NE!
WS
            

Hadházy azt javasolta Magyar Péternek, hogy tegyen önfeljelentést néhány korábbi szerződés miatt, Magyar Péter rögtön reagált

Hadházy Ákos posztját változtatás nélkül közöljük:

A Diákhitel Központ némileg meglepően, de a NER-től megszokott, pofátlan módon tagadta meg az Átlátszónak az adatszolgáltatást a Központ korábbi igazgatója által aláírt propaganda szerződések fontos részleteiről. Nekik legalább válaszoltak, nekem eddig még nem...
Ez azért meglepő, mert Rogánék elvileg a cég korábbi igazgatóját most nem nagyon szeretik. Ezért gondolom, hogy nem nagyon akarnák őt védeni a túlárazott szerződésekről szóló részletek kiadásának megtagadásával. A 800 millió forint (!) összegű szerződésekről maga a korábbi igazgató ismerte el, hogy feleslegesen és drágán rendelte a szolgáltatásokat és ez a hűtlen kezelés klasszikus definíciója.
Azonban ha kiadnák a szerződések részleteit, azzal nem csak ennek a potom 800 millió ellopott pénznek a részletei derülnének ki, hanem a Rogán-Balásy elkövető páros százmilliárdos nagyságrendű csalásába kapnánk mély betekintést. Éppen ezért lenne célszerű, ha a Diákhitel Központ pártalapítást tervező korábbi igazgatója önfeljelentést tenne - bár bízzunk benne, hogy az Átlátszó is megnyeri a pert.

Haházy Ákos posztjára hozzászólásban reagált Magyar Péter melyet szintén változtatás nélkül közlünk:

Képviselő Úr, ahogy azt pontosan tudja, számtalan feljelentés született az ügyben és folynak is az eljárások. Áldott Húsvétot!


Hadházy Ákos az átlátszó cikkére hivatkozott posztjában:

Átlátszó: Perelünk a Diákhitel Központ által kötött kommunikációs szerződések árlistáiért


„Az egységárakat tartalmazó árlistákat – tekintve, hogy a szerződő partner ezeket üzleti titokká nyilvánította – sajnos nem tudjuk a rendelkezésére bocsátani.” Ezt a választ kaptuk a közpénzből működő, állami tulajdonú Diákhitel Központtól, amikor a Lounge Design és a New Land Media nevű Balásy-cégekkel között szerződéseket kértük ki azok minden mellékletével együtt. Mivel véleményünk szerint a válaszadással indokolatlanul húzták az időt 30 napig, panaszt nyújtottunk be Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), emellett pert indítunk az állami céggel szemben a kért közadatokért.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ volt vezetője február elején a Partizánnak adott interjújában többek között azt mondta, azért távozott 2022-ben a Diákhitel Központ Zrt. éléről, mert szóvá tette, hogy a kormányzati kommunikációt végző Balásy Gyula-féle cégek, a Lounge Design illetve a New Land Media rossz minőségű munkát végeztek a Zrt.-nek, ráadásul „a piaci árnál háromszor, olykor hatszor drágábban”. Emiatt Magyar – saját bevallása szerint – többször is megtagadta a megrendelések aláírását és a kifizetéseket. Ezeknek az állításoknak próbáltunk utánajárni, de rosszhiszemű joggyakorlásba ütköztünk.

Ahogy arról februárban beszámoltunk, a Diákhitel Központ oldalára és az ekr.gov.hu-ra felöltött szerződésekből rögtön kiderült, hogy Balásy két cége 2019 és 2022 között 811 millió forint értékben kötött szerződéseket a Diákhitel Zrt.-vel, és ebből kettőt biztosan Magyar írt alá. Igaz ugyanakkor, hogy az utolsó, 2022 májusi szerződést már nem ő, hanem a két vezérigazgató-helyettes írta alá, röviddel Magyar munkaviszonyának megszüntetését megelőzően.

Csakhogy a mellékletek közül a legfontosabbak sehova nem voltak feltöltve, ezért a következő közadatigénylést küldtük el a Diákhitel Központnak február 12-én:

„Kérem, hogy elektronikus másolatban küldjék meg részemre a Lounge Design Kft., a New Land Media Kft. illetve a Diákhitel Központ Zrt. között kötött szerződések másolatát azok összes mellékletével együtt a 2018.01.01-2022.12.31. közötti időszakra vonatkozóan. Továbbá kérem, hogy – ugyanezen időszakra vonatkozóan – küldjenek meg minden olyan iratot, amelyek az említett cégekkel kapcsolatos szerződések megkötése során keletkeztek (pl. előzetes árajánlatok stb.), valamint a megbízások teljesítésére vonatkoznak, különös tekintettel a teljesítésigazolásokra, az egyedi megbízásokra és az egységárakra.”

A Diákhitel Központ a 15 napos határidő lejártáig nem válaszolt, ezért felszólítottuk őket a válaszadásra. Ezt követően (február 28-án) azt a választ kaptuk, hogy megvizsgálták az adatigénylésünket, de az olyan „jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik”, hogy az adatigénylés teljesítésének határidejét 15 nappal meghosszabbítják.

Majd még 15 nap múlva (március 13-án) közölték, hogy

az általunk kért szerződések fent vannak a Diákhitel Központ honlapján, töltsük le onnan;
az egységárakat tartalmazó árlistákat – „tekintve, hogy a szerződő partner ezeket üzleti titokká nyilvánította” – nem tudják a rendelkezésére bocsátani,
minden más dokumentumot pedig a Diákhitel Központ Zrt. székhelyén tekinthetünk meg.
Mivel a dokumentumokban az árak nélkül érdemi információ nem szerepelhet, ezért a betekintéssel egyelőre nem kívántunk élni.

Panaszt tettünk ugyanakkor a NAIH-nál rosszhiszemű joggyakorlás miatt, illetve bepereljük a Diákhitel Központot a ki nem adott adatok miatt.

A NAIH-nál jeleztük, hogy véleményünk szerint az a tény, hogy a szerződések fent vannak a honlapon, illetve hogy az árlista nem adható ki, már 15 nap elteltével (sőt, a beadás igénylésének napján) is tudható lehetett a Diákhitel Központ számára. Ezt támasztja alá, hogy a honlapon található szerződések azon mellékletei, amelyek az árlistákat tartalmazzák, alapból nincsenek feltöltve sehova, azok nem megismerhetők.

Továbbá azt, hogy a kért iratok egy részét nem elektronikus másolatban küldik meg (ahogy azt a közadatigénylésben kértük), hanem betekintéssel kívánják az adatigénylést teljesíteni, szintén tudható volt az első válaszadás idején is. Hiszen ők maguk fogalmazták meg, hogy „jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik” az igénylés. Ezt azonban nem jelezték akkor, csak a 30. nap lejártát követően, így 15 nappal később volt lehetőség az időpont-egyeztetésre.

Emiatt szerintünk a Diákhitel Központ indokolatlanul nyújtotta el a válaszadást 30 napra, amely során ráadásul közölték, hogy adatok egy jelentős részét ki sem kívánják adni. Ezért panaszt nyújtottunk be a NAIH-hoz, és az eset kivizsgálását kértük.

Közpénz, közadat

Emellett bepereljük a Diákhitel Központ Zrt.-t. A cég ugyanis a Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában és kizárólagos befolyása alatt álló gazdasági társaság, közpénzből jött létre és azzal gazdálkodik. Az adatigénylésünkben kiadni kért kommunikációs megbízásokat is közpénzből fizették ki – a volt vezérigazgató állítása szerint ráadásul túlárazottan.

A törvény szerint minden közpénzzel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.

Ugyan a Diákhitel Központban arra hivatkoztak, hogy az egységárak kiadását Balásy Gyula cégei megtagadták üzleti titokra hivatkozva, mi vitatjuk ennek jogosságát.



Bár a Kbt. 44. § (1) bekezdése szerint „a gazdasági szereplő az ajánlatban, részvételi jelentkezésben, hiánypótlásban vagy felvilágosításban, valamint a 72. § szerinti indokolásban elkülönített módon elhelyezett, üzleti titkot tartalmazó iratok nyilvánosságra hozatalát megtilthatja, (….) az üzleti titkot tartalmazó irat kizárólag olyan információkat tartalmazhat, amelyek nyilvánosságra hozatala a gazdasági szereplő üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okozna.”

A gazdasági szereplő ugyanakkor nem nyilváníthatja üzleti titoknak a közérdekből nyilvános adatokat.

A közbeszerzési eljárás során üzleti titokká minősített adatok nyilvánosságra hozatalának megtiltása a közbeszerzésben részt vevő további ajánlatkérők iratbetekintési jogát hivatott korlátozni, az információszabadsághoz fűződő alapjog korlátozását önmagában a közbeszerzési eljárásban hozott döntés nem alapozhatja meg.

Nemrég egy hasonló ügyben nyertünk jogerősen pert, amikor a Fővárosi Ítélőtábla kimondta: közbeszerzésen az árazott költségvetés nem lehet üzleti titok. Így a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kellett adnia a szegényeknek szánt élelmiszercsomagok pontos tartalmát és a termékek árát.

A háttérben: Mészáros Lőrinc bevásárolt Németországban, Ausztriában és Horvátországban is - óriás vállalatokat szerzett meg
05/03
Autó, lakás, többmilliós fizetés – ezeket kapja Novák Katalin élete végéig - de ez még nem minden...
05/03
A vég kezdete: Mérgező anyagot találtak a Salgóban egy akkuhulladékot kezelő cég telephelye mellett
05/03
Levideózták Magyarország leghíresebb útját - csak erős idegzetűeknek ajánljuk a megtekintést
05/03
A felcsúti futballbevételek meghaladták a 100 milliárd forintos határt - tao-pénzek...
05/03
Milliárdokat kaptak munkahelyteremtésre, most kivágják a magyarokat...
05/03
Szijjártó nem fogta vissz magát: „Lesből támadsz, a fényképkérők közé bújva...
05/03
Nem akárminek nevezte Demeter Szilárd Magyar Pétert, az eddigi legdurvább kritika: „...
05/03
Ugrás a lap tetejére
Hasznos információk
2020-2024. Minden jog fenntartva - TheNews
         

Hadházy azt javasolta Magyar Péternek, hogy tegyen önfeljelentést néhány korábbi szerződés miatt, Magyar Péter rögtön reagált


Hadházy Ákos posztját változtatás nélkül közöljük:

A Diákhitel Központ némileg meglepően, de a NER-től megszokott, pofátlan módon tagadta meg az Átlátszónak az adatszolgáltatást a Központ korábbi igazgatója által aláírt propaganda szerződések fontos részleteiről. Nekik legalább válaszoltak, nekem eddig még nem...
Ez azért meglepő, mert Rogánék elvileg a cég korábbi igazgatóját most nem nagyon szeretik. Ezért gondolom, hogy nem nagyon akarnák őt védeni a túlárazott szerződésekről szóló részletek kiadásának megtagadásával. A 800 millió forint (!) összegű szerződésekről maga a korábbi igazgató ismerte el, hogy feleslegesen és drágán rendelte a szolgáltatásokat és ez a hűtlen kezelés klasszikus definíciója.
Azonban ha kiadnák a szerződések részleteit, azzal nem csak ennek a potom 800 millió ellopott pénznek a részletei derülnének ki, hanem a Rogán-Balásy elkövető páros százmilliárdos nagyságrendű csalásába kapnánk mély betekintést. Éppen ezért lenne célszerű, ha a Diákhitel Központ pártalapítást tervező korábbi igazgatója önfeljelentést tenne - bár bízzunk benne, hogy az Átlátszó is megnyeri a pert.

Haházy Ákos posztjára hozzászólásban reagált Magyar Péter melyet szintén változtatás nélkül közlünk:

Képviselő Úr, ahogy azt pontosan tudja, számtalan feljelentés született az ügyben és folynak is az eljárások. Áldott Húsvétot!


Hadházy Ákos az átlátszó cikkére hivatkozott posztjában:

Átlátszó: Perelünk a Diákhitel Központ által kötött kommunikációs szerződések árlistáiért


„Az egységárakat tartalmazó árlistákat – tekintve, hogy a szerződő partner ezeket üzleti titokká nyilvánította – sajnos nem tudjuk a rendelkezésére bocsátani.” Ezt a választ kaptuk a közpénzből működő, állami tulajdonú Diákhitel Központtól, amikor a Lounge Design és a New Land Media nevű Balásy-cégekkel között szerződéseket kértük ki azok minden mellékletével együtt. Mivel véleményünk szerint a válaszadással indokolatlanul húzták az időt 30 napig, panaszt nyújtottunk be Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), emellett pert indítunk az állami céggel szemben a kért közadatokért.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ volt vezetője február elején a Partizánnak adott interjújában többek között azt mondta, azért távozott 2022-ben a Diákhitel Központ Zrt. éléről, mert szóvá tette, hogy a kormányzati kommunikációt végző Balásy Gyula-féle cégek, a Lounge Design illetve a New Land Media rossz minőségű munkát végeztek a Zrt.-nek, ráadásul „a piaci árnál háromszor, olykor hatszor drágábban”. Emiatt Magyar – saját bevallása szerint – többször is megtagadta a megrendelések aláírását és a kifizetéseket. Ezeknek az állításoknak próbáltunk utánajárni, de rosszhiszemű joggyakorlásba ütköztünk.

Ahogy arról februárban beszámoltunk, a Diákhitel Központ oldalára és az ekr.gov.hu-ra felöltött szerződésekből rögtön kiderült, hogy Balásy két cége 2019 és 2022 között 811 millió forint értékben kötött szerződéseket a Diákhitel Zrt.-vel, és ebből kettőt biztosan Magyar írt alá. Igaz ugyanakkor, hogy az utolsó, 2022 májusi szerződést már nem ő, hanem a két vezérigazgató-helyettes írta alá, röviddel Magyar munkaviszonyának megszüntetését megelőzően.

Csakhogy a mellékletek közül a legfontosabbak sehova nem voltak feltöltve, ezért a következő közadatigénylést küldtük el a Diákhitel Központnak február 12-én:

„Kérem, hogy elektronikus másolatban küldjék meg részemre a Lounge Design Kft., a New Land Media Kft. illetve a Diákhitel Központ Zrt. között kötött szerződések másolatát azok összes mellékletével együtt a 2018.01.01-2022.12.31. közötti időszakra vonatkozóan. Továbbá kérem, hogy – ugyanezen időszakra vonatkozóan – küldjenek meg minden olyan iratot, amelyek az említett cégekkel kapcsolatos szerződések megkötése során keletkeztek (pl. előzetes árajánlatok stb.), valamint a megbízások teljesítésére vonatkoznak, különös tekintettel a teljesítésigazolásokra, az egyedi megbízásokra és az egységárakra.”

A Diákhitel Központ a 15 napos határidő lejártáig nem válaszolt, ezért felszólítottuk őket a válaszadásra. Ezt követően (február 28-án) azt a választ kaptuk, hogy megvizsgálták az adatigénylésünket, de az olyan „jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik”, hogy az adatigénylés teljesítésének határidejét 15 nappal meghosszabbítják.

Majd még 15 nap múlva (március 13-án) közölték, hogy

az általunk kért szerződések fent vannak a Diákhitel Központ honlapján, töltsük le onnan;
az egységárakat tartalmazó árlistákat – „tekintve, hogy a szerződő partner ezeket üzleti titokká nyilvánította” – nem tudják a rendelkezésére bocsátani,
minden más dokumentumot pedig a Diákhitel Központ Zrt. székhelyén tekinthetünk meg.
Mivel a dokumentumokban az árak nélkül érdemi információ nem szerepelhet, ezért a betekintéssel egyelőre nem kívántunk élni.

Panaszt tettünk ugyanakkor a NAIH-nál rosszhiszemű joggyakorlás miatt, illetve bepereljük a Diákhitel Központot a ki nem adott adatok miatt.

A NAIH-nál jeleztük, hogy véleményünk szerint az a tény, hogy a szerződések fent vannak a honlapon, illetve hogy az árlista nem adható ki, már 15 nap elteltével (sőt, a beadás igénylésének napján) is tudható lehetett a Diákhitel Központ számára. Ezt támasztja alá, hogy a honlapon található szerződések azon mellékletei, amelyek az árlistákat tartalmazzák, alapból nincsenek feltöltve sehova, azok nem megismerhetők.

Továbbá azt, hogy a kért iratok egy részét nem elektronikus másolatban küldik meg (ahogy azt a közadatigénylésben kértük), hanem betekintéssel kívánják az adatigénylést teljesíteni, szintén tudható volt az első válaszadás idején is. Hiszen ők maguk fogalmazták meg, hogy „jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik” az igénylés. Ezt azonban nem jelezték akkor, csak a 30. nap lejártát követően, így 15 nappal később volt lehetőség az időpont-egyeztetésre.

Emiatt szerintünk a Diákhitel Központ indokolatlanul nyújtotta el a válaszadást 30 napra, amely során ráadásul közölték, hogy adatok egy jelentős részét ki sem kívánják adni. Ezért panaszt nyújtottunk be a NAIH-hoz, és az eset kivizsgálását kértük.

Közpénz, közadat

Emellett bepereljük a Diákhitel Központ Zrt.-t. A cég ugyanis a Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában és kizárólagos befolyása alatt álló gazdasági társaság, közpénzből jött létre és azzal gazdálkodik. Az adatigénylésünkben kiadni kért kommunikációs megbízásokat is közpénzből fizették ki – a volt vezérigazgató állítása szerint ráadásul túlárazottan.

A törvény szerint minden közpénzzel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.

Ugyan a Diákhitel Központban arra hivatkoztak, hogy az egységárak kiadását Balásy Gyula cégei megtagadták üzleti titokra hivatkozva, mi vitatjuk ennek jogosságát.



Bár a Kbt. 44. § (1) bekezdése szerint „a gazdasági szereplő az ajánlatban, részvételi jelentkezésben, hiánypótlásban vagy felvilágosításban, valamint a 72. § szerinti indokolásban elkülönített módon elhelyezett, üzleti titkot tartalmazó iratok nyilvánosságra hozatalát megtilthatja, (….) az üzleti titkot tartalmazó irat kizárólag olyan információkat tartalmazhat, amelyek nyilvánosságra hozatala a gazdasági szereplő üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okozna.”

A gazdasági szereplő ugyanakkor nem nyilváníthatja üzleti titoknak a közérdekből nyilvános adatokat.

A közbeszerzési eljárás során üzleti titokká minősített adatok nyilvánosságra hozatalának megtiltása a közbeszerzésben részt vevő további ajánlatkérők iratbetekintési jogát hivatott korlátozni, az információszabadsághoz fűződő alapjog korlátozását önmagában a közbeszerzési eljárásban hozott döntés nem alapozhatja meg.

Nemrég egy hasonló ügyben nyertünk jogerősen pert, amikor a Fővárosi Ítélőtábla kimondta: közbeszerzésen az árazott költségvetés nem lehet üzleti titok. Így a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kellett adnia a szegényeknek szánt élelmiszercsomagok pontos tartalmát és a termékek árát.
A háttérben: Mészáros Lőrinc bevásárolt Németországban, Ausztriában és Horvátországban is - óriás vállalatokat szerzett meg
A vég kezdete: Mérgező anyagot találtak a Salgóban egy akkuhulladékot kezelő cég telephelye mellett
Levideózták Magyarország leghíresebb útját - csak erős idegzetűeknek ajánljuk a megtekintést
A felcsúti futballbevételek meghaladták a 100 milliárd forintos határt - tao-pénzek, állami támogatások és vállalati adományok ...
Milliárdokat kaptak munkahelyteremtésre, most kivágják a magyarokat
Szijjártó nem fogta vissz magát: „Lesből támadsz, a fényképkérők közé bújva”
Nem akárminek nevezte Demeter Szilárd Magyar Pétert, az eddigi legdurvább kritika: „Ömleni fog a sz*r″
Ez két db földrengésbiztos buszváró pár millióért - de mindenre van magyarázat! - mutatjuk
Egy több mint 20 milliós sportpálya felújítást látsz a képen - de ez még nem minden
Puzsér: miért nem tett 10 éven keresztül semmit Bayer Zsolt Varga Juditért?
Itt a részletes lista, mi mindent kap Novák Katalin élete végéig: még térítésmentes egészségügyi ellátás is jár neki, sőt....
Itt a legújabb magyar beruházás: 3 db lift 1 milliárdból!!!
Orbán meglépte: Egymilliárdot kapnak a kávéházi cigányzenészek
Hungarikum: Ha meglátod mi épült több mint 400 millióból....kamerával is körbe járták
Kifakadt a bírónő Schadl tárgyalásán: „Fél év múlva is itt fogunk ülni”
Orbán Viktor családtagja kotyogott ki információkat: Horn Gyulát például Horn Gyula bácsinak kellett hívnunk
Kiderült mit keresett Mészáros Lőrinc egy razzián
Teljesen véletlenül derült ki mennyivel nőtt tavaly Pintér Sándor fizetése - szép összeggel emelkedett, így már elérte a......
Nyomoz a rendőrség, miután „lőjjétek le Orbánt” felirat került a rakpartra
Ki szivárogtatta ki a Schadl-ügy nyomozati anyagát? - durva nyomozás indult
Jól ismert vezető ellen indult nyomozás: sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja
Jött a fideszes ügyvezető, majd egy hét múlva az 1,5 milliárdos állami megrendelés is
Valami készül? - a kínai közbiztonsági miniszter társaságában látták Orbán Viktort
Mi történt? Kiplakátolták az utcát Varga Judit eltűnésével
Robbant a hír: Gáspár Zsolti halálra gázolta a szomszédját, de elnöki kegyelmet kapott
Tiborcz megállíthatatlan: tízmilliárdokkal felpumpált magántőkealapok, többnyire átláthatatlan ügyletek
Európa csak néz: 200 milliárdot ajánlott a legnagyobb horvát cégért Mészáros Lőrinc
Széthullik a rendszer: egy polgármester kitiltotta Orbán Viktort a közpénzen fenntartott önkormányzati lapból
Elgáncsolják Magyar Péter tervét? - Gyurcsányék petíciót indítanak
Jön amire mindenki várt - Az RTL vitát kezdeményezett Magyar , Dobrev és Deutsch között
Itt a hivatalos felmérés: így áll most Magyar Péter pártja
350 ezer forintért pirosarany - a legdurvább beruházás amit idén látni fogsz!
Óriási botrány: pert indítottak az RTL producere ellen - száz millió forintos kártérítési ügy
Itt a kormányzat válasza arra, miért tagadták le az ácsi katódgyár-beruházást
Pániküzembe kapcsolt az egyház: meghátráltak a nép akarata előtt az egyik legfontosabb ügyben
Leleplezték Orbánék egyik legújabb húzását: Suttyomban csaptak le Tiborczék gigaprojektjére...
Felcsút kért 11 milliárdot és megkapta - kiderült mit építettek belőle
Európa rajtunk nevet: Megbontotta a szél a 300 millió EU-s pénzből épült magyar kilátót
Minden idős karján ott lesz, Orbán Viktor szólhat belőle
Óriási botrány: lebontanák a Novák Katalin által felavatott szobrot
Szijártónak hálálkodik Ruanda: magyarok modernizálják Ruanda víztisztító rendszerét

Ugrás a lap tetejére
Legnépszerűbb csatornák
Hasznos információk
2020-2024. Minden jog fenntartva - TheNews