2020-06-06 - Magyarország, Budapest HOME
Így ments meg sok állatot kevesebb mint 1 óra alatt!
Az ivartalanítással nemcsak jobb életminõséget teremtesz a kedvencednek, hanem a felesleges szaporulat megelõzésével kevésbé szerencsés társainak is esélyt adhatsz egy méltóbb életre. A rutinbeavatkozást illetõen sok tévhit él a köztudatban, igaz, az operációnak van tényleges kockázata is. Mezei M. Katalinnak dr. Papp Karina állatorvos segített eligazodni a témában. (a WMN interjúja)

Napi több tízezer kölyök is születhet

Magyarországon több millióra tehetõ a kóbor kutyák és macskák száma. A kvázi szerencséseknek még csak-csak jut pár falat, netán egy pince vagy padlás, ahol meghúzhatják magukat, a többség azonban úgy boldogul, ahogy tud – általában nem is idõznek túl hosszan ezen a világon. Addig azonban, amíg élnek, kontroll híján számos utóduk lehet.

A párzási idõszak után akár napi több tízezer kis jószág is születhet a semmibe, kapacitás híján pedig csupán kis százalékuk helyezhetõ el. A többinek éppúgy a nyomorúságos kóborlét jut osztályrészül, ahogy a szüleiknek is, hiszen éppen a nyakló nélküli szaporodás miatt jóval több a kutya és a macska, mint a fogadóképes gazdijelölt.

Csak a prevenció segíthet

A megoldást a prevenció jelenthetné – vagyis az ivartalanítás, ám ez sajnos nem elég elterjedt, ami nagyrészt a forráshiányra vezethetõ vissza.

A világ számos pontján az állam érdemben támogatja a felesleges szaporulatok világra jöttének megelõzését, és nemcsak tõlünk nyugatabbra, hanem például Törökországban is. Nálunk azonban fõként állatmentõ szervezetek és magánszemélyek próbálnak segíteni legalább azokon, akiken tudnak.

Ezek az elhivatott emberek nagyrészt saját zsebbõl, illetve jószívû civilek adományaiból vagy licittárgyak értékesítésébõl fizetik a gazdátlan állatok mûtétjeit, és gyakran a saját otthonukban lábadoztatják õket – aztán jön a ki tudja, meddig tartó gazdikeresés.

E téren eleve hendikeppel indulnak a felnõtt, különösen az idõsebb állatok, hiszen a legtöbb gazdijelölt kölyökben gondolkodik. Hasonlóan népszerûtlenek a maradandó károsodást szenvedettek, a krónikus betegek, valamint a feketék, mivel a XXI. században még mindig sokan nem választják õket: babonából. Szinte behozhatatlan hátrányból indulnak még a lelki sérültek, pedig ugyanolyan csodálatos teremtmények õk is, mint bármelyik társuk, és türelemmel elõ lehetne csalogatni a valódi énjüket. Azok, akik senkinek sem kellenek, sokszor egyik ideiglenes befogadótól a másikig vándorolnak, vagy jobb híján visszakerülnek oda, ahol befogták õket.

Így aztán sohasem tapasztalhatják meg, milyen szeretni és szeretve lenni, de legalább nem szaporodnak tovább.

Az önmagában sem éppen szívderítõ helyzetet tovább súlyosbítják a házi szaporulatok. Ugyanis az, aki ivartalanítás helyett hagyja párzani az állatát, hiába keres jó helyet az így születõ kicsiknek, végsõ soron a gazdátlanok elõl veszi el a helyet. Nem beszélve arról, hogy vannak, akik kegyetlen módokon szabadulnak meg a nem várt jövevényektõl, vagy kiteszik és sorsukra hagyják õket.

Ezt teszi egy civil mentõ

A tatai Auer Ildikónak eredetileg egy cicája volt, de az udvarukba betévedõ gazdátlanoknak a sorsát is a szívén viselte: befogta, ivartalaníttatta, majd elengedte õket. Ha tehette, különféle állatmentõ csoportokat is támogatott hol pénzzel, hol fuvarozással, miközben õ maga is ideiglenes befogadó lett.

Az évek során megfogalmazódott benne, hogy szervezeti formában hatékonyabban mûködhetne – így hozták létre férjével a Pelyhes Peti Alapítványt. Az elnevezést inspiráló Petike mindössze öt hetet érhetett meg – mégis, az alapítvány amellett, hogy õrzi ennek a korán eltávozott kiscicának az emlékét, négyéves tevékenysége során rengeteg hasonló tragédiát elõzött meg.

Ildikó, mint mondja, nem a tûzoltásban, hanem a megelõzésben hisz – éppen ezért szorgalmazta azt már magánemberként is, az alapítvány fókuszában pedig szintén az ivartalanítás áll.

A tevékenységük azonban jóval összetettebb, hiszen a gondozottjaikat parazitamentesítik, szûretik, oltatják, a betegeknek pedig folyamatos orvosi ellátást biztosítanak. A szocializáció alatt állókat a többiektõl elkülönítve tartják, ahogyan a vírushordozókat is. Itt meg kell jegyezni, hogy a „macskavírusok” más állatra, illetve emberre nem veszélyesek, sõt maguk a fertõzött cicák is nagy valószínûséggel megérik az öregkort, ha szépen tartják õket. Így másik, ugyanolyan vírust hordozó cica mellé vagy egyedüli kedvencként minden további nélkül örökbe fogadhatók.

„Ha nagyon fáj, elmegyek egy szép templomba gyertyát gyújtani”

Ildikó igyekszik a gondozottjainak végleges megoldást találni, de nem mindenáron. Állatot csak olyan jelentkezõnek ad, aki láthatóan képes és akar gondoskodni róla, ami messze túlmutat az etetésen és az almozáson. Elvárás egyebek mellett a rendszeres oltás, illetve a benti, macskabiztos kert esetén pedig a kinti-benti tartás. A frissen gazdásodókat maga szállítja új otthonukba, és néha végigzokogja a hazautat – valamennyi mentettje a szívéhez nõ, de éppen az õ érdekük, hogy elsõ-második cicaként a gazdi szeme fényei lehessenek, és ne sok-sok társukkal kelljen osztozniuk a törõdésen és a figyelmen.

Az alapítvány ugyanis jelenleg negyvenhat cicáról gondoskodik, maga Ildikó körülbelül hatszázötven cicát ivartalaníttatott összességében. Persze nincs állatmentés kudarc nélkül – mindig akad, akit minden erõfeszítése ellenére sem sikerül megmenteni. Ám az meg sem fordul a fejében, hogy feladja:

„Minden egyes szörnyûséggel és halállal megerõsödik bennem, hogy az ivartalanítás az egyetlen helyes út, és még elszántabb leszek. Ha nagyon fáj, elmegyek egy szép templomba gyertyát gyújtani, így tudom elengedni a démonjaimat és a halott kis lelkeket.”

Az pedig, amit tesz, egyfajta mintaként is szolgál: a környékbeli falvakból is egyre többen élnek az akciós ivartalanítás lehetõségével.

Tév
hitek és valós veszélyek

Az ivartalanítás kapcsán sokaknak vannak fenntartásaik. Mint dr. Papp Karina állatorvostól megtudtuk, valójában a mûtéttel nemcsak a felesleges szaporulat megelõzéséért, hanem kedvenced testi-lelki egészségéért is sokat tehetsz – igaz, szuka kutyák esetében lehet bizonyos veszély, de még így is több érv szól a beavatkozás mellett, mint ellene.

Sokan magukból kiindulva utasítják el az állatuk ivartalanítását, mondván, nem akarják megfosztani õt a szex örömétõl. „Meg kell élnie az anyaságot”, „mit mond majd a csajoknak?” – ez csak két példa a rendszeresen felhozott ellenérvek közül.

Azt tudni kell, hogy a kutyáknak és a macskáknak valójában nem esik jól a szex, csupán az ösztöneik hajtják õket.

Sõt, a macskák péniszén hátrafelé álló tüskék találhatók, amik a párzás elején („befelé”) még nem jelentenek gondot, „kifelé” azonban már fájdalmat okoznak a nõsténynek – a többi között ez indukálja az ovulációt is. Kutyáknál a kan ejakulációja után a hímvesszõ annyira megdagad, miközben a szuka hüvelyfala rászorít, hogy akár 10–45 percig is összeragadhatnak a kényelmetlen pozícióban, amibõl ösztönösen próbálnak szabadulni, ezzel sérüléseket okozva maguknak.

Ugyanígy a szülõi lét megtapasztalására sem vágynak az állatok. Persze a nõstények és a szukák csodálatos anyák lehetnek, ez azonban náluk csak adott idõintervallumra szól, aztán a késõbbiekben – ellentétben velünk, emberekkel – el is felejtik az egészet. A hímek és a kanok pedig nem is tudhatják, hogy kvázi szülõvé váltak, pláne, hogy egy-egy alomnak akár minden egyes tagja más és más apától származhat.

„Nem lesz ugyanaz, aki volt”

A tapasztalatok szerint az ivartalanítás után az állatok személyisége nem változik meg, leszámítva persze, hogy többnyire nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válnak, hiszen már nem a szaporodás irányítja õket – ez pedig mind nekik, mind a gazdiknak csak jó lehet.

„El fog hízni”

Tény, hogy az ivartalan állatnak kisebb a motivációja az aktivitásra, így csökken az energiaigénye, illetve az érdeklõdése is áttevõdhet a párzásról a táplálkozásra. Ha azonban a gazdi ügyel az adagok mennyiségére, és nincs folyamatosan étel a jószág elõtt, az elhízás egyszerûen megelõzhetõ.

„Minél késõbb ivartalaníttatom, annál jobb”

Általánosságban elmondható, hogy fél év és egy kilogramm alatt nem javasolt az ivartalanítás. Ami a kutyákat illeti, a kanoknál jó megvárni az egyéves kort – kivéve a speciálisabb eseteket, például ha a kutyus szukával él együtt. Sokáig már csak azért sem érdemes húzni a dolgot, mert míg õseiknél, a farkasoknál évente kétszer van párzási idõszak, addig a városban, ahol az állatok közelebb vannak egymáshoz, mindig érzõdik valahonnan a szukák szaga, ez megnöveli a kanok tesztoszteronszintjét, és feleslegesen izgatottá teszi õket.

A szukáknál az elsõ tüzelésig érdemes várni az ivartalanítással. Ekkorra ugyanis az állat „beáll” hormonálisan, teljesen kifejlõdnek a szaporítószervei és a genitáliái. Ha az elsõ és a második tüzelés között történik meg az ivartalanítás, akkor tíz százalék alá esik egy esetleges emlõdaganat kialakulása idõsebb korban. Fontos azonban, hogy a második tüzelésre lehetõleg már ne kerülhessen sor – ekkor ugyanis a fenti kórkép ugyanakkora eséllyel jelentkezhet, mintha a szukát csak öt–tíz évesen vagy még késõbb ivartalanították volna.

Nõstény macskáknál nem muszáj megvárni az elsõ tüzelést. Az õ ovulációjuk kialakulásához mindenképpen párzásra van szükség, ennek az idõszaka február végétõl október elejéig tart – vagyis a mûtét idõpontjának megválasztásánál ezt is figyelembe kell venni. Ivarosan azonban bõ fél éven át szinte folyamatosan tüzelnek – még ha ez a gazdi számára nem mindig látványos is –, kivéve persze, ha vemhesülnek, de már a szoptatás vége felé ismét párosodhatnak. Azok között a kijárós nõstények között, akiket nyáron visznek a gazdáik ivartalanításra, sajnos alig akad olyan, akiben ne lennének már kicsinyek.

A hím macskák ivarosan csavarognak, verekednek, miközben könnyen megfertõzhetik egymást. Gyakran még enni is elfelejtenek, így általában soványak, csapzottak, kívül-belül paraziták gyötrik õket. Vagyis az észszerû határon túl semmiképpen sem érdemes halogatni a beavatkozást.

„Be fog pisilni”

Nagyon ritkán ugyan, de szuka kutyáknál vizelettartási nehézségek jelentkezhetnek a mûtét utáni években. Mindez nem mûhiba következménye, hanem az ivartalanítás lehetséges szövõdménye.

Valójában arról van szó, hogy a beavatkozás után az állat szervezetében csökken az ösztrogénszint, ez a hormon pedig befolyással van a húgyhólyag záróizmának mûködésére is. A csökkent ösztrogénszintet ellensúlyozó és a húgyhólyag záróizmára ható készítmények egyaránt rendelkezésre állnak. Elképzelhetõ, hogy többfélét is ki kell próbálni, mivel kutyája válogatja, hogy kinél mi válik be, és néha megesik, hogy a kezeléssel sem szüntethetõ meg a probléma. Mindamellett az inkontinencia hátterében az ivartalanításon kívül például pszichés, fertõzõ, hormonális, idegrendszeri eredetû okok is állhatnak.

Nem olcsó, de az egyetlen emberséges megoldás

Az ivartalanításnak ára van, viszont egyszeri költségrõl van szó, ami nem is tûnik olyan soknak ahhoz képest, amennyibe egy vagy pláne több alom felnevelése kerül a gazdásodásig – ha egyáltalán sikerül elhelyezni a kölyköket. Ráadásul sok rendelõ hajlandó kedvezményt adni, illetve idõszakosan vagy akár folyamatosan szervezetek, önkormányzatok is hozzájárulhatnak a beavatkozás költségéhez – rákeresve sokan találhatnak relatíve olcsó lehetõséget a lakóhelyük közelében. Nem beszélve arról, hogy a jelenlegi körülmények között ez az egyetlen emberséges megoldás.

Mezei M. Katalin
Segíts egy megosztással: Valaki otthagyta kikötve a buszmegállónál a 12.kerületben, most az Illatoson vár egy jobb gazdára
Példaértékű: Szuper ötletet talált ki egy állatbolt a menhelyi kutyák megmentésére (videó)
Vadállat támadta meg a kis szamarat, édesanyja a falubeliket hívta, hogy segítsenek (videó)
Így ments meg sok állatot kevesebb mint 1 óra alatt!
Az ivartalanítással nemcsak jobb életminõséget teremtesz a kedvencednek, hanem a felesleges szaporulat megelõzésével kevésbé szerencsés társainak is esélyt adhatsz egy méltóbb életre. A rutinbeavatkozást illetõen sok tévhit él a köztudatban, igaz, az operációnak van tényleges kockázata is. Mezei M. Katalinnak dr. Papp Karina állatorvos segített eligazodni a témában. (a WMN interjúja)

Napi több tízezer kölyök is születhet

Magyarországon több millióra tehetõ a kóbor kutyák és macskák száma. A kvázi szerencséseknek még csak-csak jut pár falat, netán egy pince vagy padlás, ahol meghúzhatják magukat, a többség azonban úgy boldogul, ahogy tud – általában nem is idõznek túl hosszan ezen a világon. Addig azonban, amíg élnek, kontroll híján számos utóduk lehet.

A párzási idõszak után akár napi több tízezer kis jószág is születhet a semmibe, kapacitás híján pedig csupán kis százalékuk helyezhetõ el. A többinek éppúgy a nyomorúságos kóborlét jut osztályrészül, ahogy a szüleiknek is, hiszen éppen a nyakló nélküli szaporodás miatt jóval több a kutya és a macska, mint a fogadóképes gazdijelölt.

Csak a prevenció segíthet

A megoldást a prevenció jelenthetné – vagyis az ivartalanítás, ám ez sajnos nem elég elterjedt, ami nagyrészt a forráshiányra vezethetõ vissza.

A világ számos pontján az állam érdemben támogatja a felesleges szaporulatok világra jöttének megelõzését, és nemcsak tõlünk nyugatabbra, hanem például Törökországban is. Nálunk azonban fõként állatmentõ szervezetek és magánszemélyek próbálnak segíteni legalább azokon, akiken tudnak.

Ezek az elhivatott emberek nagyrészt saját zsebbõl, illetve jószívû civilek adományaiból vagy licittárgyak értékesítésébõl fizetik a gazdátlan állatok mûtétjeit, és gyakran a saját otthonukban lábadoztatják õket – aztán jön a ki tudja, meddig tartó gazdikeresés.

E téren eleve hendikeppel indulnak a felnõtt, különösen az idõsebb állatok, hiszen a legtöbb gazdijelölt kölyökben gondolkodik. Hasonlóan népszerûtlenek a maradandó károsodást szenvedettek, a krónikus betegek, valamint a feketék, mivel a XXI. században még mindig sokan nem választják õket: babonából. Szinte behozhatatlan hátrányból indulnak még a lelki sérültek, pedig ugyanolyan csodálatos teremtmények õk is, mint bármelyik társuk, és türelemmel elõ lehetne csalogatni a valódi énjüket. Azok, akik senkinek sem kellenek, sokszor egyik ideiglenes befogadótól a másikig vándorolnak, vagy jobb híján visszakerülnek oda, ahol befogták õket.

Így aztán sohasem tapasztalhatják meg, milyen szeretni és szeretve lenni, de legalább nem szaporodnak tovább.

Az önmagában sem éppen szívderítõ helyzetet tovább súlyosbítják a házi szaporulatok. Ugyanis az, aki ivartalanítás helyett hagyja párzani az állatát, hiába keres jó helyet az így születõ kicsiknek, végsõ soron a gazdátlanok elõl veszi el a helyet. Nem beszélve arról, hogy vannak, akik kegyetlen módokon szabadulnak meg a nem várt jövevényektõl, vagy kiteszik és sorsukra hagyják õket.

Ezt teszi egy civil mentõ

A tatai Auer Ildikónak eredetileg egy cicája volt, de az udvarukba betévedõ gazdátlanoknak a sorsát is a szívén viselte: befogta, ivartalaníttatta, majd elengedte õket. Ha tehette, különféle állatmentõ csoportokat is támogatott hol pénzzel, hol fuvarozással, miközben õ maga is ideiglenes befogadó lett.

Az évek során megfogalmazódott benne, hogy szervezeti formában hatékonyabban mûködhetne – így hozták létre férjével a Pelyhes Peti Alapítványt. Az elnevezést inspiráló Petike mindössze öt hetet érhetett meg – mégis, az alapítvány amellett, hogy õrzi ennek a korán eltávozott kiscicának az emlékét, négyéves tevékenysége során rengeteg hasonló tragédiát elõzött meg.

Ildikó, mint mondja, nem a tûzoltásban, hanem a megelõzésben hisz – éppen ezért szorgalmazta azt már magánemberként is, az alapítvány fókuszában pedig szintén az ivartalanítás áll.

A tevékenységük azonban jóval összetettebb, hiszen a gondozottjaikat parazitamentesítik, szûretik, oltatják, a betegeknek pedig folyamatos orvosi ellátást biztosítanak. A szocializáció alatt állókat a többiektõl elkülönítve tartják, ahogyan a vírushordozókat is. Itt meg kell jegyezni, hogy a „macskavírusok” más állatra, illetve emberre nem veszélyesek, sõt maguk a fertõzött cicák is nagy valószínûséggel megérik az öregkort, ha szépen tartják õket. Így másik, ugyanolyan vírust hordozó cica mellé vagy egyedüli kedvencként minden további nélkül örökbe fogadhatók.

„Ha nagyon fáj, elmegyek egy szép templomba gyertyát gyújtani”

Ildikó igyekszik a gondozottjainak végleges megoldást találni, de nem mindenáron. Állatot csak olyan jelentkezõnek ad, aki láthatóan képes és akar gondoskodni róla, ami messze túlmutat az etetésen és az almozáson. Elvárás egyebek mellett a rendszeres oltás, illetve a benti, macskabiztos kert esetén pedig a kinti-benti tartás. A frissen gazdásodókat maga szállítja új otthonukba, és néha végigzokogja a hazautat – valamennyi mentettje a szívéhez nõ, de éppen az õ érdekük, hogy elsõ-második cicaként a gazdi szeme fényei lehessenek, és ne sok-sok társukkal kelljen osztozniuk a törõdésen és a figyelmen.

Az alapítvány ugyanis jelenleg negyvenhat cicáról gondoskodik, maga Ildikó körülbelül hatszázötven cicát ivartalaníttatott összességében. Persze nincs állatmentés kudarc nélkül – mindig akad, akit minden erõfeszítése ellenére sem sikerül megmenteni. Ám az meg sem fordul a fejében, hogy feladja:

„Minden egyes szörnyûséggel és halállal megerõsödik bennem, hogy az ivartalanítás az egyetlen helyes út, és még elszántabb leszek. Ha nagyon fáj, elmegyek egy szép templomba gyertyát gyújtani, így tudom elengedni a démonjaimat és a halott kis lelkeket.”

Az pedig, amit tesz, egyfajta mintaként is szolgál: a környékbeli falvakból is egyre többen élnek az akciós ivartalanítás lehetõségével.

Tév
hitek és valós veszélyek

Az ivartalanítás kapcsán sokaknak vannak fenntartásaik. Mint dr. Papp Karina állatorvostól megtudtuk, valójában a mûtéttel nemcsak a felesleges szaporulat megelõzéséért, hanem kedvenced testi-lelki egészségéért is sokat tehetsz – igaz, szuka kutyák esetében lehet bizonyos veszély, de még így is több érv szól a beavatkozás mellett, mint ellene.

Sokan magukból kiindulva utasítják el az állatuk ivartalanítását, mondván, nem akarják megfosztani õt a szex örömétõl. „Meg kell élnie az anyaságot”, „mit mond majd a csajoknak?” – ez csak két példa a rendszeresen felhozott ellenérvek közül.

Azt tudni kell, hogy a kutyáknak és a macskáknak valójában nem esik jól a szex, csupán az ösztöneik hajtják õket.

Sõt, a macskák péniszén hátrafelé álló tüskék találhatók, amik a párzás elején („befelé”) még nem jelentenek gondot, „kifelé” azonban már fájdalmat okoznak a nõsténynek – a többi között ez indukálja az ovulációt is. Kutyáknál a kan ejakulációja után a hímvesszõ annyira megdagad, miközben a szuka hüvelyfala rászorít, hogy akár 10–45 percig is összeragadhatnak a kényelmetlen pozícióban, amibõl ösztönösen próbálnak szabadulni, ezzel sérüléseket okozva maguknak.

Ugyanígy a szülõi lét megtapasztalására sem vágynak az állatok. Persze a nõstények és a szukák csodálatos anyák lehetnek, ez azonban náluk csak adott idõintervallumra szól, aztán a késõbbiekben – ellentétben velünk, emberekkel – el is felejtik az egészet. A hímek és a kanok pedig nem is tudhatják, hogy kvázi szülõvé váltak, pláne, hogy egy-egy alomnak akár minden egyes tagja más és más apától származhat.

„Nem lesz ugyanaz, aki volt”

A tapasztalatok szerint az ivartalanítás után az állatok személyisége nem változik meg, leszámítva persze, hogy többnyire nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válnak, hiszen már nem a szaporodás irányítja õket – ez pedig mind nekik, mind a gazdiknak csak jó lehet.

„El fog hízni”

Tény, hogy az ivartalan állatnak kisebb a motivációja az aktivitásra, így csökken az energiaigénye, illetve az érdeklõdése is áttevõdhet a párzásról a táplálkozásra. Ha azonban a gazdi ügyel az adagok mennyiségére, és nincs folyamatosan étel a jószág elõtt, az elhízás egyszerûen megelõzhetõ.

„Minél késõbb ivartalaníttatom, annál jobb”

Általánosságban elmondható, hogy fél év és egy kilogramm alatt nem javasolt az ivartalanítás. Ami a kutyákat illeti, a kanoknál jó megvárni az egyéves kort – kivéve a speciálisabb eseteket, például ha a kutyus szukával él együtt. Sokáig már csak azért sem érdemes húzni a dolgot, mert míg õseiknél, a farkasoknál évente kétszer van párzási idõszak, addig a városban, ahol az állatok közelebb vannak egymáshoz, mindig érzõdik valahonnan a szukák szaga, ez megnöveli a kanok tesztoszteronszintjét, és feleslegesen izgatottá teszi õket.

A szukáknál az elsõ tüzelésig érdemes várni az ivartalanítással. Ekkorra ugyanis az állat „beáll” hormonálisan, teljesen kifejlõdnek a szaporítószervei és a genitáliái. Ha az elsõ és a második tüzelés között történik meg az ivartalanítás, akkor tíz százalék alá esik egy esetleges emlõdaganat kialakulása idõsebb korban. Fontos azonban, hogy a második tüzelésre lehetõleg már ne kerülhessen sor – ekkor ugyanis a fenti kórkép ugyanakkora eséllyel jelentkezhet, mintha a szukát csak öt–tíz évesen vagy még késõbb ivartalanították volna.

Nõstény macskáknál nem muszáj megvárni az elsõ tüzelést. Az õ ovulációjuk kialakulásához mindenképpen párzásra van szükség, ennek az idõszaka február végétõl október elejéig tart – vagyis a mûtét idõpontjának megválasztásánál ezt is figyelembe kell venni. Ivarosan azonban bõ fél éven át szinte folyamatosan tüzelnek – még ha ez a gazdi számára nem mindig látványos is –, kivéve persze, ha vemhesülnek, de már a szoptatás vége felé ismét párosodhatnak. Azok között a kijárós nõstények között, akiket nyáron visznek a gazdáik ivartalanításra, sajnos alig akad olyan, akiben ne lennének már kicsinyek.

A hím macskák ivarosan csavarognak, verekednek, miközben könnyen megfertõzhetik egymást. Gyakran még enni is elfelejtenek, így általában soványak, csapzottak, kívül-belül paraziták gyötrik õket. Vagyis az észszerû határon túl semmiképpen sem érdemes halogatni a beavatkozást.

„Be fog pisilni”

Nagyon ritkán ugyan, de szuka kutyáknál vizelettartási nehézségek jelentkezhetnek a mûtét utáni években. Mindez nem mûhiba következménye, hanem az ivartalanítás lehetséges szövõdménye.

Valójában arról van szó, hogy a beavatkozás után az állat szervezetében csökken az ösztrogénszint, ez a hormon pedig befolyással van a húgyhólyag záróizmának mûködésére is. A csökkent ösztrogénszintet ellensúlyozó és a húgyhólyag záróizmára ható készítmények egyaránt rendelkezésre állnak. Elképzelhetõ, hogy többfélét is ki kell próbálni, mivel kutyája válogatja, hogy kinél mi válik be, és néha megesik, hogy a kezeléssel sem szüntethetõ meg a probléma. Mindamellett az inkontinencia hátterében az ivartalanításon kívül például pszichés, fertõzõ, hormonális, idegrendszeri eredetû okok is állhatnak.

Nem olcsó, de az egyetlen emberséges megoldás

Az ivartalanításnak ára van, viszont egyszeri költségrõl van szó, ami nem is tûnik olyan soknak ahhoz képest, amennyibe egy vagy pláne több alom felnevelése kerül a gazdásodásig – ha egyáltalán sikerül elhelyezni a kölyköket. Ráadásul sok rendelõ hajlandó kedvezményt adni, illetve idõszakosan vagy akár folyamatosan szervezetek, önkormányzatok is hozzájárulhatnak a beavatkozás költségéhez – rákeresve sokan találhatnak relatíve olcsó lehetõséget a lakóhelyük közelében. Nem beszélve arról, hogy a jelenlegi körülmények között ez az egyetlen emberséges megoldás.

Mezei M. Katalin
Példaértékű: Szuper ötletet talált ki egy állatbolt a menhelyi kutyák megmentésére (videó)
Brazíliában járunk, ahol a menhelyi állatok száma kiemelkedően magas. Ennek ellenére a legtöbb ember mégis állatkereskedésekben veszi meg a...
Vadállat támadta meg a kis szamarat, édesanyja a falubeliket hívta, hogy segítsenek (videó)
Mikor egy édesanyának megszületik a gyermeke, ő lesz számára a világon az első. Ez pedig pontosan ugyan így van az állatok világában is. A...
Csodálatos állatvilág: Kóbor cica fogadta be az árván maradt pitbull kölyköt
Egy aranyszívű macska fogadta be a csupán egy napos pitbull kölyköt, akit az anyja magára hagyott. Noland, a pitbull és anyja a Cleveland-ben t...
Szívszorító videó: Egy elhagyatott üzletben találták rá a beteg kutyusra, megmentették az életét
Igaz nagyon nehezen találták meg, mert egy elhagyatott romos üzlet legeldugodtabb sarkában feküdt, de végül mégiscsak rá mosolygott a szerenc...
Segíts egy megosztással: Valaki otthagyta kikötve a buszmegállónál a 12.kerületben, most az Illatoson vár egy jobb gazdára
Valaki csak úgy kikötötte elsején a kutyáját a kék kúthoz a Konkoly-Thege úti buszmegálló mellett, és ott hagyta. Az aggódó arra jár...
Példaértékű: A luxusfeleség segít gazdát találni Bellának, aki 6 éve már egy apró kennelben él
Egy évek óta gazdáját kereső kutya segítségére sietett a Feleségek luxuskivitelben című tévéműsor egyik szereplője. Polgár Tünde maga...
Köszönjük: A Megyeri úton kóborolt a kis bárányka, az állatvédelmi járőrök segítettek rajta (fotók)
Az újpesti állatvédelmi járőröket most egy kis bárányhoz riasztották, aki a Megyeri úton kószált: "Megyeri út már látott sok mindent,d...
Tudtad? Ezért harap a cicád simogatás közben
Simogatjuk, dögönyözzük, amire válaszul egyszer csak rákapaszkodik a kezünkre, és belénk harap. Hogy mit szeretne ezzel tudtunkra adni? A sza...
Élete során többször is magára hagyták az idős kutyust, végül el sem hitte, hogy saját kis kertet kapott új családjától
Élete során már négyszer is magára hagyták az angol vérebet szorongásos problémái miatt. Most azonban órákig élvezheti a békét és nyug...
Példaértékű: Hattyúcsaládot mentettek a rendőrök a forgalmas úton (videó)
Egy forgalmas úton akart átkelni egy hattyúcsalád Litvániában, rendőrök és állatvédők segítettek nekik. Hattyúcsalád foglalta el egy ...
Köszönjük: Égő lakásból mentettek tengerimalacot a tűzoltók a II. kerületben (videó)
Tegnap a II. kerületben Budapesten kigyulladt egy lakás. A kigyulladt lakásban azonban bent ragadt egy tengerimalac, őt a tűzoltók mentették k...
Érthetetlen tragédia Mátészalkán: Szülés közben kómába esett és meghalt Henrietta
Alig egy hónap múlva viheti haza családja azt a kisbabát, akinek a születése után két héttel az édesanyja elhunyt. Heni nagyon várta első...
Borzalom: 8 hónapos kisbabája holttestét ásta el az udvarukon Andrea
A rendőrség pénteken egy kisbaba tetemét ásta ki egy érsekújvári családi ház udvarán - írtuk korábban. Szülei az elmúlt 10 hónapban a...
Életmentő lehet egyetlen megosztás is: Óriási bajban vannak az ország egyik legszegényebb menhelyének állatkái
Az Összefogás az Állatokért Alapítvány facebook posztját változtatás nélkül közöljük: "Nagyon szépen kérjük, osszátok meg ezt a pos...
Megtalálóinak és egy kutyamamának köszönheti a 2 hetes kismalac az életét
Semmi esélyes sem lett volna ennek az egyedül maradt 2 hetes kismalacnak a túlélésre, ha megmentői nem találnak rá és nem viszik haza. A Pau...
Cuki videó: Ez a legcukibb barátság, amit valaha is láttál
Ritka, hogy két különböző állatfaj ennyire jól kijöjjön egymással, azonban ez a vombat és koala kivétel. Elsa, a koala és Hope, a vombat...
Példaértékű: Szájon át lélegeztetéssel mentette meg az őzgidát apa és fia (videó)
Elmerült egy tóban az őzgida, apa és fia élesztette újra az eszméletlen állatot. Egy amerikai apa és fia megmentette egy őzgida életét, m...
Mutatjuk a legújabb Grumpy Cat-at, aki talán még az elődjén is túltesz (fotók)
Ez a grumpy cat dobogós helyezést ért el nálunk! Bár grumpy cat-ből mostanában Dunát lehet rekeszteni, közülük a dühös ábrázatú Kitzi...
Minden megosztás életmentő lehet: Óriási bajban vannak az ország egyik legszegényebb menhelyének állatkái
Az Összefogás az Állatokért Alapítvány facebook posztját változtatás nélkül közöljük: "Nagyon szépen kérjük, osszátok meg ezt a pos...
Cuki videó: Úgy tűnik, a cicák az online szentbeszédekre sincsenek tekintettel
Canterbury esperese, Robert Willis május végén – a koronavírusos karantén miatt – a kertben tartott online szentbeszédet. Egyszer csak felt...
31 cm-es nózijával jó eséllyel indulhatna a világ leghosszabb orra címért ez a gyönyörű orosz agár (fotók)
Mindannyian rendelkezünk egyedi vonásokkal, amelyektől különlegesek és egyediek vagyunk. Van akiknél kevésbé szembetűnőek ezek a egyedi sze...
Kutyusok látogatták meg a karantén miatt zárva tartó fókamenhelyet, hogy felvidítsák őket
A délnyugat Anglia Gweek nevű településén található Cornish Seal Sanctuary fókamenhely munkatársai évente több mint százezer látogatót f...
Üres medencébe pottyant rókakölyköt mentettek Óbudán az Állatmentők (videó)
Aprócska, ránézésre alig néhány hetes rókakölykön segítettek az Állatmentő Sereg szakemberei. A vörös kis ravaszdi ugyanis belepottyant ...
Bűbájos videó a Budakeszi Vadaspark nemrég született gímszarvas borjújának első lépéseiről
Ritkán látható, különleges videó örökítette meg egy nemrég született gímszarvas borjú első lépéseit és lábra állását a Budakeszi ...
Órákon át küzdöttek egy siklóval a tüneményes gemenci fekete gólya fiókák (videó)
Egy bekamerázott gólyafészek életébe kaphatunk bepillantást Gemencről, ahol az anyuka a két gólyafiókáját egy méretes siklóval próbált...
Hatalmas kitüntetést kapott a bevetésen megsérült hős kutyus
Ez a 12 éves német juhászkutya (Lucca) 6 évet töltött szolgálatban. Feladata robbanóanyagok keresése volt Irakban és Afganisztánban. Szorga...
A folyóban találták meg a két hete eltűnt Csaba holttestét
Több mint egy héttel az eltűnését követően a Laborc folyóban találták meg a nagymihályi járásbeli Iske községből származó 45 éves f...
Kegyetlen gyilkosság Kajárpécen: Egész éjjel anyja vérbe fagyott testén hevert a csecsemő
Bárcsak semmire ne emlékezne! Mi mást lehetne kívánni egy olyan gyermeknek, akinek az anyjáról őrzött utolsó képe felülmúlja a legborzalm...
Segíts egy megosztással Bajnoknak, szerető gazdit keres magának
A fehérvári Takarodó úti Herosz állatotthon lakói iránt itt lehet érdeklődni: 06(30)985-8309. Bajnok: 3,5 éves, ivartalanított kan. Kedve...
Még csak 7 hónapos, de már szuper trükköket mutat be a világ legkisebb kutyusa
A kutyák nagyon intelligens állatok és életük során rengeteg dolgot képesek megtanulni. Legyen szó egy apró trükkről, vagy akár egy komple...
Példaértékű: Svédországban kötelezővé tették a macskák ivartalanítását
Ezzel kívánják elejét venni a nem kívánt szaporulatoknak. Világszerte problémát okoz a macskák túlszaporodása. Az évente kétszeri bagz...
Gólyahírek: Megjelentek az első fekete tollak a gemenci kisgólyákon (videó)
A fiókák nagyon szépen gyarapodnak már felügyelet nélkül tölti szinte az egész napot a fészekben. Amikor megjelennek a fiókákon az első ...
Jó hírek érkeztek Gyuriról, a mentett rókáról
Emlékeztek még Gyurira, a kisrókára? Rókakomát még május végén, kicsit több mint egy hete mentette meg, a 63-as busz sofőrje. A BKK facebo...
Szívszorító: Hónapokig várt halott gazdijára ez a vuháni kutyus (videó)
Az idős férfi öt nappal azután halt meg, hogy kórházba került, a kutya azonban nem engedte el. A hűség mintapéldája lett az interneten a k...
Feltétel nélküli szeretet: Elájul a kutyus örömében, amikor meglátja 2 éve elutazott gazdáját
Az alábbi videóban Rebecca és kutyája Casey nagy találkozása látható. A találkozás pillanatában akkor volt az öröm, hogy a 14 éves Casey...
Cuki videó: Halálra rémül a kutyus az ajtókeretet megszálló tollpihétől
A kutyák igazán bátor jószágok. Megugatják az idegeneket, elkergetik a nem kívánt vendégeket. Tényleg mindent megtesznek annak az érdekébe...
Minden megosztás számít Bajnoknak, hogy végre ő is szerető gazdival élhessen
A fehérvári Takarodó úti Herosz állatotthon lakói iránt itt lehet érdeklődni: 06(30)985-8309. Bajnok: 3,5 éves, ivartalanított kan. Kedve...
2400 kilométert utazott potyautasként a kalandvágyó cica
Potyautasként utazott egy költöztető autón a kalandvágyó macska, összesen 2400 kilométert tett meg, mire hazajutott a gazdájához. A Longre...
Egy kacsa volt az első úszó vendég harkányi strand medencéjében
A kacsát nem érdekelte, hogy nincs igazi strandidő, megmártózott a harkányi strand medencéjében. A koronavírus-járvány lecsengésével las...
Cuki videó: Ritka sárgaszakállas makiikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban
A makibébik anyjuk szőrébe kapaszkodva csodálják meg a világot. Az 5 hetes maki kölykök 130 napi vemhesség után születettek meg a Nyíreg...
Cuki fotó: Málnaszemből szívja ki a nektárt a kis kolibribébi
A kolibri pont olyan apró, mint egy szem málna. Már-már túlzottan édes fotót posztolt egy bébikolibiről a the Color Of Birds nevű facebook ...
Hiába a sok figyelmeztetés: Ne nyúlj az őzgidákhoz, mert ezzel lassú éhhalálra ítéled őket
Hiába a sok figyelmeztetés és kérés, a kirándulók összeszedik őket a bokrok aljáról. Szomorú bejegyzést tett közzé Facebookon a Feh...
Csodálatos állatvilág: Úgy játszik a kutyus a kiscicákkal, mintha a saját kölykei lennének
A kutya-macska barátság örökös téma az emberek körében. Egyesek szerint soha nem is létezett köztük barátság, még mások szerint ez a k...
Anyakutyát és két napos babáját mentették meg az állatvédők (videó)
A Hope for Paws állatmentő szervezetet értesítette egy járókelő, aki látott egy kóbor kutyust. Az önkéntesek azonnal kimentek a helyszínre...
Szerelmes a póniló, ezért indult el csavarogni Miskolcon juhászkutya barátjával (videó)
A gazda kétségbeesve kereste őket, végül órákkal később a mezőőr szólt neki, hogy a tűzoltóknál vannak. Egy fehér póniló és eg...
Cuki videó: Addig játszik az 1 hetes kiscica, amíg el nem alszik
Nincs cukibb a világon egy bolyhos kiscicánál, aki még csak most fedezi fel a világot. Ilyenkor hatalmas érdeklődéssel fordulnak minden tárgy...
Eltűnt a 4 hónapos baba, amíg drogfüggő anyja a parkban aludt, a gyereket holtan találták meg
Holtan találtak egy négy hónapos kisbabát egy folyó közelében a csehországi Hořín községben. A kisfiúnak pénteken este veszett nyoma. ...
A rettegő Vajna Timit magára hagyta szerelme a Los Angeles-i pokolban
Magára maradt Amerikában Vajna Timi, szerelmének ugyanis haza kellett utaznia. Vajna Timi bezárkózott otthonába, mivel Amerikában elszabadult ...
Minden megosztás számít ennek a négy csöppségnek, hogy végre szerető családban élhessenek
A Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány facebook posztját változtatás nélkül közöljük: "Örökbefogadhatóak‼️ Kb. 4-5 hónapos kisku...
Gyönyörű videó: Nézzétek a kutyus reakcióját, amikor tudatosul benne, hogy megmentették
Gyönyörű videót mutatunk most nektek, amelyben egy súlyosan sérült kutyát mentenek meg az utcáról. Egy nap az állatmentők hívást kaptak,...
Egy kiló szőrtől szabadították meg ezt a szegény cicát, azonnal gazdára is talált (fotók)
Az Arizona Humane Society csapata fogta be ezt a nagyra nőtt szőrgombócot, amiről elsőre nem is igazán tudták, milyen állat. Gondozásukba vet...
Szívszorító levéllel búcsúzott el szeretett kutyusától ez a férfi
Sajnos ez a férfi a legjobb barátjától kellett elbúcsúzzon. Ezért szívbemarkoló levelet írt neki és megköszönte neki az együtt eltöltö...
Árva kiscicákra vigyáz és gondoskodik is róluk a hatalmas szívű kutya
A macskákról és kutyákról általában azt gondoljuk, hogy nincsenek túl jóban egymással. A hatalmas szívű kutya, Raylan esete azonban azt bi...
Csodálatos állatvilág: Nem volt hajlandó elhagyni a menhelyet az örökbefogadott kutyus a kis barátja nélkül
A kutyamenhely két reményvesztett négylábúja egymás társaságában találta meg a boldogságot: a pitbull és a csivava elválaszthatatlan jó ...
Cuki videó: Már 4 hónapos és ellenállhatatlanul aranyos Zulu, a budapesti állatkert kölyök szurikátája
A nemrégiben érkezett aranyszőrű takinnal és a péntek hajnalban született tevecsikóval várják többek között a látogatókat a budapesti ...
Segíts egy megosztással: Pár hónapos csodababák keresnek álomgazdit
A Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány facebook posztját változtatás nélkül közöljük: "Örökbefogadhatóak‼️ Kb. 4-5 hónapos kisku...
Végre szerető otthonra lelt a kutyus, akit senki sem akart örökbefogadni (videó)
Mindenki ismeri azt a mondást, hogy ne ítél meg egy könyvet a borítója alapján. Ezt a kutyust azért nem fogadta eddig senki sem örökbe, mert...
Csodálatos állatvilág: Imádja az internet a varjút, aki segített átkelni a süninek az úton (videó)
A varjakat a világ legintelligensebb madaraként tartják számon. Nem véletlen, intelligenciaszintjük egy hétéves gyermekével van egy szinten. ...
Csodálatos állatvilág: Elválaszthatatlan útitárs a süni és a cica
Herbee, a sündisznó és a bengáli macska, Audree közös utazása 2019-ben kezdődött, amikor Talitha Girnus örökbefogadta őket. Az állatbará...
Cuki videó: A Hamu nevet kapta az ausztráliai tűzvész óta született első koalabébi
Az Ausztrál Vadvédelmi Központ állatorvosai kitörő örömmel fogadták az első koalabébi világrajöttét, aki azóta született, hogy a hatal...
Felmászott a fára egy medvebocs, de nem tudott lejönni, a tűzoltók mentették meg
Fára mászott és az ágakról lejönni nem tudó medvebocsnak segítettek szombaton késő délután a Maros megyei Libánfalván. A polgármesteri...
Szívbemarkoló videó: Folyamatosan öleli egymást az utcáról megmentett két kiskutya
A két kóbor kiskutyát egy buddhista apáca mentette meg Vietnám utcáiról. A kutyusok senkiben nem bízhattak csak egymásban, ezért végig öle...
Gyereknapra időzítette a születését a Budapesti Állatkert extra cuki tevecsikója
A csikó 13 hónap után, 35 kilóval jött világra és rögtön talpra állt, a szívünknek pedig annyi. Megszületett a Budapesti Állat- és Nö...
Megelevenedett a Stuart Little kisegér: Egy igazi macska-egér barátság van születőben
Lehet, hogy egy igazi macska-egér barátság van születőben? Stephan McDonald éppen főzött, mikor fura zajokra lett figyelmes a nappaliból. Mi...
Így szökött meg egy oroszlán a veresegyházi medvefarmon (videók)
Megszereztük a videót! Ahogy korábban a Ripost megírta, a Veresegyházi Medveotthonban óriási pánik tört ki, amikor egy oroszlán kiszökött ...
Több száz kilométerre élőhelyétől, Montreal-nál úszkál egy fiatal bálna, videóra vették
Egy fiatal hosszúszárnyú bálna úszott fel az óceánból a kanadai Szent Lőrinc-folyón, és néhány napja Montreal közelében tartózkodik. ...
Kiscicákat mentett a rendőr, cumisüvegből etette meg őket, majd örökbe is fogadta a kis állatokat (fotók)
A vonzalom kölcsönös! Két texasi rendőr éppen egy bolti lopás ügyet fejezett be a helyi TJ Maxx áruházban, amikor egy egészen más dologba...
Titokzatos állatok jelentek meg a miskolci tűzoltóságnál (fotók)
Csütörtökön kora reggel váratlan vendégek érkeztek a miskolci tűzoltóságra: egy fehér ló és egy fehér kutya állt az épület előtt. T...
Cuki videó: Úgy gondolta a kutyus, hogy ő is becsatlakozik a két férfi beszélgetésébe
Számos videót mutattunk már Nektek beszélő kutyusokról, akiken nagyon jót szórakoztunk. Volt már rengeteg beszélő husky, köztük olyan is,...
Apjához akar hozzámenni a 18 éves lány: "csókolóztunk, majd le is feküdtünk egymással"
Vérfertőző házasságra készül apjával egy 18 éves lány, akit ez egy cseppet sem zavar. Egy neve elhallgatását kérő 18 éves lány nemsok...
Szörnyű tragédia: Egy 40-es nő holttestét találták meg a 9 emeletes ház tövében Szombathelyen
Egy, a 40-es éveiben járó nő holtestét találták meg Szombathelyen hétfő hajnalban. Nem a tetőről, hanem valamelyik oldalfolyosóról zuhan...
Segíts egy megosztással ennek a 4 kedves kutyusnak: Túl régóta várnak már a menhelyen a szerető gazdira
A Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány facebook posztját változtatás nélkül közöljük: "Örökbefogadhatóak❤️ Hópihe: Kb. 3 h...
Csodálatos állatvilág: Gondozásába veszi az árva kismókust az anyamacska (videó)
Ez a szegény kis mókus egyedül maradt a természetben, valószínűleg az anyja magára hagyta, de szerencsére a kert tulajdonosa nem hagyta magá...
Még az iskolai évkönyvbe is bekerült a hűséges kutyus
Presley gazdijának Sephnek, az izomsorvadás sajnos megnehezíti a mindennapjait. Hűséges kutyusa, mindenhová elkíséri, többek között az isko...
Csodálatos állatvilág: Elhagyott kismalacokat fogadott örökbe a kutyus (videó)
Amikor West Trevor, egy ausztráliai kertészeti áruház tulajdonosa talált nyolc nagyon rossz állapotban lévő kismalacot, minden gondolkodás n...
Különleges műtéten kellett átesnie Salátának, Molnár Anikó kutyusának
Gazdája halála után évekig élt egyedül egy telken Saláta, a nagytestű keverék kutya. Bár a szomszédok etették, de szerető emberi kéz ne...
Ritkán látható hópárducokat észleltek egy kazahsztáni város közelében
A vadonban is csak ritkán látható hópárducokat kaptak lencsevégre az elmúlt hetekben a kazahsztáni Almati közelében lévő egyik népszerű ...
Európai bölény borjú született a Nyíregyházi Állatparkban
A faj a természetben már kipusztult, állatkerti populációkból sikerült újra visszatelepíteni Európa legnagyobb szárazföldi emlősét a ter...
Ember mit teszel? Közteresek mentettek meg egy kukába dobott kiscicát XIV. kerületben
A kismacskát a hulladékrakodó munkatársak Kajlának nevezték el. „Ma, a reggeli órákban a XIV. kerületi Jurisisch Miklós utcában hullad...
Iszonyúan megszégyenítették Bódi Margót
Álhíreket terjesztettek Bódi Margóról, ezzel igen kellemetlen helyzetbe hozva az énekesnőt! Bódi Guszti feleségéről egy kamu információka...
Brutálisan megverte, a lépcsőhöz cibálta, majd lelökte a 11 éves kislányát egy makói férfi
Letartóztatta a Szegedi Járásbíróság azt a büntetett előéletű makói férfit, aki rendszeresen verte a 11 éves kislányát. A férfi múlt...
Minden megosztás számít Roxynak: már 1 éve várja a szerető gazdit az etyeki menhelyen
Ő Roxy, az Etyeki Állatvédő Egyesület védence, aki már kb. 1 éve a menhelyen él: Roxy egy nagyon bájos, fiatal kutyalány, Edelényből k...
Szívszorító: 1 éve őrzi gazdája sírját a hűséges cica
Már egy egész év telt el, mióta ennek a macskának a gazdája elhunyt, de kedvencétől még a halál sem választhatta el. Hűséges cicája ugya...
Napi cuki: fehér parlagi szamár született a debreceni állatkertben, Guszti lett a neve
Fehér parlagi szamár született a debreceni állatkertben: az életerős és kifogástalan étvágyú kis csődör május 7-én, Gusztáv napján j...
Ő Pee-Wee, egy aprócska csivava, aki mellső lábak nélkül született
A nevem Pee-Wee, egy aprócska csivava vagyok, aki mellső lábak nélkül született. Az anyukám 2014 decemberében fogadott örökbe, azóta prób...
Példaértékű: A madarakat akarják védeni az E.ON munkatársai
A gólyák számára teszik otthonosabbá az életet az elektromos vezetékek felett kialakított mesterséges fészkek. Fejér megyében is van töb...
Szenzáció: Alföldi állatkertben született az első alpesi zergegida
Magabiztos és nagyon bájos a vadaspark legifjabb lakója. Már pár órásan is biztos lábakon állt a május 19-én, Szegeden született zergegid...
Szomorú hír: Egyre kevesebb madár fészkel Magyarországon
Aggasztó híreket közölt szerdán a Magyar Madártani Egyesület (MME): Friss felméréseik alapján az elmúlt évben tovább csökkent a Mag...
Segíts Roxynak egy megosztással, aki már 1 éve várja szerető gazdit az etyeki menhelyen
Ő Roxy, az Etyeki Állatvédő Egyesület védence, aki már kb. 1 éve a menhelyen él: Roxy egy nagyon bájos, fiatal kutyalány, Edelényből ker...
Csodálatos állatvilág: már 60 kiscicát segített felnevelni az altatás elől mentett kutyus (videó)
A halálsorról mentette ki az utolsó pillanatban a csupaszív kutyát a nő. A hebrencs kutyus azóta boldog családtagja nem csak gazdijának, de a...
Így etet kiscicát Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc szerint „reggel, munka előtt, délben, két meeting közt és este, munka után” eteti a kiscicákat. Ahogy azt a követői is...
Rengeteg pozitív energiára és támogatásra van szüksége a kisrókának, akit a 63-as járat sofőrje mentett meg
A Chiru-Vet Állatorvosi Szakrendelő facebook posztját változtatás nélkül közöljük: "Tudjuk, hogy sokan izgultok Gyuriért, aki a BKK munkat...
Gyász: Meghalt a kétarcú kiscica három nappal születése után
Két kis szájával tudott külön enni és nyávogni is. Mindössze három napot élt az a kiscica, amely egy nagyon ritka születési rendellenes...
Kiskacsákkal és kislibákkal a hátán úszott egy tóban a kínai gazdálkodó
A kiskacsák mindenhová követik az anyjukat, és lépésről lépésre tanulják meg, hogyan kell a vízen úszni és manőverezni. Egy kínai liba-...
Segítsen Ön is megtalálni Zolikát, a kaméleont, aki a 13. kerületből lógott meg
Fél napja tűnt el Angyalföldön, a Szegedi út és a Szent László sarkának környékén. A kezes kaméleon egy nyitott ablakon szökött ki, gaz...
Minden luxussal felszerelt felhőkarcolóban éli mindennapjait Vajna Timi
Vajna Timi végre ismét boldog! A tavalyi szomorú időszak után most úgy tűnik, ismét minden újra szép Andy Vajna özvegyének az életében. ...
Öngyilkosság Veszprémben: Leugrott egy férfi a veszprémi völgyhídról
Meghalt egy férfi, aki leugrott kedden a veszprémi völgyhídról, írja a veol.hu a megyei rendőrségi sajtóreferensre hivatkozva. A rendőrség ...
Minden megosztás számít Kicsi Kókusznak: A tesói már mindannyian gazdisodtak, csak ő vár egyedül az álomgazdira
A Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány facebook posztját változtatás nélkül közöljük: "Sziasztok! Kicsi Kókusz vagyok. Nagyon szeretem ...
Találtak egy hullámos papagájt Pesterzsébeten (fotók)
Pesterzsébeten, a Szabadság utcában találták a képen látható kék színű hullámos papagájt vasárnap. A gazdája a Főnix Állatmentő Alap...
3 hónapig várta a kórházban a hűséges kutyus a koronavírusban elhunyt gazdiját
Lassan érik, hogy a hűség legújabb szobrát arról a kínai kiskutyáról készítsék, akinek a gazdája 3 hónappal ezelőtt vált a koronavíru...
Példaértékű: Szuper ötletet talált ki egy állatbolt a menhelyi kutyák megmentésére (videó)
  
Vadállat támadta meg a kis szamarat, édesanyja a falubeliket hívta, hogy segítsenek (videó)
  
Csodálatos állatvilág: Kóbor cica fogadta be az árván maradt pitbull kölyköt
  
Szívszorító videó: Egy elhagyatott üzletben találták rá a beteg kutyusra, megmentették az életét
  
Segíts egy megosztással: Valaki otthagyta kikötve a buszmegállónál a 12.kerületben, most az Illatoson vár egy jobb gazdára
  
Példaértékű: A luxusfeleség segít gazdát találni Bellának, aki 6 éve már egy apró kennelben él
  
Köszönjük: A Megyeri úton kóborolt a kis bárányka, az állatvédelmi járőrök segítettek rajta (fotók)
  
Tudtad? Ezért harap a cicád simogatás közben
  
Élete során többször is magára hagyták az idős kutyust, végül el sem hitte, hogy saját kis kertet kapott új családjától
  
Példaértékű: Hattyúcsaládot mentettek a rendőrök a forgalmas úton (videó)
  
Köszönjük: Égő lakásból mentettek tengerimalacot a tűzoltók a II. kerületben (videó)
  
Érthetetlen tragédia Mátészalkán: Szülés közben kómába esett és meghalt Henrietta
  
Borzalom: 8 hónapos kisbabája holttestét ásta el az udvarukon Andrea
  
Életmentő lehet egyetlen megosztás is: Óriási bajban vannak az ország egyik legszegényebb menhelyének állatkái
  
Megtalálóinak és egy kutyamamának köszönheti a 2 hetes kismalac az életét
  
Cuki videó: Ez a legcukibb barátság, amit valaha is láttál
  
Példaértékű: Szájon át lélegeztetéssel mentette meg az őzgidát apa és fia (videó)
  
Mutatjuk a legújabb Grumpy Cat-at, aki talán még az elődjén is túltesz (fotók)
  
Minden megosztás életmentő lehet: Óriási bajban vannak az ország egyik legszegényebb menhelyének állatkái
  
Cuki videó: Úgy tűnik, a cicák az online szentbeszédekre sincsenek tekintettel
  
31 cm-es nózijával jó eséllyel indulhatna a világ leghosszabb orra címért ez a gyönyörű orosz agár (fotók)
  
Kutyusok látogatták meg a karantén miatt zárva tartó fókamenhelyet, hogy felvidítsák őket
  
Üres medencébe pottyant rókakölyköt mentettek Óbudán az Állatmentők (videó)
  
Bűbájos videó a Budakeszi Vadaspark nemrég született gímszarvas borjújának első lépéseiről
  
Órákon át küzdöttek egy siklóval a tüneményes gemenci fekete gólya fiókák (videó)
  
Hatalmas kitüntetést kapott a bevetésen megsérült hős kutyus
  
A folyóban találták meg a két hete eltűnt Csaba holttestét
  
Kegyetlen gyilkosság Kajárpécen: Egész éjjel anyja vérbe fagyott testén hevert a csecsemő
  
Segíts egy megosztással Bajnoknak, szerető gazdit keres magának
  
Még csak 7 hónapos, de már szuper trükköket mutat be a világ legkisebb kutyusa
  
Példaértékű: Svédországban kötelezővé tették a macskák ivartalanítását
  
Gólyahírek: Megjelentek az első fekete tollak a gemenci kisgólyákon (videó)
  
Jó hírek érkeztek Gyuriról, a mentett rókáról
  
Szívszorító: Hónapokig várt halott gazdijára ez a vuháni kutyus (videó)
  
Feltétel nélküli szeretet: Elájul a kutyus örömében, amikor meglátja 2 éve elutazott gazdáját
  
Cuki videó: Halálra rémül a kutyus az ajtókeretet megszálló tollpihétől
  
Minden megosztás számít Bajnoknak, hogy végre ő is szerető gazdival élhessen
  
2400 kilométert utazott potyautasként a kalandvágyó cica
  
Egy kacsa volt az első úszó vendég harkányi strand medencéjében
  
Cuki videó: Ritka sárgaszakállas makiikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban
  
Cuki fotó: Málnaszemből szívja ki a nektárt a kis kolibribébi
  
Hiába a sok figyelmeztetés: Ne nyúlj az őzgidákhoz, mert ezzel lassú éhhalálra ítéled őket
  
Csodálatos állatvilág: Úgy játszik a kutyus a kiscicákkal, mintha a saját kölykei lennének
  
Anyakutyát és két napos babáját mentették meg az állatvédők (videó)
  
Szerelmes a póniló, ezért indult el csavarogni Miskolcon juhászkutya barátjával (videó)
  
Cuki videó: Addig játszik az 1 hetes kiscica, amíg el nem alszik
  
Eltűnt a 4 hónapos baba, amíg drogfüggő anyja a parkban aludt, a gyereket holtan találták meg
  
A rettegő Vajna Timit magára hagyta szerelme a Los Angeles-i pokolban
  
Minden megosztás számít ennek a négy csöppségnek, hogy végre szerető családban élhessenek
  
Gyönyörű videó: Nézzétek a kutyus reakcióját, amikor tudatosul benne, hogy megmentették
  
Egy kiló szőrtől szabadították meg ezt a szegény cicát, azonnal gazdára is talált (fotók)
  
Szívszorító levéllel búcsúzott el szeretett kutyusától ez a férfi
  
Árva kiscicákra vigyáz és gondoskodik is róluk a hatalmas szívű kutya
  
Csodálatos állatvilág: Nem volt hajlandó elhagyni a menhelyet az örökbefogadott kutyus a kis barátja nélkül
  
Cuki videó: Már 4 hónapos és ellenállhatatlanul aranyos Zulu, a budapesti állatkert kölyök szurikátája
  
Segíts egy megosztással: Pár hónapos csodababák keresnek álomgazdit
  
Végre szerető otthonra lelt a kutyus, akit senki sem akart örökbefogadni (videó)
  
Csodálatos állatvilág: Imádja az internet a varjút, aki segített átkelni a süninek az úton (videó)
  
Csodálatos állatvilág: Elválaszthatatlan útitárs a süni és a cica
  
Cuki videó: A Hamu nevet kapta az ausztráliai tűzvész óta született első koalabébi
  
Felmászott a fára egy medvebocs, de nem tudott lejönni, a tűzoltók mentették meg
  
Szívbemarkoló videó: Folyamatosan öleli egymást az utcáról megmentett két kiskutya
  
Gyereknapra időzítette a születését a Budapesti Állatkert extra cuki tevecsikója
  
Megelevenedett a Stuart Little kisegér: Egy igazi macska-egér barátság van születőben
  
Így szökött meg egy oroszlán a veresegyházi medvefarmon (videók)
  
Több száz kilométerre élőhelyétől, Montreal-nál úszkál egy fiatal bálna, videóra vették
  
Kiscicákat mentett a rendőr, cumisüvegből etette meg őket, majd örökbe is fogadta a kis állatokat (fotók)
  
Titokzatos állatok jelentek meg a miskolci tűzoltóságnál (fotók)
  
Cuki videó: Úgy gondolta a kutyus, hogy ő is becsatlakozik a két férfi beszélgetésébe
  
Apjához akar hozzámenni a 18 éves lány: "csókolóztunk, majd le is feküdtünk egymással"
  
Szörnyű tragédia: Egy 40-es nő holttestét találták meg a 9 emeletes ház tövében Szombathelyen
  
Segíts egy megosztással ennek a 4 kedves kutyusnak: Túl régóta várnak már a menhelyen a szerető gazdira
  
Csodálatos állatvilág: Gondozásába veszi az árva kismókust az anyamacska (videó)
  
Még az iskolai évkönyvbe is bekerült a hűséges kutyus
  
Csodálatos állatvilág: Elhagyott kismalacokat fogadott örökbe a kutyus (videó)
  
Különleges műtéten kellett átesnie Salátának, Molnár Anikó kutyusának
  
Ritkán látható hópárducokat észleltek egy kazahsztáni város közelében
  
Európai bölény borjú született a Nyíregyházi Állatparkban
  
Ember mit teszel? Közteresek mentettek meg egy kukába dobott kiscicát XIV. kerületben
  
Iszonyúan megszégyenítették Bódi Margót
  
Brutálisan megverte, a lépcsőhöz cibálta, majd lelökte a 11 éves kislányát egy makói férfi
  
Minden megosztás számít Roxynak: már 1 éve várja a szerető gazdit az etyeki menhelyen
  
Szívszorító: 1 éve őrzi gazdája sírját a hűséges cica
  
Napi cuki: fehér parlagi szamár született a debreceni állatkertben, Guszti lett a neve
  
Ő Pee-Wee, egy aprócska csivava, aki mellső lábak nélkül született
  
Példaértékű: A madarakat akarják védeni az E.ON munkatársai
  
Szenzáció: Alföldi állatkertben született az első alpesi zergegida
  
Szomorú hír: Egyre kevesebb madár fészkel Magyarországon
  
Segíts Roxynak egy megosztással, aki már 1 éve várja szerető gazdit az etyeki menhelyen
  
Csodálatos állatvilág: már 60 kiscicát segített felnevelni az altatás elől mentett kutyus (videó)
  
Így etet kiscicát Gyurcsány Ferenc
  
Rengeteg pozitív energiára és támogatásra van szüksége a kisrókának, akit a 63-as járat sofőrje mentett meg
  
Gyász: Meghalt a kétarcú kiscica három nappal születése után
  
Kiskacsákkal és kislibákkal a hátán úszott egy tóban a kínai gazdálkodó
  
Segítsen Ön is megtalálni Zolikát, a kaméleont, aki a 13. kerületből lógott meg
  
Minden luxussal felszerelt felhőkarcolóban éli mindennapjait Vajna Timi
  
Öngyilkosság Veszprémben: Leugrott egy férfi a veszprémi völgyhídról
  
Minden megosztás számít Kicsi Kókusznak: A tesói már mindannyian gazdisodtak, csak ő vár egyedül az álomgazdira
  
Találtak egy hullámos papagájt Pesterzsébeten (fotók)
  
3 hónapig várta a kórházban a hűséges kutyus a koronavírusban elhunyt gazdiját
  
2020-06-06 - Magyarország, Budapest HOME  IMPRESSZUM