november 21. csütörtök
Facebook
TheNews
← Friss hírekért ugorj a főoldalra

A gyümölcs amire durván rákaptak a magyarok - valóban ennyire jó?

Állítólag már egy maréknyival is szuper dolgokat lehet elérni


Kattints a hírhez tartozó címkékre:
Egészséges táplálkozás   Antioxidánsok   Szuperélelmiszerek   Életmód   Gyümölcs   Áfonya   Agyműködés   Vérnyomás   Memória   Emésztés

A gyümölcs, amire durván rákaptak a magyarok – valóban ennyire jó?

A legújabb trendek szerint egyre többen teszik a kosarukba ezt az apró, kék bogyós gyümölcsöt, és nem véletlenül. Az áfonya nemcsak finom, de számos jótékony hatást is tartogat az egészségünk számára. De vajon tényleg ennyire csodálatos, mint ahogy azt a legújabb kutatások sugallják? Nézzük meg közelebbről!

A titokzatos kék szuperélelmiszer

Az áfonya évtizedek óta szerepel a szuperélelmiszerek listáján, köszönhetően rendkívüli antioxidáns-, vitamin- és rosttartalmának. A kék bogyó hatásait már számos kutatás is alátámasztotta, és egyre több bizonyíték mutat arra, hogy napi egy marék áfonya fogyasztása igencsak jótékony hatással lehet a testünkre és az elménkre egyaránt.

A kutatások fényében

A Journal of the International Society of Sports Nutrition folyóiratban megjelent tanulmányok szerint az áfonya hozzájárulhat a vérnyomás normalizálásához, javíthatja az érfalak rugalmasságát, valamint pozitívan befolyásolhatja az endothel funkciót, ami az erek belső rétegének működését jelenti. Ezen kívül a Nutrition folyóirat 2021-es cikkében arról is szó esik, hogy a bogyós gyümölcs segíthet a vércukorszint szabályozásában és az inzulinérzékenység javításában.

De nemcsak a testünkre van jó hatással, hanem a bőrünkre is! Az Antioxidants című szaklapban közzétett kutatás szerint az áfonya fogyasztása javíthatja a bőr elasztikusságát, és erősítheti a bőr védőrétegét, így az öregedés jelei késlekedhetnek.

A memória titkos fegyvere?

Az egyik legígéretesebb kutatás a kognitív funkciók javulásáról szól. A Nutrition folyóiratban közzétett kísérletben a résztvevők napi egy marék áfonyát fogyasztottak 12 héten át, és az eredmények valóban meglepőek voltak. A kutatás szerint az áfonya javítja a memóriát, élénkíti a tanulási képességet és segít a koncentrációban. Az olyan mentális funkciók is fejlődtek, mint a tervezés és a döntéshozatal.

A Középkorú személyek étrendjének kiegészítése áfonyával a demencia kockázatának csökkentése érdekében című tanulmány szerint a rendszeres áfonyafogyasztás segíthet megelőzni a kognitív leépülést, és jobbá teheti a napi emlékezést igénylő teendők végzését is.

Mi az igazság?

Bár a kutatások eredményei ígéretesek, a tudósok is figyelmeztetnek, hogy az áfonya nem csodaszer. A genetikai tényezők mellett az egészséges életmód, a megfelelő étrend és a rendszeres fizikai aktivitás kulcsfontosságú a kognitív funkciók megőrzésében. Az áfonya tehát egy fontos összetevője lehet az egészséges életmódnak, de nem helyettesíti a többi tényezőt.


Összegzés

A kutatások alapján az áfonya valóban egy olyan szuperélelmiszer, amely segíthet a memória javításában, a bőr egészségének fenntartásában, és akár a szív- és érrendszer működését is támogathatja. Azonban fontos, hogy a rendszeres áfonyafogyasztás mellett egyéb egészséges életmódbeli szokásokat is beépítsünk a mindennapjainkba. Ha napi egy marék áfonyát eszünk, biztosak lehetünk benne, hogy egy finom és tápláló kiegészítőt tettünk az egészségünk érdekében!


TOP 6 Hírünk
Legfrissebb Híreink
TOP 6 Hírünk
Legfrissebb Híreink
TOP 6 Hírünk
Legfrissebb Híreink