet tanúsított az állatvilág iránt. Viszonyát az állatokhoz például Családom és egyéb állatfajták című humoros regényéből érthetjük meg.

Az állatkert nem modern kori találmány, már az ókori Egyiptomban is voltak vadasparkok, de ekkor még az egzotikus fajok bemutatása, szórakoztatás és mutatványokra való betanítás volt a cél. A XX. században már arra törekedtek, hogy minél több fajt vonultassanak fel, mintegy enciklopédikus jelleggel. A természetvédelem és a veszélyeztetett fajok mentése viszont csak a 60-as, 70-es évektől kezdve vált az állatkertek alapvető tevékenységévé, és ez jelentős részben Durrell kitartó munkájának és elhivatottságának köszönhető.

A zoológusnak gyerekkorától kezdve a legnagyobb álma volt egy saját állatkert létrehozása, de nem egészen úgy képzelte el az állatok tartását, ahogy abban a korban megszokott volt, illetve nem a lakosság szórakoztatására akart állatokat ketrecbe zárni, hanem a kihalófélben lévő fajok megmentése céljából.

Ha képeket nézegetünk régebbi állatkertekről, főként rácsok mögött, lebetonozott területen sínylődő állatok szomorú fotóit fogjuk látni. Még a 90-es évekből is vannak szörnyű emlékeim iskolai kirándulásokról, amikor a bezártságtól megbolondult medve ide-oda dülöngél a 4×4 méteres ketrecében, a gyerekek pedig nevetnek rajta, mert azt hiszik, hogy jókedvében táncol.


Gerald Durrell és felesége a Londoni Állatkertben (Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images)


Durrell nem fogadta el ezt a gyakorlatot, sokkal jobb körülményeket akart teremteni az állatoknak, olyan kifutókat létrehozni, amelyek jobban emlékeztetnek az eredeti környezetükre. Állatgyűjtő körútjain nem a ritka, értékes fajok begyűjtésére koncentrált, minden állatot ugyanúgy akart védelmezni és bemutatni az állatkertben. Legfőbb céljául azt tűzte ki, hogy veszélyeztetett fajokat gyűjtsön, szaporítson tovább, hogy ezáltal megmentse őket a kihalástól. Ez a tevékenység akkoriban forradalmian újnak számított, és az állatkertek többsége nem is nézte jó szemmel.

- Ez az ember nem normális. Ha meghívod magadhoz, sast telepít a borospincédbe! – mondta róla saját bátyja, Lawrence Durrell.

Gerald Durrell viszont kitartott elképzelése mellett, létrehozta saját állatkertjét, és alapítványt működtetett a veszélyeztetett fajok megmentésére és az állatkerti állatok körülményeinek jobbá tételére.

Bár Durrell könyveinek mindig is nagy rajongója voltam, alapvetően nem vagyok híve a vadállatok ketrecbe zárásának, az utóbbi években én is kerültem az állatkerteket, és azt a véleményt képviseltem, hogy felesleges állatkínzás, amelynek egyetlen célja az unatkozó turisták szórakoztatása. Aztán beszéltem Csányi Vilmos etológussal, aki felhívta a figyelmemet az állatkertek fő küldetésére. Amit mondott, elgondolkodtatott, és végül arra jutottam, hogy talán mégsem ördögtől való dolog ez, inkább szükséges rossz, ami egyébként évről évre egyre kevésbé tűnik negatívumnak.

Csányi szerint a mai emberek többsége annyira elszigetelte magát a természettől, hogy nincs semmi motivációja tisztelni és védeni azt. Túl sok inger éri őket, így hiába nézik meg David Attenborough természetfilmjeit, amíg nem látnak, szagolnak, adott esetben érintenek meg igazi állatokat, vadállatokat, nem tűnik számukra valóságosnak mondjuk a kihalófélben lévő fajok problémája. Ha egy városi környezetben nevelkedett gyerek élőben látja azt az állatot, amelyik talán utolsó példánya fajának, talán elgondolkodik azon, hogy eldobálja-e a műanyag palackot a tengerparton, a vízi élővilágot veszélyeztetve ezzel, vagy vegyen-e pálmaolajat tartalmazó terméket, az orangutánok lemészárlását támogatva vele.

A legfőbb érv az állatkertek ellen, hogy bármekkorára is növelik a kifutók méretét, bármennyire is gazdagítják a környezetet, egy vadállat sosem lesz boldog bezárva. Csányi Vilmos erre azt mondja, hogy

"boldognak lenni vagy jól érezni magunkat emberi, a biológiában nem ismert fogalmak."

Hajlamosak vagyunk emberi tulajdonságokkal felruházni a vadállatokat, pedig egészen máshogy működnek. Egyetlen céljuk a túlélés, illetve a faj túlélése, azaz a szaporodás. A ragadozók rengeteget éheznek, és ha sorozatosan nem sikerül a vadászat, éhen pusztulnak. A ragadozók áldozatainak pedig folyamatos menekülés az élete. Ne idealizáljuk a természetet, elég kemény szabályai vannak a vadonnak.

Az állatkertben jó körülményeket és megfelelő mennyiségű táplálékot juttatnak a vadállatoknak, ez pedig nem egy természetes dolog. A már fogságban született állatok viszont nagyon is jól alkalmazkodnak ehhez a helyzethez, mint ahogy a faj számára új körülményekhez is. A sarkvidéki pingvin a klimatizált futtatójában egészen biztosan nem szenved jobban a melegtől, mint a fűtött lakásban tartott husky kutya. Azt se gondoljuk, hogy ezek az állatok folyamatosan a szabadságról ábrándoznak, mivel nem néznek tévét, nem pörgetik az Instagram utazós fotóit, és a barátaik sem számolnak be nekik külföldi élményeikről, így fogalmuk sincs arról, hogy miből maradnak ki.

Ez persze valahol nagyon szomorú, de még elkeserítőbb, hogy rengeteg veszélyeztetett fajnak nincs is hova visszamennie. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője segített tisztázni a természetvédelmi és jogi fogalmakat az állatok veszélyeztetettsége és védettsége körül.

A veszélyeztetettség mértéke egy természetvédelmi kategória, különböző szintjei vannak, az egyik szint az, amikor az adott faj vadon kihalt, de állatkertben még vannak életben lévő példányai, így szaporítással elméletben visszatelepíthető lenne a természetbe. Vannak is olyan sikertörténetek, amikor ez megvalósult, például az európai bölény vagy az ázsiai vadló esetében.

De ha nem szűntek meg a faj kihalásának okai, akkor hiába telepítik vissza, rövidesen ugyanaz fog történni, mint korábban. Az egyik ok lehet a természetes élőhely megszűnése vagy megváltozása, itt gondolhatunk a környezet közvetlen és közvetett pusztítására is, előbbire az őserdők irtása, utóbbira a klímaváltozás lehet jó példa.

A másik gyakori ok a vadászat, ez ellen jogi szabályozással, azaz védetté nyilvánítással lehet tenni. Igaz, csak keveset, az orvvadászok ugyanis csak a piac igényeit elégítik ki, ha nem lenne kereslet a védett állatok bundájára, csontjára, húsára, akkor nem vadásznák őket.

Mit tehet egy állatkert önmagában? Egyedül nem sokat, viszont a magyarországi akkreditált állatkertek mind tagjai nemzetközi szövetségeknek, amelyekkel együttműködve rengeteget tesznek a veszélyeztetett fajok megmentéséért.

„A beltenyészet elkerülése érdekében is együtt kell működni a többi állatkerttel, ha nem tennénk, egy idő után minden állatkertben született állat rokona lenne a másiknak – mondta Hanga Zoltán. – Ezt az állatkertben kifejlesztett gyakorlatot egyébként a természetben is hasznosítani tudják, ugyanis az egymástól elszigetelten élő, kisebb csoportokkal ugyanez történne, ha nem avatkoznának be szakemberek kívülről.”

Hanga azt is elmagyarázta, mit jelent az akkreditált állatkert kifejezés:

„Ha egy állatkert elnyeri egy nemzeti, regionális vagy nemzetközi állatkerti szakmai szervezet tagságát, előtte alapos akkreditációs eljárás során vizsgálják, hogy az adott intézmény megfelel-e a szervezet által támasztott szigorú szakmai elvárásoknak. A világ állatkertjei közül mintegy 1200 tekinthető akkreditált állatkertnek, ennyi intézmény a tagja az állatkerti világhálózatnak. Az európai élmezőnybe az a megközelítőleg 400 állatkert tartozik, amely teljes jogú tagja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) – bár némelyik földrajzilag Európa határain kívül esik –, a világ vezető állatkertjeinek pedig azok a kertek nevezhetők, amelyek saját jogon tagjai az Állatkerti Világszervezetnek (WAZA).”

A Fővárosi Állat- és Növénykert egyébként mindkét szervezetnek tagja, ahogy a Szegedi Vadaspark és a Nyíregyházi Állatkert is. A győri Xantus János Állatkert EAZA-tag a veszprémi Kittenberg Kálmán Növény- és Vadasparkkal, a Nagyerdei Kultúrparkkal, illetve a Jászberényi Állat- és Növénykerttel együtt. A Magyar Állatkertek Szövetségébe tartozik még a felsoroltakon kívül a Kecskeméti Vadaspark és a Pécsi Állatkert is. Az összes többi magyar állatkert és vadaspark magánkézben van, vagy nem akkreditált.

Az akkreditált állatkertek 3 fő célja a szabadidős programokon túl: a kutatás, a természetvédelem és az edukáció, vagyis a környezettudatosságra való nevelés. Ez ott kezdődik, hogy megismertetik és betartatják a látogatókkal az alapvető állatkerti szabályokat, miszerint nem nyúlkálunk be a ketrecbe, és nem etetjük embereknek szánt élelmiszerrel a vadállatokat, majd folytatódik az olyan óvodásoknak és iskolásoknak szánt programokkal, ahol természetvédelmi ismereteket és környezetünk megóvásának fontosságát adják át a még fogékony fiatal generációnak.

Bár az állatkertben tartott állatok száma elenyésző ahhoz képest, ahány élőlénynek el kell pusztulnia naponta a vadászat és egyéb környezeti okok miatt, még mindig nem szívmelengető arra gondolni, hogy a bezárt állatok a szükséges áldozatok a faj továbbélése szempontjából. Egyelőre viszont nem találtak ki jobb megoldást, így csak bízni lehet abban, hogy az emberek egyszer csak felkapják a fejüket, és nem pusztítják tovább a Földet.

Forrás: NLcafe
Segíts egy megosztással szerető gazdit találni Verának!

Figyelem! Ingyenes nősténymacska-ivartalanítás pesterzsébeti lakosoknak!


18+ Videó: Alvó hajléktalanokat gyújtottak fel egy híd alatt!

Recept: Házi Bounty 3 hozzávalóból!

Ez a kis cukiság született a Szegedi Vadasparkban! (fotók)

Bajba jutott kutyust mentettek a fehérvári tűzoltók!

Képtelen feldolgozni Andy halálát Timi!

Megtalálták az eltűnt autószerelő holttestét! Ezért gyilkolták meg!

Egy erdő szélén találták Luckyt! Segíts neki egy megosztással szerető gazdihoz jutni!

Segíts egy megosztással szerető gazdit találni Verának!
Figyelem! Ingyenes nősténymacska-ivartalanítás pesterzsébeti lakosoknak!
18+ Videó: Alvó hajléktalanokat gyújtottak fel egy híd alatt!
Recept: Házi Bounty 3 hozzávalóból!
Ez a kis cukiság született a Szegedi Vadasparkban! (fotók)
Bajba jutott kutyust mentettek a fehérvári tűzoltók!
Képtelen feldolgozni Andy halálát Timi!
Megtalálták az eltűnt autószerelő holttestét! Ezért gyilkolták meg!
Egy erdő szélén találták Luckyt! Segíts neki egy megosztással szerető gazdihoz jutni!
Elvesztette hátsó lábait, kerekesszéket kapott a kis tatu! (videó)
Rejtélyes eltűnések: Ismerhette egymást a két vállalkozó?
Recept: Ez a káposztasaláta mindent visz!
Megrémült nyestet és kis pelyhes baglyot mentettek a szegedi rendőrök!
Megérzik a kutyák a rosszindulatot!
Lagzi Lajcsinak elege lett: „Nem szeretnék ebbe belehalni”
Sokkoló videó: Ököllel üti az ápoló a 89 éves nagypapát!
Kérlek segíts egy megosztással: Fuvarra van szüksége ennek a szépséges kutyusnak!
A legnagyobb nyugalommal sétálgatott egy hód Pannonhalma főterén! (videó)
Recept: Olcsó és nagyon finom! Tejfölös-pudingos szelet!
Durva dolgok történtek a TV2 tegnapi adása alatt, mentőt kellett hívni az egyik dolgozóhoz! (videó)
Új otthont építettek maguknak a kengyeli gólyák, miután baglyok foglalták el a fészküket! (videó)
Sztár lett az interneten Laura, a ku­tyá­kat mentő ma­gyar kis­lány!
Bűnösnek vallotta magát Berki Krisztián!
Újabb sokkoló részletek: Kiderült, mivel csapta be gyilkosa a Sólyon megölt kislányt!
Ivartalan, nyugodt, idősebb cica hölgy gazdit keres!
Szegedi Vadaspark: Liszt Ferenc frizurás kismajom született!
Recept: Kókuszos álom alig 10 perc alatt!
Milliárdos csalás: Börtönt kérnek Berki Krisztiánra!
Szlovákiában kóborolt az eltűnt maglódi vállalkozó vizslája!
Példaértékű: Otthagyta jól fizető munkáját, hogy sérült kecskéken segíthessen!
Brutális támadás: Átszúrták egy férfi arcát Miskolcon! (videó)
Karóval vertek félholtra egy embert a Nyugatinál!
Segíts egy megosztással: Kis tacsi szerető gazdit keres!
Kiskacsák születtek egy óbudai cég udvarán!

thenews.hu

minden amiről beszélnek
Horror Tóalmáson: Saját anyját ölte meg a tini, a holttest mellett babacsontok is voltak!
Kedves Állatbarátok! Az Ugatlak Alapítvány picikéinek segítségre van szüksége!
Felháborító: Hagyott elpusztulni öt gólyafiókát a nemzeti park!
Tragédia: 7 éves kisfiút gyilkoltak meg! (videó)
Recept: Így lesz tökéletes a piskóta sütőpor nélkül is!
Íme a történelem leghíresebb középkori macska lábnyoma!
Cuki fotók: Autószerelőnek hiszi magát a kakas!
Megrázó felvétel: Lelökte a buszról a járókeretes bácsit egy feldühödött nő!
Vérfagyasztó videó: Centiken múlt két gyerek élete Kecskeméten! (videó)
Minden megosztás számít: Gazdit keres Römi, ez a fiatal, szeretetre vágyó kutyus!
Téves diagnózis miatt pokoli kínok között halt meg pár nap alatt a 2 éves Máté!
Online sztár lett a Princess, a csivava! (fotók)
Recept: Így készíts almás pitét fél óra alatt!
Megdöbbentő videó: A hajánál fogva húzta a betonon, ütötte, rugdosta a terhes nőt!
6 és fél év után végre gazdisodott a hányatott sorsú kutyus!
Jó hír: Megmenekültek a román cirkuszból mentett oroszlánok!
Több mint 6 percig fuldoklott a 7 éves Vince a medencében, még az úszómester sem segített!
Holttest a Nyugatinál!
Vecsésről lopták el Zarát! Kérlek segíts egy megosztással megtalálni!
Ebben a kisvárosban saját zebrával rendelkeznek a tyúkok!
Recept: Mutatunk egy szuper bundáskenyér receptet!
Rejtélyes gyilkosság történt Újpesten!
5 ok, hogy miért menhelyről fogadj örökbe állatot!
Örökbe fogadták a hős kóbor kutyát, aki megmentette a kislány életét!
Tragédia: Megölte magát a világsztár, a Terminátor: Megváltás és a Thor-filmek színésze!
Várpalotai kettős gyilkosság: Sírva szólítgatta megölt édesanyját a kisfiú! (videó)
Tulipán S.O.S. gazdit keres! Nem egy ilyen ártatlan, pici, lánynak való a menhely!
Gördeszkázik, szörfözik, lehúzza a wc-t: Ő a világ legokosabb cicája! (videó)
Recept: Varázsolj fillérekből isteni desszertet!
A család pedofil ismerősének lehet köze a 12 évvel ezelőtt eltűnt kislány eltűnéséhez!
Segíts a gorillákon a használt telefonod leadásával! (videó)
Ismerd meg Henry kutyust, aki imád siklóernyőzni!
Órákon át küzdöttek az orvosok, meghalt a kútba esett 6 éves kisfiú!
Apjával ölette volna meg kislányát a tatai anya, most felmentették!
Segíts egy megosztással! Eltűnt Kormos a 11. kerületből!
Ő Göndör, az ország legszebb tehene!
Padlóra került Gáspár Evelin!
Galambot fotózott a traffipax, mert túl gyorsan repült! (fotó)
Horrorbaleset Szombathelyen: rátolatott a kukásautó egy asszonyra! (videó)
Kilenc napon keresztül élt halott szüleivel egy 2 éves kislány!
Két sérült gólya talált egymásra: már tojásokat is raktak! (fotók)
136 ezer éve kihalt madár támadt fel!

thenews.hu
Íjjal átlőtt holttesteket találtak egy szállodában!
„A kezembe élvezett” - Rejtett kamerás felvételen szembesítik a pedofil papokat az áldozataikkal! (videó)
Kérjük oszd meg! Ez a kilenc gyönyörű kiskutyus gazdira vár még a Tündérmajor Állatvédő Egyesületnél!
Kikapcsolták az áramot Luxus Viviéknél!
Vak kutyusával indult el 1700 km-es túrára, hogy visszaadja az eb önbizalmát! (fotók)
Recept: Nem fogod elhinni! Ehhez a tortához mindössze 3 alapanyag szükséges!
Megszólalt a londoni fagyasztóban holtan talált lány anyja! (videó)
Gyász: Elhunyt Buksi, a beszélő szarka! (videó)
Ez a gólya még az esőben is elsétálgatott Markotabödöge Fő utcáján! (fotók)
(18+) Ablakban szexelő párt kaptak lencsevégre Budafokon! (fotó)
Üvöltve vallotta be az anya, hogy lefagyasztotta gyerekeit!
Nem hiányzik valakinek? Az algyői híd hódmezővásárhelyi felén kóborolt ez a fiú vizsla!
Gólyafészket foglalt el Mattyon egy bagolycsalád! (fotó)
Halálra verte az 5 éves kislányát, mert nem akarta megcsinálni a házi feladatot!
Recept: Ehhez a pogihoz mindössze 3 alapanyag szükséges!
Beejtette a telefonját a tengerbe, egy fehér delfin hozta neki vissza a szájában! (videó)
Cuki videó: Az esztergomi strand medencéjében lubickolt a kacsacsalád!
Káldi anya­gyil­kos­ság: Döb­be­net, mit hisz a gyilkos Krisztián!
Holttest feküdt a Kerepesi úton egy üzlet előtt!
Minden megosztás számít: Szerető gazdiját keresi Foltos a mérai gyepmesteri telepen!
Cuki fotók: Versenybe szállhatnának a hörcsögök a világ legkerekebb popója címért!
Recept: Nem kell sütni, összesen 20 percet dolgozol vele és behűtve isteni finom!
Horror: Magyar nő holttestére bukkantak egy londoni lakás fagyasztójában!
Hamarosan szabadon engedik a kertben talált árva kismókusokat!(fotók)
Megszületett Nagy-Britannia második legnagyobb kutyaalomja!
Felkavaró videó a mozsgói szociális otthonról, ahogy kínozzák az ápolók a betegeket!
Szörnyeteg apa: Felgyújtotta az Audiját benne a 3 éves kislányával!
"Vak vagyok, de én csak Rád várok! Kérlek gyere el értem gazdám! Csak erre vágyom!"
Várpalotai kettős gyilkosság: Vallott a 2 éves kisfiút és annak édesanyját megölő férfi!
Pályázatot nyert gazdájának a klaviatúrán fetrengő cica!
Cuki videó: Buli lehetett az odúban, 3 különböző állatka is előbújt belőle!
Recept: Mindenféle nagyképűség nélkül, a legjobb bukta recept!
Vége! Kilakoltatta unokáját Pécsi Ildikó!
Szívszorító fotók: Így védte a tojásait a szakadó hóesésben a gólya!

thenews.hu

minden amiről beszélnek
Recept: Jobb mint a bolti! Kinder Pingui házilag!
Megrázó videót készített egy utas a lángoló utasszállító belsejéből!
Kikelt az első gólyafióka a bekamerázott fekete gólyák fészkében!
Különleges barátság: Anyja helyett anyja lett a kutyus a kiskacsának!
Rejtélyes tragédia: felakasztva találtak rá a szépségkirálynőre!
Szülők ezek? Elképesztő mit műveltek a gyermekükkel a panel 7. emeleti erkélyén! (videó)
Megosztásokat kérünk neki: Mayát csak az hozhatja helyre, ha végre ő is kap egy szerető gazdit!
Tizenegy vadkacsa született egy erkélyen Újlipótvárosban!
Tragédia: A szőnyegen fekve találtak rá holtan Kittire, a kis Hanna a mellkasán feküdt!
Jön a haszonállat-szépségverseny Hódmezővásárhelyen!
Recept: Epres finomság fél óra alatt! Nem telhet el eperszezon nélküle!
Holttest az ágyban: Megerőszakoltak és megfojtottak egy nőt Rózsahegyen!
Cuki fotók: Így várnak minket haza a kiskedvenceink!
Cuki videó: Nagyon néztek a nyíregyházi gibbonok, amikor megjelent náluk a páva!
Durván megleckéztet minket az időjárás! Mintha nem is május lenne!
Brutális részletek a káldi anyagyilkosság kapcsán: Ezért ölhetett Krisztián!
Segíts egy megosztással ennek az apró, szeretnivaló kislánynak szerető gazdit találni!
Szerelem első szaglásra: Elválaszthatatlan lett a két mentett cica! (fotók)
Állítsd meg! - Minden szülő rémálma következett be a gödöllői majálison!
Recept: Így süthetsz a családnak minden nap egészséges kenyeret.
Háromszemű kígyót fedeztek fel Ausztráliában! (fotók)
Határtalan emberi szívtelenség: Újszülött tengerimalacokat találtak árokba vetve!
Hétgyermekes anyát gyilkoltak meg Káldon! + Videó!
Megpofozták Baukó Évát!
Ugye nem a rácsok mögött fogok megöregedni? Rám is vár valahol egy szerető gazdi?
Kedvencként él a lakásban a közel 300 kilós malac! (fotók)
Recept: Talán a legolcsóbb krémes süti, amit elkészíthetsz!
Súlyos autóbalesetet szenvedett a ValóVilág szereplője!
Igazi hős: Életét kockáztatta a férfi, hogy megmentse a bajba jutott cicát!(videó)
Ugyanazon a napon fogadták örökbe a kisfiukat és a kutyust!
Tragédia az M3-ason: A hátsó ülésről nézte végig szülei halálát a nyírcsászári kisfiú!
Horror Nógrádban: Részegen megerőszakolta és agyonverte a 70 éves szomszédasszonyt húsvétkor!
S.O.S. Hajdúbagoson! Ha az utcán marad, meghal! Zavarják, bántják elvetemült emberek!
Ennek a tüneményes bagolynak fogalma sincs róla, hogy egy kiskacsát nevel! (fotó)
Kiközösítették a sztárok Gáspár Beát!
Lövések dördültek Bagon: Arcon lőtte áldozatát Gábor!
Felelőtlen emberi viselkedés: Szemétből rakott fészket a hattyú! (videó)
A rendőrök mentettek meg egy fészekből kiesett fülesbagoly fiókát Dobozon!
Tragédia a focipályán: Összeesett és meghalt a 14 éve sfiú!
Borzalom Miskolcon: Egyetlen lakásban egy felakasztott és egy mumifikálódott holttestet találtak!
Imádják az emberek: 14 éve jár egyedül sétálgatni a fehér ló!
Két búcsúlevelet hagytak hátra: Pisztolyával és lányával együtt tűnt el a dunavarsányi apa!

thenews.hu