TheNews
            KEZDŐLAP      FELIRATKOZÁS  
2019. november 21. csütörtök, Olivér
Így ments meg sok állatot kevesebb mint 1 óra alatt!
Az ivartalanítással nemcsak jobb életminőséget teremtesz a kedvencednek, hanem a felesleges szaporulat megelőzésével kevésbé szerencsés társainak is esélyt adhatsz egy méltóbb életre. A rutinbeavatkozást illetően sok tévhit él a köztudatban, igaz, az operációnak van tényleges kockázata is. Mezei M. Katalinnak dr. Papp Karina állatorvos segített eligazodni a témában. (a WMN interjúja)

Napi több tízezer kölyök is születhet

Magyarországon több millióra tehető a kóbor kutyák és macskák száma. A kvázi szerencséseknek még csak-csak jut pár falat, netán egy pince vagy padlás, ahol meghúzhatják magukat, a többség azonban úgy boldogul, ahogy tud – általában nem is időznek túl hosszan ezen a világon. Addig azonban, amíg élnek, kontroll híján számos utóduk lehet.

A párzási időszak után akár napi több tízezer kis jószág is születhet a semmibe, kapacitás híján pedig csupán kis százalékuk helyezhető el. A többinek éppúgy a nyomorúságos kóborlét jut osztályrészül, ahogy a szüleiknek is, hiszen éppen a nyakló nélküli szaporodás miatt jóval több a kutya és a macska, mint a fogadóképes gazdijelölt.

Csak a prevenció segíthet

A megoldást a prevenció jelenthetné – vagyis az ivartalanítás, ám ez sajnos nem elég elterjedt, ami nagyrészt a forráshiányra vezethető vissza.

A világ számos pontján az állam érdemben támogatja a felesleges szaporulatok világra jöttének megelőzését, és nemcsak tőlünk nyugatabbra, hanem például Törökországban is. Nálunk azonban főként állatmentő szervezetek és magánszemélyek próbálnak segíteni legalább azokon, akiken tudnak.

Ezek az elhivatott emberek nagyrészt saját zsebből, illetve jószívű civilek adományaiból vagy licittárgyak értékesítéséből fizetik a gazdátlan állatok műtétjeit, és gyakran a saját otthonukban lábadoztatják őket – aztán jön a ki tudja, meddig tartó gazdikeresés.

E téren eleve hendikeppel indulnak a felnőtt, különösen az idősebb állatok, hiszen a legtöbb gazdijelölt kölyökben gondolkodik. Hasonlóan népszerűtlenek a maradandó károsodást szenvedettek, a krónikus betegek, valamint a feketék, mivel a XXI. században még mindig sokan nem választják őket: babonából. Szinte behozhatatlan hátrányból indulnak még a lelki sérültek, pedig ugyanolyan csodálatos teremtmények ők is, mint bármelyik társuk, és türelemmel elő lehetne csalogatni a valódi énjüket. Azok, akik senkinek sem kellenek, sokszor egyik ideiglenes befogadótól a másikig vándorolnak, vagy jobb híján visszakerülnek oda, ahol befogták őket.

Így aztán sohasem tapasztalhatják meg, milyen szeretni és szeretve lenni, de legalább nem szaporodnak tovább.

Az önmagában sem éppen szívderítő helyzetet tovább súlyosbítják a házi szaporulatok. Ugyanis az, aki ivartalanítás helyett hagyja párzani az állatát, hiába keres jó helyet az így születő kicsiknek, végső soron a gazdátlanok elől veszi el a helyet. Nem beszélve arról, hogy vannak, akik kegyetlen módokon szabadulnak meg a nem várt jövevényektől, vagy kiteszik és sorsukra hagyják őket.

Ezt teszi egy civil mentő

A tatai Auer Ildikónak eredetileg egy cicája volt, de az udvarukba betévedő gazdátlanoknak a sorsát is a szívén viselte: befogta, ivartalaníttatta, majd elengedte őket. Ha tehette, különféle állatmentő csoportokat is támogatott hol pénzzel, hol fuvarozással, miközben ő maga is ideiglenes befogadó lett.

Az évek során megfogalmazódott benne, hogy szervezeti formában hatékonyabban működhetne – így hozták létre férjével a Pelyhes Peti Alapítványt. Az elnevezést inspiráló Petike mindössze öt hetet érhetett meg – mégis, az alapítvány amellett, hogy őrzi ennek a korán eltávozott kiscicának az emlékét, négyéves tevékenysége során rengeteg hasonló tragédiát előzött meg.

Ildikó, mint mondja, nem a tűzoltásban, hanem a megelőzésben hisz – éppen ezért szorgalmazta azt már magánemberként is, az alapítvány fókuszában pedig szintén az ivartalanítás áll.

A tevékenységük azonban jóval összetettebb, hiszen a gondozottjaikat parazitamentesítik, szűretik, oltatják, a betegeknek pedig folyamatos orvosi ellátást biztosítanak. A szocializáció alatt állókat a többiektől elkülönítve tartják, ahogyan a vírushordozókat is. Itt meg kell jegyezni, hogy a „macskavírusok” más állatra, illetve emberre nem veszélyesek, sőt maguk a fertőzött cicák is nagy valószínűséggel megérik az öregkort, ha szépen tartják őket. Így másik, ugyanolyan vírust hordozó cica mellé vagy egyedüli kedvencként minden további nélkül örökbe fogadhatók.

„Ha nagyon fáj, elmegyek egy szép templomba gyertyát gyújtani”

Ildikó igyekszik a gondozottjainak végleges megoldást találni, de nem mindenáron. Állatot csak olyan jelentkezőnek ad, aki láthatóan képes és akar gondoskodni róla, ami messze túlmutat az etetésen és az almozáson. Elvárás egyebek mellett a rendszeres oltás, illetve a benti, macskabiztos kert esetén pedig a kinti-benti tartás. A frissen gazdásodókat maga szállítja új otthonukba, és néha végigzokogja a hazautat – valamennyi mentettje a szívéhez nő, de éppen az ő érdekük, hogy első-második cicaként a gazdi szeme fényei lehessenek, és ne sok-sok társukkal kelljen osztozniuk a törődésen és a figyelmen.

Az alapítvány ugyanis jelenleg negyvenhat cicáról gondoskodik, maga Ildikó körülbelül hatszázötven cicát ivartalaníttatott összességében. Persze nincs állatmentés kudarc nélkül – mindig akad, akit minden erőfeszítése ellenére sem sikerül megmenteni. Ám az meg sem fordul a fejében, hogy feladja:

„Minden egyes szörnyűséggel és halállal megerősödik bennem, hogy az ivartalanítás az egyetlen helyes út, és még elszántabb leszek. Ha nagyon fáj, elmegyek egy szép templomba gyertyát gyújtani, így tudom elengedni a démonjaimat és a halott kis lelkeket.”

Az pedig, amit tesz, egyfajta mintaként is szolgál: a környékbeli falvakból is egyre többen élnek az akciós ivartalanítás lehetőségével.

Tévhitek és valós veszélyek

Az ivartalanítás kapcsán sokaknak vannak fenntartásaik. Mint dr. Papp Karina állatorvostól megtudtuk, valójában a műtéttel nemcsak a felesleges szaporulat megelőzéséért, hanem kedvenced testi-lelki egészségéért is sokat tehetsz – igaz, szuka kutyák esetében lehet bizonyos veszély, de még így is több érv szól a beavatkozás mellett, mint ellene.

Sokan magukból kiindulva utasítják el az állatuk ivartalanítását, mondván, nem akarják megfosztani őt a szex örömétől. „Meg kell élnie az anyaságot”, „mit mond majd a csajoknak?” – ez csak két példa a rendszeresen felhozott ellenérvek közül.

Azt tudni kell, hogy a kutyáknak és a macskáknak valójában nem esik jól a szex, csupán az ösztöneik hajtják őket.

Sőt, a macskák péniszén hátrafelé álló tüskék találhatók, amik a párzás elején („befelé”) még nem jelentenek gondot, „kifelé” azonban már fájdalmat okoznak a nősténynek – a többi között ez indukálja az ovulációt is. Kutyáknál a kan ejakulációja után a hímvessző annyira megdagad, miközben a szuka hüvelyfala rászorít, hogy akár 10–45 percig is összeragadhatnak a kényelmetlen pozícióban, amiből ösztönösen próbálnak szabadulni, ezzel sérüléseket okozva maguknak.

Ugyanígy a szülői lét megtapasztalására sem vágynak az állatok. Persze a nőstények és a szukák csodálatos anyák lehetnek, ez azonban náluk csak adott időintervallumra szól, aztán a későbbiekben – ellentétben velünk, emberekkel – el is felejtik az egészet. A hímek és a kanok pedig nem is tudhatják, hogy kvázi szülővé váltak, pláne, hogy egy-egy alomnak akár minden egyes tagja más és más apától származhat.

„Nem lesz ugyanaz, aki volt”

A tapasztalatok szerint az ivartalanítás után az állatok személyisége nem változik meg, leszámítva persze, hogy többnyire nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válnak, hiszen már nem a szaporodás irányítja őket – ez pedig mind nekik, mind a gazdiknak csak jó lehet.

„El fog hízni”

Tény, hogy az ivartalan állatnak kisebb a motivációja az aktivitásra, így csökken az energiaigénye, illetve az érdeklődése is áttevődhet a párzásról a táplálkozásra. Ha azonban a gazdi ügyel az adagok mennyiségére, és nincs folyamatosan étel a jószág előtt, az elhízás egyszerűen megelőzhető.

„Minél később ivartalaníttatom, annál jobb”

Általánosságban elmondható, hogy fél év és egy kilogramm alatt nem javasolt az ivartalanítás. Ami a kutyákat illeti, a kanoknál jó megvárni az egyéves kort – kivéve a speciálisabb eseteket, például ha a kutyus szukával él együtt. Sokáig már csak azért sem érdemes húzni a dolgot, mert míg őseiknél, a farkasoknál évente kétszer van párzási időszak, addig a városban, ahol az állatok közelebb vannak egymáshoz, mindig érződik valahonnan a szukák szaga, ez megnöveli a kanok tesztoszteronszintjét, és feleslegesen izgatottá teszi őket.

A szukáknál az első tüzelésig érdemes várni az ivartalanítással. Ekkorra ugyanis az állat „beáll” hormonálisan, teljesen kifejlődnek a szaporítószervei és a genitáliái. Ha az első és a második tüzelés között történik meg az ivartalanítás, akkor tíz százalék alá esik egy esetleges emlődaganat kialakulása idősebb korban. Fontos azonban, hogy a második tüzelésre lehetőleg már ne kerülhessen sor – ekkor ugyanis a fenti kórkép ugyanakkora eséllyel jelentkezhet, mintha a szukát csak öt–tíz évesen vagy még később ivartalanították volna.

Nőstény macskáknál nem muszáj megvárni az első tüzelést. Az ő ovulációjuk kialakulásához mindenképpen párzásra van szükség, ennek az időszaka február végétől október elejéig tart – vagyis a műtét időpontjának megválasztásánál ezt is figyelembe kell venni. Ivarosan azonban bő fél éven át szinte folyamatosan tüzelnek – még ha ez a gazdi számára nem mindig látványos is –, kivéve persze, ha vemhesülnek, de már a szoptatás vége felé ismét párosodhatnak. Azok között a kijárós nőstények között, akiket nyáron visznek a gazdáik ivartalanításra, sajnos alig akad olyan, akiben ne lennének már kicsinyek.

A hím macskák ivarosan csavarognak, verekednek, miközben könnyen megfertőzhetik egymást. Gyakran még enni is elfelejtenek, így általában soványak, csapzottak, kívül-belül paraziták gyötrik őket. Vagyis az észszerű határon túl semmiképpen sem érdemes halogatni a beavatkozást.

„Be fog pisilni”

Nagyon ritkán ugyan, de szuka kutyáknál vizelettartási nehézségek jelentkezhetnek a műtét utáni években. Mindez nem műhiba következménye, hanem az ivartalanítás lehetséges szövődménye.

Valójában arról van szó, hogy a beavatkozás után az állat szervezetében csökken az ösztrogénszint, ez a hormon pedig befolyással van a húgyhólyag záróizmának működésére is. A csökkent ösztrogénszintet ellensúlyozó és a húgyhólyag záróizmára ható készítmények egyaránt rendelkezésre állnak. Elképzelhető, hogy többfélét is ki kell próbálni, mivel kutyája válogatja, hogy kinél mi válik be, és néha megesik, hogy a kezeléssel sem szüntethető meg a probléma. Mindamellett az inkontinencia hátterében az ivartalanításon kívül például pszichés, fertőző, hormonális, idegrendszeri eredetű okok is állhatnak.

Nem olcsó, de az egyetlen emberséges megoldás

Az ivartalanításnak ára van, viszont egyszeri költségről van szó, ami nem is tűnik olyan soknak ahhoz képest, amennyibe egy vagy pláne több alom felnevelése kerül a gazdásodásig – ha egyáltalán sikerül elhelyezni a kölyköket. Ráadásul sok rendelő hajlandó kedvezményt adni, illetve időszakosan vagy akár folyamatosan szervezetek, önkormányzatok is hozzájárulhatnak a beavatkozás költségéhez – rákeresve sokan találhatnak relatíve olcsó lehetőséget a lakóhelyük közelében. Nem beszélve arról, hogy a jelenlegi körülmények között ez az egyetlen emberséges megoldás.

Mezei M. Katalin
Igenis meg lehet csinálni: Hollandiában már nincs kóbor kutya!

Láttad valahol? Elcsavargott ez a cica a 16. kerületi otthonából!

Örömhír: Örökbe fogadták a világ egyetlen, fogságban élő barna óriáspandáját!

Kutatás: Hosszú távon okozunk stresszt kutyánknak, ha kiabálunk vele!

Kiderült: Gothár Péter a Katona József Színház szexuális zaklatója!

Segíts egy megosztással ennek a gyönyörű kisfiúnak (oltott, chipelt, ivartalanított) szerető gazdit találni!

Vicces fotók: Láttál már brékelő cicát?

Hős kutyák mentették meg két kislány és a nagymama életét Vecsésen!

Miniatűr macijával alszik a félős kismókus!

Igenis meg lehet csinálni: Hollandiában már nincs kóbor kutya!
Láttad valahol? Elcsavargott ez a cica a 16. kerületi otthonából!
Örömhír: Örökbe fogadták a világ egyetlen, fogságban élő barna óriáspandáját!
Kutatás: Hosszú távon okozunk stresszt kutyánknak, ha kiabálunk vele!
Kiderült: Gothár Péter a Katona József Színház szexuális zaklatója!
Segíts egy megosztással ennek a gyönyörű kisfiúnak (oltott, chipelt, ivartalanított) szerető gazdit találni!
Vicces fotók: Láttál már brékelő cicát?
Hős kutyák mentették meg két kislány és a nagymama életét Vecsésen!
Miniatűr macijával alszik a félős kismókus!
Szívszorító videó: A bozóttűzből mentette meg a koalát a nő!
Járókelők találták meg Viola halálra vert holtestét!
Borzalom: felgyújtotta 12 éves társát egy 14 éves fiú!
Nagyon cuki: Törölközőbe csomagolva majszolja a banánt a megmentett kis denevér! (videó)
Kiváló környezetvédők: Rengeteg fát és erdőt köszönhetünk a mókusoknak!
Figyelem: A kutyus különleges bundája hívja fel a figyelmet egy veszélyes betegségre!
Kutatás: Ha szomorúak vagyunk, akkor zaklatott lesz a kutyusunk!
Tragédia: Idős férfi halt meg a pénztárnál a csömöri bevásárlóközpontban!
Segíts egy megosztással ennek az Illatos úti kiscicának szerető gazdit találni!
Szlovákiában is hatályba lépett a rendelkezés: Nem szerepelhetnek többé vadállatok a porondon!
Örömhír a Debreceni Állatkertben: Már másodjára születtek wallisi feketeorrú kisbárányok!
Cuki fotók: Virslit lopott hétfőn hajnalban a budapesti újságíró macskája!
Jó hír: Úszva partot értek a szeptemberi hurrikánban eltűnt tehenek! (videó)
Tragédia Václigetnél: A saját unokájuk érkezett helyszínelni a halálos balesethez!
Marian Cozma édesapja: Sztojka örökre maradjon börtönben!
Videón a szabolcsi csodaszarvas!
Plüssmacija segít átvészelni a nehéz időszakot a gazdára váró nyuszinak!
Álláskereső kutyusok elnevezésű akciót szerveztek, hogy gazdit találjanak az árva kutyusoknak!
Csodák igenis vannak: örökbe fogadta a két idős kutyust a magyar ápolónő, hogy megszépítse utolsó éveiket!
Újra rács mögé került a Marian Cozma meggyilkolása miatt elítélt Sztojka Iván!
Nem ismerős valakinek? Mikebudán találták ezt a kutyust, chipes, de nincs regisztrálva!
Megőrül a net a királyi megjelenésű cicáért! (videó)
Kutatás: A magyarok 77 %-a szerint otthonosabb a ház vagy a lakás, ha élnek benne négylábúak is!
Videó rögzítette a huncutságot: Segítő mancsot nyújtott tesójának a szökéshez!
Összefogtak az autósok az autópályán, hogy biztonságba helyezzék az ijedt kutyust!

thenews.hu

minden amiről beszélnek
Mutatjuk a világ legkisebb szarvasát, aki mindössze 450 grammot nyom! (videó)
Cuki videó: Azonnal megörülnek egymásnak a parányi újszülött pingvinfiókák!
Eltörte osztálytársa arccsontját egy szegedi diák!
Még most sem akarom elhinni - Megszólalt a Szlovéniában elhunyt kamionos családja!
Segíts egy megosztással Lucának, ennek a 11 hónapos kislánynak szerető gazdit találni!
Örömhír: A legöregebb menhelyi kutya is otthonra lelt! (fotó)
Cuki videó: Sztár lett a kutyus, akinek egy kis farkinca nőtt a homlokán!
Cuki videó: pingvinek látogatták meg az idősotthon lakóit!
Csontsovány kutyákat mentettek ki egy tenyésztőtől Pécs közelében!
Tragédia: Debrecen legnépszerűbb Attilája vesztette életét a hajnali gyalogosgázolásban!
Megszólalt a brutálisan megvert bujáki nő: ő csak akkor nyugszik majd meg, ha elpusztít engem...
Minden megosztás számít: Ez a kedves barátságos szépség otthonra vár!
Önjelölt biztonsági őr lett a cica a boltban!
Párt kapott a budapesti Állatkert nőstény óriásvidrája, első látásra szerelembe esett! (videó)
Csivavákat ment a testépítő, jelenleg 37 kutyussal osztja meg otthonát!
Nagyon cuki videó: Nincs boldogabb a sítalpakon suhanó sérült kutyusnál!
Maró anyaggal sebesített meg 50 óvodást az ámokfutó!
Megrázó fotók: Brutálisan összeverte volt párja Bernadettet egy pásztói szállóban!
Összefogásra van szükség: Fél méteres láncon, soványan, átázott rongyokon kénytelen aludni Pécsett!
Hurrá! Országos összefogás hatására Ödön bika megmenekült a vágóhídtól!
Ó Potatoe, az internet új kedvenc cicája!
Cuki videó: Kedélyes malac fogadja az utasokat a reptéren!
Videón az egérszarvas, a világ legkisebb patás állata!
Tragédia: A baleset helyszínén tudta meg a tűzoltó, hogy 18 éves unokahúga a halálos áldozat!
Kiderült a tragikus balesetről: ennyivel hajtott az L.L. Junior kisfiát elgázoló sofőr!
Példaértékű: Csodálatos állati portrékat készít a kisfiú, amelyekkel az állatokon segít!
Okos kutyus: Véletlenül kizárták, ezért becsengetett!
Szívszorító kampányvideó: A kutya nem karácsonyi ajándék! Oszd meg Te is!
Állatkerti mentett vadmacskákat engednek vissza a szabadba Balatonfenyvesnél!
Követendő példa: Táblákkal jelölik meg a 3. kerületben, hol telelnek sünik az avarban!
Vérbe fagyva találtak rá a 3 éves kisfiukra a szülők!
Horror: Videón, ahogy a nemzetközileg is elismert professzor a folyóba dobja tanítványa maradványait!
Nem hiányzik valakink ez a Ságváron talált kutyus? Sürgősen várja a gazdáját a menhelyen!
Végre tesznek valamit: 100 millió Ft-tal segíti a kormány a kóbor ebek ivartalanítását!
Nézd meg mi történik, ha egy alvó nyuszit körberaknak répával!
Cuki videó: Megzavarta a cica a forgatást, röhögőgörcsöt kapott a riporter!
Tündéri videón a falánk bébirája!
Bátyjának szült gyermeket a 10 éves kislány!
Úgy akarta kigyógyítani a homoszexualitásból a 11 éves fiát, hogy sz.xre kényszerítette a mostohaanyjával!
A macskák mágusok! Így segít a cica a karmádon és rajtad!
Cuki videó: Álomba énekli a kiskutyákat a gazdi!
Gyász: Hétfőre virradóra örökre elaludt Remy a Budakeszi vadaspark sztárszarkája!

thenews.hu
Három hét után befogták a Pilisben a kirándulóktól ennivalót kolduló ormányos medvét!
Megerőszakolta, megégette, összevagdosta a 18 hónapos kisgyermeket!
Nevelt lányát és fiát is megerőszakolta a rendőrgyilkos!
Minden megosztás számít: 2 hónapos tündéri kiscica várja a szerető gazdáját az Illatos úton!
Kölyöknevelőket keres a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola 11 kis labradornak!
Újra kapott egy kikölteni való tojást az ismert ausztrál meleg pingvinpár!
Ő Bubbles, a világ legidősebb szamara!
Tündéri videó: Ez a beluga mindenféle idomítás nélkül labdázik az emberekkel!
Tragédia: Már a keselyűk ették a népszerű sorozatszínész holttestét!
Jól ismerték egymást: Irénke néni egyik gyilkosa az asszonnyal szemközt lakott!
Mentsük meg Ödönt, a daliás magyar szürkét, akit a körzeti állatorvos kényszervágásra ítélt! (videó)
Híressé tette a különleges képessége a tacsit!
Íme egy angol család, akik háziállatként tartanak egy afrikai szervált!
Szuper kezdeményezés: Blökiterápiát kínál vendégeinek a Spa hotel!
Csapdába esett a maci! Kukából mentették ki! (videó)
Orvosok Csabának: Hatalmas csoda, hogy még él...
Évekig etette gyilkosait a szalonnai emberölés idős áldozata!

Ez a 9 éves fiú 80 000 dollárt gyűjtött, hogy golyóálló mellényeket vásároljon a rendőrkutyáknak!
A vőlegény nagy meglepetése! (cuki fotók)
Megmentette a kis mókus életét, a legjobb barátok lettek! (videó)
A lombfúvó és a kutya: Rég láttunk ennyire kerge ebet! (cuki videó)
Mutatjuk az eddigi legcukibb kampányt a méhek megmentése érdekében!
10 éves kisfiával a karjaiban ugrott le a hídról a biztos halálba!
Arcát is vállalva adott interjút az elítélt darnózseli hentes!
Hová fajul az emberiség? Egy szatyorban tették ki ezeket a kiscicákat! Szerető gazdira várnak!
Szenzáció: Abádszalókig sodort a szél egy északi-sarki vízimadarat!
Rendkívüli szerencse: Ritka nagymacskát kaptak lencsevégre! (fotó)
Ormányos medve bóklászott a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén! (fotók)
Ölelgetnivaló szőrös komornyikot vettek fel a luxushotelbe!
Kidobta az ablakon az újszülött gyermekét a fiatal nő! (videó)
Rettegnek a lakók: 85 éves nénit öltek meg Szalonnán!
Segíts nekik egy megosztással: Két ivartalanított, bújós, szeretnivaló kislány szerető gazdit keres!
Szomorú valóság: Több mint 300 ezer kóbor kutya él Magyarországon!
Hős ló: Visszaszaladt az erdőtűzbe, hogy kimentse a bajba jutott társait! (videó)

thenews.hu

minden amiről beszélnek
Követendő: Szlovákia is lépett! Novembertől nem szerepelhetnek többé vadállatok a cirkuszokban!
Ezt az aranyos kiskutyát találta a kertjében, csakhogy ez nem kiskutya!
Sikeres diéta: Kutyusával együtt fogyott le a túlsúlyos gazdi!
Kalandvágyó kutyus: Felszállt egy buszra, majd leült az utasok közé!
Nem fogsz többet a tévében szerepelni, te rohadék! - Boxerrel verték véresre Németh Kristófot!
Eltévedt az idős férfi a lépcsőházban, 3 hét múlva találtak rá a holttestére!
Nem hiányzik valakinek? Zalaegerszeg Csács városrészében kóborolt ez a kölyökkorú kislány!
Követendő példa: úgy talált a pap új otthont a kóbor kutyáknak, hogy összegyűjtötte őket a templomban!
Cuki fotók: Sürgősségi műtétet hajtott végre kutyusa plüssbarátján a gazdi!
Egy mérgezett és egy beteg parlagi sas életét mentették meg magyar állatvédők, hamarosan kirepülhetnek!
Kenguru ugrált szabadon a törökszentmiklósi temetőben! (videó)
Bemászott a férfi az emeleti ablakon, és megerőszakolta a lányt Pesten!
Ladik utcai gyilkosság: Újabb sokkoló részletek derültek ki!
Minden megosztás számít ennek a 3 hónapos kiscicának, aki az Illatos úton várja szerető gazdiját!
Tengerparthoz kötődő madárfaj tűnt fel a Hortobágyon!
Kié ez a póni? A Veres Péter úton kószált egymagában!
Cukiság: Ő Tökmag, a Győri Állatkert bébitapírja! (videó)
Tíz évig volt magányos, de végre párra talált Rob, a királyalbatrosz!
Tragédia: Kétéves kisfiút találtak egy elhagyatott, szűk kútban!
Azt hitte, hogy csak másnapos, többé nem ébredt fel a fiatal lány!
Nem hiányzik valakinek? Monoron kóborolt, eredeti gazdáját keresik!
Különös hír: Hatalmas telefonszámlát csináltak a sasok az orosz kutatóknak!
Cuki tengerimalac bébik születettek a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesületnél!
Bátor nyuszi: Nem értette a sólyom, hogy miért nem ijed meg tőle a tapsifüles! (videó)
Húszezer kiskacsát mentettek meg a tűzoltók Hajdúböszörményben!
Vajna Timinek eddig kell kiköltöznie a budai luxusvillából!
Tatár Csilla: Két babát már elveszítettem!
Segíts Bárónak egy megosztással, aki már egy fél éve törökbálinti menhely lakója!
Két cicája mentette meg az olasz házaspárt a haláltól!
Ő Jeromos, az Algyői Könyvtár kedvence!
Nem mindennapi páciens: Egy szarvas próbált betörni a rozsnyói kórházba!
Cuki videó: Ez a kutyus a Te szívedet is el fogja rabolni!
Két gyerek is meghalt az M5-ös tömegkarambolban: kiderült, mi okozhatta a szörnyű balesetet!
Nem vitték orvoshoz gyermeküket a mosonmagyaróvári szülők, ezzel ölték meg!
Segíts egy megosztással Tappancsnak, ennek a gyönyörű németjuhásznak szerető gazdit találni!
Hét kidobott kiscicát mentett meg a Husky!
Rögtön rohan a kutyus a kert másik végéből, ahogy meghallja gazdája fuldokló kiáltásait! (videó)
Cuki videó: Diétára és edzésre fogták a pufi cicát, aki mindent megtesz, hogy elszabotálja a mozgást!
Megszökött egy bika a vágóhídról Horvátországban, most már biztos, hogy életben hagyják!
Borzalmas tragédia: Hét ember halt meg az M5-ösön!
Megrázó: Nejlonzacskóba csavart halott csecsemőt találtak Tótkomlóson! (videó)
Elvesztek! Kérjük segíts egy megosztással, hogy mihamarabb megtalálják őket!

thenews.hu