UGRÁS A KEZDŐLAPRA   CSATLAKOZZ HOZZÁNK FACEBOOKON
Orbán szerint a leggazdagabbak 80 százaléka baloldali 
A leggazdagabbak 80 százaléka baloldali – mondta Orbán Viktor a csütörtöki kormányinfón. Elsőre úgy tűnhet, hogy elég értelmetlen a leggazdagabbakat bemondásra besorolni politikai oldalakra. Pedig valójában tényleg nagyon fontos paraméterről van szó, igaz, nem úgy, mint ahogyan Orbán Viktor érthette.

A leggazdagabbak 80 százaléka baloldali – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök gyakran használ a politikai kommunikációjában vitatható megállapításokat, eszünkbe juthat néhány ilyen vagy tervezetten, vagy csípőből bedobott szóvirág, mint amikor Karikó Katalin tudóst asszonyságnak nevezte, vagy a rezidensekre azt mondta, inasok. Ezeken aztán lehet szörnyülködni, vagy a kijelentéseket meg lehet védeni, mindenesetre lehet rágni és kiköpni, mint a rágógumit.

Politikai oldalakon

A gazdagok politikai beskatulyázása is nyilvánvalóan ilyen mondat, hiszen azért azt mindenki érzi, hogy vagy nem igaz a megállapítás, vagy legalábbis nem tudjuk, hogy igaz-e, hiszen miért lenne köztük négyszer annyi baloldali, főleg, ha 11 éve a gazdagodás egyik fő forrása Magyarországon a politikai közelség.

Mi alapján mondhatjuk, hogy egy gazdag üzletember baloldali? Ahogy ezen elmerengtem, eszembe jutott pár definíció.

Például: lehetne azt nevezni baloldali gazdagnak, aki már az átkosban is pozícióban volt, onnan mentette át vagyona csíráit. Kevés ilyen figura van a gazdagember-listákon, talán csak Demján Sándor örököseinek van ilyen eredettörténetük.
Esetleg baloldali kormányok idején politikai tisztséget vállaló milliárdosról van szó, mint Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Medgyessy Péter, Kóka János? Ez természetesen jó besorolási támpontnak tűnik, még ha a részletesebb vizsgálatból kiderülhet, hogy Kóka János most is megtalálja a hangot a politikai szereplőkkel, a külgazdasági vezetéssel, esetükben azért a besorolást mégis el lehet fogadni.
Talán azokat sorolhatjuk ide, akik baloldali kormányok idején üzleteltek az állammal, mint Veres Tibor vagy Csányi Sándor? De előbbi most is a topon van, utóbbi pedig nagy gazdasági súlya és az általa vezetett piacvezető bank miatt általában is kapcsolatban van a mindenkori hatalommal. Ráadásul Orbán aligha bízná egy nettó baloldali emberre a számára oly fontos foci vezetését. Maga az OTP is mindkét oldalról fogadott korábbi politikai szereplőket.

Mi az, hogy baloldali?

Folytatva ezt a gondolatmenetet, Orbánék is gyakran megkapják azt a vádat, hogy a politika be akar mászni a hálószobánkba vagy az agyunkba, de azért azt talán nem feltételezzük, hogy Orbán Viktor valóban tudná, hogy a leggazdagabb emberek agyában milyen eszmék fordulnak meg, vagy tudná, hogy a választásokon hova teszi az x-et egy-egy gazdag ember.

Valamivel jobb kiindulópont lehetne, hogy az adott szupergazdag ember hogyan nyilatkozik, miként vélekedik nyilvánosan a politikáról. Az Egyesült Államokban ez transzparens, ott egy-egy gazdag ember adományokkal is támogathatja a politikai pártokat, és jellemzően nem lesz abból üzleti bántódása, ha demokratának vagy republikánusnak tartja magát, igaz például Mike Lindell párnagyáros annyira túltolta a trumpizmust, hogy még a párnabiznisze is belebukott abba.

Amúgy az Egyesült Államokban a kérdés meglepően erős ágazati korrelációt is szokott mutatni, a fegyvergyártók, a bankárok, a szállítmányozók, a hagyományos energetikai üzletemberek inkább republikánusok, a filmipar, az informatika, a gyógyszeripar és a megújuló energiaipar nagyvállalkozói inkább demokraták.
A hazai véleményalkotók

A kérdés az, hogy amennyiben Magyarországon egy-egy milliárdos, például Bojár Gábor vagy Bige László nyilvánosan kritizálja a kormányzatot vagy valamilyen szakpolitikát, akkor ő már biztosan baloldali-e.

Természetesen nem, de ez már valóban eléggé összemosódott itthon. Ismerjük ezeket a gyakran használt kliséket, hogy

„én a nemzeti oldalnak szorítok”.

Ez ugye valami olyasmit jelent, hogy az illető fideszes.

A mostani lista

Talán mindezekből látható, hogy egyáltalán nem könnyű megállapítani, hogy mi alapján és milyen körre gondolt Orbán Viktor, hogyan mérhető a baloldaliság.

A kérdés professzionálisabb megértéséhez a magyar gazdaglistákat készítő szakemberekhez, a 100 leggazdagabb magyar listát szerkesztő Szakonyi Péterhez és csapatához, illetve a Forbes stábjához fordultunk.

Orbán megjegyzése arról, hogy a gazdagok 80 százaléka baloldali, éppen Szakonyi Péterék gazdaglistájának megjelenése idején hangzott el, így friss kiindulópontnak tekinthetjük ezt a kiadványt. Szakonyi Péter elmondta a Telexnek, hogy a 2002-es első top 100-as lista és a 2021-es között 16 átfedés van, ezek az emberek biztosan elmondhatják, hogy politikai rezsimektől függetlenül sikeresek maradtak az üzletben. Amúgy Szakonyi Péter sohasem mérlegelte a vagyonos magyar emberek politikai kötődését,

ez egy vagyonról szóló lista, amelyben nem szempont a politika

– mondta.

Tíz ember semmiképpen sem reprezentatív, de játéknak jó megnézni az élboly kötődését. Most így néznek ki a legesleggazdagabbak:

Mészáros Lőrinc 455 milliárd
Csányi Sándor 420 milliárd
Gattyán György 305 milliárd
Felcsuti Zsolt 246 milliárd
Veres Tibor 230 milliárd
Bige László 201 milliárd
Széles Gábor 181 milliárd
Szíjj László 177 milliárd
Jellinek Dániel 170 milliárd
Kasza Lajos 121 milliárd forint

Ki a jobbos, ki a balos?

Ha végigszaladunk a sorrenden, Mészáros Lőrinc, aki Orbán Viktor közeli barátja, Felcsuti Zsolt, Széles Gábor vagy Szíjj László aligha baloldali, talán Csányi Sándorra, Jellinek Dánielre vagy Kasza Lajosra sem ezt vágnánk rá, miközben tényleg nehéz bárkiről megmondani, hogy a szíve mélyén mit gondol, vagy kire szavaz, milyen nézeteket vall.

Gattyán György, Veres Tibor vagy Bige László életében legalább vannak olyan mozzanatok, amelyek miatt vélelmezhető a politikai kötődés, vagy a szektor nem éppen konzervatív, vagy voltak a baloldalhoz köthető sikerek, esetleg a jobboldallal vívott konfliktusok tetten érhetők. Nem vennénk a bátorságot, hogy rögtönzött körképünk alapján azt mondjuk, hogy inkább fordított a leggazdagabbak között az arány, ezt kijelenteni bátorság lenne, de

a kormányfői megállapítás mindenesetre e körben nem látszik igazoltnak.

Pénzmosás

Végül a politikai kapcsolatok és a gazdagság egyéb kapcsolatairól. A pénzmosás elleni szabályok során a politikai közszereplő (PEP, azaz politically exposed person) valóban fontos meghatározás, egy banknak, hedge fundnak, vagyonkezelőnek, family office-nak fokozott kockázatot jelent az olyan ügyfél, akinek több eséllyel van köze vesztegetéshez, korrupcióhoz.

És, mint azt Zsiborás Gergő, a Forbes listakészítésének frontembere a Telexnek elmesélte, bármennyire is meglepő lehet, igenis ők is nézik a milliárdosok politikai kötődését.

Közbeszerzések, koncessziók

A Forbes nem azt figyeli, hogy valaki jobboldali vagy baloldali-e szerintük, módszertanuk más, azt nézik, hogy az adott üzletember az elmúlt vizsgálati időszakban mennyi közbeszerzést (építőipar, kommunikáció) nyert el a regnáló kormányzat alatt, vagy mennyire származik koncessziókból a bevétele.

Ha valakinek 80 százalékban innen van jövedelme, akkor a cégeit diszkontált értéken, csak az eszközök értékén veszi figyelembe a vagyonbecslő csapat, mert az ilyen társaságoknak a készpénztermelő képessége nagyon a politikától függ.

Ha majd a kapcsolat megszűnik, ők csak olcsóbban tudják eladni az ilyen céget. Ha tartósan magas az állami koncesszióból vagy szerződésből származó bevétel, akkor nem lehet úgy értékelni a vállalatot (például a Közgépet, a Duna Aszfaltot vagy a kommunikációban a Lounge-csoportot), mintha más a piacon sok ügyféltől realizál magas forgalmat.

Végül fontos megjegyezni azt is, hogy sokféle okból sodródik egy üzletember egy adott politikai oldalra, elkötelezettségből, véletlenszerű emberi kapcsolattal (szomszéd, rokon, osztálytárs) onnan kapta az üzletet, ne adj' isten korrupcióval, azt lehetetlen mérni, hogy a NER-lovagok mind jobbosok vagy éppen elkötelezett balosok.

A nagyobb baj az, hogy a magyar leggazdagabbak között nagyon kevés az olyan üzletember, akinek a vagyona valamelyest ne kötődne az állammal kötött üzletekhez, a járadékvadászathoz, pedig ha több lenne az igazán fragmentált ügyfelektől származó gazdagodás, a valóban piaci sikertörténet, akkor kit érdekelne, hogy ezeknek az embereknek még politikai elköteleződésük is van. Ám ha a politikai elköteleződés deklarálása segíti a közösség rovására az egyéni gazdagodást, az már egy szerencsétlenebb logikai sorrend.
Ez is érdekelhet:
                             
Ezek érdekelték olvasóinkat leginkább
Orbán titkos tanácsadóinak egyike most rezzenéstelen arccal kitálalt
Megjelent Orbán rendelete: tényleg 867 forint lesz az átlagos nyugdíjemelés
Orbántól kérdezik, hova tűnt a magánnyugdíj-pénztárakból államosított 3000 milliárd forint
Derékig hevertek a csirke tetemek egy magyar vágóhíd padlóján
Súlyos technológiai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vágóhíd működését. A ...
  
Megjelent Orbán rendelete: tényleg 867 forint lesz az átlagos nyugdíjemelés
Írtunk már arról, hogy júniusban 0,6 százalékkal emelik a nyugdíjakat, mert míg januártól 3 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat, addig egész évb...
  
A magyar szakasz nélkül kapott világörökségi védettséget a Dunai Limes
A magyar helyszínek nélkül, de világörökségi védettséget kaptak a Római Birodalom határvonalának emlékei Németországban, Ausztriában és Szlovákiában. Ez a Dunai Limes nyugati fele, ...
  
Egyre kevesebbet ér a pénzünk - érdekes adatokat tettek közzé
Alig egy órája publikálta az adatvizualizáció ehavi 444-es csúcsát Szily László kollégám ebben a cikkben. A lényeget jelentő képet megmutatom még egyszer. Két ugyanolyan glettanyag lá...
  
Bajban a Velencei-tó: a kormány a magas árra hivatkozva nem támogatta a vízpótlást
A kormány drágállta a Velencei-tó vízpótlására kidolgozott, szavazásra bocsátott tervet, így jelenleg nem megoldott a tó feltöltése. Ezt Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséér...
  
Németh Szilárd aggódik: kiképzett bűnöző migránsok támadják a magyar határt
Egyre gyakoribbak és kifinomultabbak a támadások a magyar határon – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Ásotthalmon. Németh Szilárd sajtótájékozta...
  
Matolcsy György szerint 2010 elejé végzetes devizaadósság sújtotta az országot - Az infláció letörését egyszer már megtettük, a forinttal újra sikerülhet
A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését – mondta Matolcsy György, a M...
  
Az NKA pénzt adott valamire, amit jobb ha inkább megnézel - Nemzeti Kulturális Alap
Megjelent a kb. ötven éve működő P. Mobil új klipje a Kell a pénz a lóvéra című számra, ami a Nyugodjál meg! című lemez első dala. A klipre a Nemzeti Kulturális Alap 500 ezer forinto...
  
Ujjlenyomatot vett a rendőrség egy átragasztott kormányzati plakátról - nagyon aktívak
A Szabad Pécs olvasói fotót kapott arról, hogy egy rendőrségi helyszínelő éppen ujjlenyomatot vesz a pécsi Kórház tér közelében álló egyik kormányzati plakátról. A kormány egyik ...
  
Szanyi Tibor csicskának nevezte az ellenzéket
Szanyi „Egyedül Vagyunk” Tibor követői közül nem mindenki díjazta a Kapitány szókimondását. „Ezek a csicskák aligha tudják Orbánt bármikor is megverni” – ezzel a kommentárral...
  
Kásler szerint 13 milliárd forint értékű fejlesztés és beruházás valósult meg az egészségügyben
Az utóbbi egy hónapban 13 milliárd forint értékben adtak át egészségügyi beruházásokat; ezek a kormány törekvéseit és az ellátórendszer soha nem tapasztalt fejlesztésének kézzel f...
  
Novák Katalin bejelentése: harmincezer családnak segítettek a jelzáloghitel-elengedéssel
Eddig harmincezer családnak segített a kormány az újabb gyermek születésekor adott jelzáloghitel-elengedéssel - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a Facebo...
  
Szabadlábra került és elhagyhatta Németországot az a magyar futballszurkoló - Szijjártó elégedett
Pénteken szabadlábra került és elhagyhatta Németországot az a magyar futballszurkoló, akit öt héttel ezelőtt, a német-magyar Európa-bajnoki labdarúgó mérkőzés után tartóztattak le M...
  
Óriási sikerről beszél az Orbán kormány: A rendszerváltoztatás óta nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon
Sosem látott csúcson van a foglalkoztatás, de folytatódik a munkahelyteremtés - áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében. A V...
  
A Fidesz emlékeztet: átvállalja valamennyi nappali tagozatos diák tankönyvének árát 1-12. osztályig
Hétfőn kezdik meg a tankönyvek kiszállítását az iskolákba; a kormány a kiadványok ingyenességével 13 milliárd forintnyi kiadást vesz le a magyar családok válláról - közölte az Embe...
  
Kovács Zoltán kiakadt: Honnan tudná egy Forma 1-es pilóta, hogyan élnek a magyarok
Magyarországon a gyermeknevelés kizárólagos joga a szülőt illeti, ezt garantálják nemzetközi szerződések, uniós dokumentumok és a magyar alkotmány is, ebben az ügyben senki másnak ninc...
  
Németh Szilárd aggódik: nagy kiszerelésű gázspray-vel fújtak le a migránsok magyar katonákat
Egyre gyakoribbak és kifinomultabbak a támadások a magyar határon - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Ásotthalmon. Németh Szilárd sajtótájékoztat...
  
Orbán Viktor most levelet írt önmagának - Hallgassuk meg egymást!
A miniszterelnök a nemzeti konzultáció kitöltésére kéri az embereket, hogy a legnagyobb egyetértésben hozhassák meg a fontos döntéseket. Orbán Viktor hétfőn közzétett Facebook-bejegy...
  
A Fidesz közleményt adott ki: Álszent Gyurcsány-show, milliárdos Gyurcsányné
A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség reagálása Dobrev Klára (DK) nyilatkozatára Az álszent Gyurcsány-show mai adását láthattuk. A milliárdos Gyurcsányné síró hangon képes kiállni ...
  
Szentkirályi Alexandra is beszállt: üzent azoknak aki eddig nem küldték vissza a kérdőívet
A nemzeti konzultációs kérdőívet eddig 547 496-an töltötték ki - közölte a kormányszóvivő hétfőn a Facebook-oldalán Szentkirályi Alexandra azt mondta: a nemzeti konzultáció célja,...
  
A magyarországi lakosságcseréről tartott beszédet Kövér László
Mi, magyarok az elmúlt száz esztendőben megtanultuk, hogy csak akkor nyerhetünk igazán, ha Közép-Európában és a Kárpát-medencében senki nem lesz vesztes - mondta Kövér László hétfőn...
  
Vagra Judit: visszavágunk - az eddigi legkeményebb lépést jelentette be
Eddig soha nem látott mértékű támadás érte Magyarországot csupán azért, mert számunkra a gyermekek és a családok védelme az első és ennek fényében nem vagyunk hajlandóak beengedni i...
  
Kásler Miklós elismerte, hogy nem vagyunk világelsők
Magyarországon is fel kell készülni a negyedik hullámra - figyelmeztet az Emberi Erőforrások Minisztériumának szombati közleménye. Kásler Miklós a saját Facebook-oldalának adott interjú...
  
Mi történt? - Egy éves eltiltást kapott Mészáros Lőrinc cége
A Fővárosi Kormányhivatal döntése értelmében egy évig nem szervezhet utazásokat a Vért Vadászati Kft., írja az mfor. A cég a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Agro Zr...
  
Kovács Zoltán szerint hálózat mozgatja Hamiltont és Vettelt
„Talán ez a legaljasabb része annak a kampánynak, amelyet Magyarország ellen folytatnak, hiszen olyan embereket nyernek meg, akik nem tudnak semmit. Honnan tudná egy Forma 1-es pilóta, hogyan ...
  
A román kormány szerint elég korrupciógyanús ügyleteket visz véghez a magyar kormány Romániában
Románia budapesti nagykövete egy békéscsabai rendezvényen azt mondta, a magyar kormány erdélyi gazdaságfejlesztési programjáról nem volt egyezség a Florin Cîțu vezette ideiglenes román ...
  
Elképesztő botrány: bilincsbe vert háziorvos borzolja a kedélyeket
Hatalmas lakat lóg a háziorvos rendelőjének kapuján. Mögötte táblán hosszú lista hirdeti, hogy a helyiek kilenc szakvizsgával rendelkező kedvenc dokija, A. Akeef mikor rendel. Még a tel...
  
Orbán elszólta magát egy az 54 oldalas dokumentumról amit Brüsszel küldött
Brüsszel megtámadta Magyarországot, ezért van szükség a gyermekvédelmi népszavazásra - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsoráb...
  
Parlament elé vitték a magyarországi ukrán nyugdíjcsalások ügyét - válasz: hagyják abba a határon túli honfitársainkkal szembeni gyűlöletkeltést
Korózs Lajos, az MSZP képviselője nem teketóriázott a parlament elé vitte a magyarországi ukrán nyugdíjcsalások ügyét, Fideszék államtitkára a valóságtól teljesen elrugaszkodott vál...
  
Hivatalos: tényleg 200 millió forintért bérel a rendőrség 15 db mobilvécét
ARANYBÓL VANNAK A RENDŐRSÉG MOBILVÉCÉI A KORMÁNY LEHÚZOTT 200 MILLIÓT A KLOTYÓN A Szerb-román határszakaszt őrző állomány számára a Csongrád-Csanád megyei rendőrség 15 darab mo...
  
TheNews
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum
HOME - 2021-08-05  Budapest,  Magyarország  
Orbán szerint a leggazdagabbak 80 százaléka baloldali
A leggazdagabbak 80 százaléka baloldali – mondta Orbán Viktor a csütörtöki kormányinfón. Elsőre úgy tűnhet, hogy elég értelmetlen a leggazdagabbakat bemondásra besorolni politikai oldalakra. Pedig valójában tényleg nagyon fontos paraméterről van szó, igaz, nem úgy, mint ahogyan Orbán Viktor érthette.

A leggazdagabbak 80 százaléka baloldali – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök gyakran használ a politikai kommunikációjában vitatható megállapításokat, eszünkbe juthat néhány ilyen vagy tervezetten, vagy csípőből bedobott szóvirág, mint amikor Karikó Katalin tudóst asszonyságnak nevezte, vagy a rezidensekre azt mondta, inasok. Ezeken aztán lehet szörnyülködni, vagy a kijelentéseket meg lehet védeni, mindenesetre lehet rágni és kiköpni, mint a rágógumit.

Politikai oldalakon

A gazdagok politikai beskatulyázása is nyilvánvalóan ilyen mondat, hiszen azért azt mindenki érzi, hogy vagy nem igaz a megállapítás, vagy legalábbis nem tudjuk, hogy igaz-e, hiszen miért lenne köztük négyszer annyi baloldali, főleg, ha 11 éve a gazdagodás egyik fő forrása Magyarországon a politikai közelség.

Mi alapján mondhatjuk, hogy egy gazdag üzletember baloldali? Ahogy ezen elmerengtem, eszembe jutott pár definíció.

Például: lehetne azt nevezni baloldali gazdagnak, aki már az átkosban is pozícióban volt, onnan mentette át vagyona csíráit. Kevés ilyen figura van a gazdagember-listákon, talán csak Demján Sándor örököseinek van ilyen eredettörténetük.
Esetleg baloldali kormányok idején politikai tisztséget vállaló milliárdosról van szó, mint Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Medgyessy Péter, Kóka János? Ez természetesen jó besorolási támpontnak tűnik, még ha a részletesebb vizsgálatból kiderülhet, hogy Kóka János most is megtalálja a hangot a politikai szereplőkkel, a külgazdasági vezetéssel, esetükben azért a besorolást mégis el lehet fogadni.
Talán azokat sorolhatjuk ide, akik baloldali kormányok idején üzleteltek az állammal, mint Veres Tibor vagy Csányi Sándor? De előbbi most is a topon van, utóbbi pedig nagy gazdasági súlya és az általa vezetett piacvezető bank miatt általában is kapcsolatban van a mindenkori hatalommal. Ráadásul Orbán aligha bízná egy nettó baloldali emberre a számára oly fontos foci vezetését. Maga az OTP is mindkét oldalról fogadott korábbi politikai szereplőket.

Mi az, hogy baloldali?

Folytatva ezt a gondolatmenetet, Orbánék is gyakran megkapják azt a vádat, hogy a politika be akar mászni a hálószobánkba vagy az agyunkba, de azért azt talán nem feltételezzük, hogy Orbán Viktor valóban tudná, hogy a leggazdagabb emberek agyában milyen eszmék fordulnak meg, vagy tudná, hogy a választásokon hova teszi az x-et egy-egy gazdag ember.

Valamivel jobb kiindulópont lehetne, hogy az adott szupergazdag ember hogyan nyilatkozik, miként vélekedik nyilvánosan a politikáról. Az Egyesült Államokban ez transzparens, ott egy-egy gazdag ember adományokkal is támogathatja a politikai pártokat, és jellemzően nem lesz abból üzleti bántódása, ha demokratának vagy republikánusnak tartja magát, igaz például Mike Lindell párnagyáros annyira túltolta a trumpizmust, hogy még a párnabiznisze is belebukott abba.

Amúgy az Egyesült Államokban a kérdés meglepően erős ágazati korrelációt is szokott mutatni, a fegyvergyártók, a bankárok, a szállítmányozók, a hagyományos energetikai üzletemberek inkább republikánusok, a filmipar, az informatika, a gyógyszeripar és a megújuló energiaipar nagyvállalkozói inkább demokraták.
A hazai véleményalkotók

A kérdés az, hogy amennyiben Magyarországon egy-egy milliárdos, például Bojár Gábor vagy Bige László nyilvánosan kritizálja a kormányzatot vagy valamilyen szakpolitikát, akkor ő már biztosan baloldali-e.

Természetesen nem, de ez már valóban eléggé összemosódott itthon. Ismerjük ezeket a gyakran használt kliséket, hogy

„én a nemzeti oldalnak szorítok”.

Ez ugye valami olyasmit jelent, hogy az illető fideszes.

A mostani lista

Talán mindezekből látható, hogy egyáltalán nem könnyű megállapítani, hogy mi alapján és milyen körre gondolt Orbán Viktor, hogyan mérhető a baloldaliság.

A kérdés professzionálisabb megértéséhez a magyar gazdaglistákat készítő szakemberekhez, a 100 leggazdagabb magyar listát szerkesztő Szakonyi Péterhez és csapatához, illetve a Forbes stábjához fordultunk.

Orbán megjegyzése arról, hogy a gazdagok 80 százaléka baloldali, éppen Szakonyi Péterék gazdaglistájának megjelenése idején hangzott el, így friss kiindulópontnak tekinthetjük ezt a kiadványt. Szakonyi Péter elmondta a Telexnek, hogy a 2002-es első top 100-as lista és a 2021-es között 16 átfedés van, ezek az emberek biztosan elmondhatják, hogy politikai rezsimektől függetlenül sikeresek maradtak az üzletben. Amúgy Szakonyi Péter sohasem mérlegelte a vagyonos magyar emberek politikai kötődését,

ez egy vagyonról szóló lista, amelyben nem szempont a politika

– mondta.

Tíz ember semmiképpen sem reprezentatív, de játéknak jó megnézni az élboly kötődését. Most így néznek ki a legesleggazdagabbak:

Mészáros Lőrinc 455 milliárd
Csányi Sándor 420 milliárd
Gattyán György 305 milliárd
Felcsuti Zsolt 246 milliárd
Veres Tibor 230 milliárd
Bige László 201 milliárd
Széles Gábor 181 milliárd
Szíjj László 177 milliárd
Jellinek Dániel 170 milliárd
Kasza Lajos 121 milliárd forint

Ki a jobbos, ki a balos?

Ha végigszaladunk a sorrenden, Mészáros Lőrinc, aki Orbán Viktor közeli barátja, Felcsuti Zsolt, Széles Gábor vagy Szíjj László aligha baloldali, talán Csányi Sándorra, Jellinek Dánielre vagy Kasza Lajosra sem ezt vágnánk rá, miközben tényleg nehéz bárkiről megmondani, hogy a szíve mélyén mit gondol, vagy kire szavaz, milyen nézeteket vall.

Gattyán György, Veres Tibor vagy Bige László életében legalább vannak olyan mozzanatok, amelyek miatt vélelmezhető a politikai kötődés, vagy a szektor nem éppen konzervatív, vagy voltak a baloldalhoz köthető sikerek, esetleg a jobboldallal vívott konfliktusok tetten érhetők. Nem vennénk a bátorságot, hogy rögtönzött körképünk alapján azt mondjuk, hogy inkább fordított a leggazdagabbak között az arány, ezt kijelenteni bátorság lenne, de

a kormányfői megállapítás mindenesetre e körben nem látszik igazoltnak.

Pénzmosás

Végül a politikai kapcsolatok és a gazdagság egyéb kapcsolatairól. A pénzmosás elleni szabályok során a politikai közszereplő (PEP, azaz politically exposed person) valóban fontos meghatározás, egy banknak, hedge fundnak, vagyonkezelőnek, family office-nak fokozott kockázatot jelent az olyan ügyfél, akinek több eséllyel van köze vesztegetéshez, korrupcióhoz.

És, mint azt Zsiborás Gergő, a Forbes listakészítésének frontembere a Telexnek elmesélte, bármennyire is meglepő lehet, igenis ők is nézik a milliárdosok politikai kötődését.

Közbeszerzések, koncessziók

A Forbes nem azt figyeli, hogy valaki jobboldali vagy baloldali-e szerintük, módszertanuk más, azt nézik, hogy az adott üzletember az elmúlt vizsgálati időszakban mennyi közbeszerzést (építőipar, kommunikáció) nyert el a regnáló kormányzat alatt, vagy mennyire származik koncessziókból a bevétele.

Ha valakinek 80 százalékban innen van jövedelme, akkor a cégeit diszkontált értéken, csak az eszközök értékén veszi figyelembe a vagyonbecslő csapat, mert az ilyen társaságoknak a készpénztermelő képessége nagyon a politikától függ.

Ha majd a kapcsolat megszűnik, ők csak olcsóbban tudják eladni az ilyen céget. Ha tartósan magas az állami koncesszióból vagy szerződésből származó bevétel, akkor nem lehet úgy értékelni a vállalatot (például a Közgépet, a Duna Aszfaltot vagy a kommunikációban a Lounge-csoportot), mintha más a piacon sok ügyféltől realizál magas forgalmat.

Végül fontos megjegyezni azt is, hogy sokféle okból sodródik egy üzletember egy adott politikai oldalra, elkötelezettségből, véletlenszerű emberi kapcsolattal (szomszéd, rokon, osztálytárs) onnan kapta az üzletet, ne adj' isten korrupcióval, azt lehetetlen mérni, hogy a NER-lovagok mind jobbosok vagy éppen elkötelezett balosok.

A nagyobb baj az, hogy a magyar leggazdagabbak között nagyon kevés az olyan üzletember, akinek a vagyona valamelyest ne kötődne az állammal kötött üzletekhez, a járadékvadászathoz, pedig ha több lenne az igazán fragmentált ügyfelektől származó gazdagodás, a valóban piaci sikertörténet, akkor kit érdekelne, hogy ezeknek az embereknek még politikai elköteleződésük is van. Ám ha a politikai elköteleződés deklarálása segíti a közösség rovására az egyéni gazdagodást, az már egy szerencsétlenebb logikai sorrend.
Orbán titkos tanácsadóinak egyike most rezzenéstelen arccal kitálalt
Orbán titkos tanácsadóinak egyike most rezzenéstelen arccal kitálalt
Derékig hevertek a csirke tetemek egy magyar vágóhíd padlóján
Megjelent Orbán rendelete: tényleg 867 forint lesz az átlagos nyugdíjemelés
A magyar szakasz nélkül kapott világörökségi védettséget a Dunai Limes
Egyre kevesebbet ér a pénzünk - érdekes adatokat tettek közzé
Bajban a Velencei-tó: a kormány a magas árra hivatkozva nem támogatta a vízpótlást
Németh Szilárd aggódik: kiképzett bűnöző migránsok támadják a magyar határt
Matolcsy György szerint 2010 elejé végzetes devizaadósság sújtotta az országot - Az infláció letörését egyszer már megtettük, a forinttal újra sikerülhet
Az NKA pénzt adott valamire, amit jobb ha inkább megnézel - Nemzeti Kulturális Alap
Ujjlenyomatot vett a rendőrség egy átragasztott kormányzati plakátról - nagyon aktívak
Szanyi Tibor csicskának nevezte az ellenzéket
Kásler szerint 13 milliárd forint értékű fejlesztés és beruházás valósult meg az egészségügyben
Novák Katalin bejelentése: harmincezer családnak segítettek a jelzáloghitel-elengedéssel
Szabadlábra került és elhagyhatta Németországot az a magyar futballszurkoló - Szijjártó elégedett
Óriási sikerről beszél az Orbán kormány: A rendszerváltoztatás óta nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon
A Fidesz emlékeztet: átvállalja valamennyi nappali tagozatos diák tankönyvének árát 1-12. osztályig
Kovács Zoltán kiakadt: Honnan tudná egy Forma 1-es pilóta, hogyan élnek a magyarok
Németh Szilárd aggódik: nagy kiszerelésű gázspray-vel fújtak le a migránsok magyar katonákat
Orbán Viktor most levelet írt önmagának - Hallgassuk meg egymást!
A Fidesz közleményt adott ki: Álszent Gyurcsány-show, milliárdos Gyurcsányné
Szentkirályi Alexandra is beszállt: üzent azoknak aki eddig nem küldték vissza a kérdőívet
A magyarországi lakosságcseréről tartott beszédet Kövér László
Vagra Judit: visszavágunk - az eddigi legkeményebb lépést jelentette be
Kásler Miklós elismerte, hogy nem vagyunk világelsők
Mi történt? - Egy éves eltiltást kapott Mészáros Lőrinc cége
Kovács Zoltán szerint hálózat mozgatja Hamiltont és Vettelt
A román kormány szerint elég korrupciógyanús ügyleteket visz véghez a magyar kormány Romániában
Elképesztő botrány: bilincsbe vert háziorvos borzolja a kedélyeket
Orbán elszólta magát egy az 54 oldalas dokumentumról amit Brüsszel küldött
Parlament elé vitték a magyarországi ukrán nyugdíjcsalások ügyét - válasz: hagyják abba a határon túli honfitársainkkal szembeni gyűlöletkeltést
Hivatalos: tényleg 200 millió forintért bérel a rendőrség 15 db mobilvécét
Megvan a hálapénz-kommandó első fogása - 5 évet kaphat a magyar orvos
Orbán máris törölte a két hete kiadott rendeletet - teszteli meddig mehet el?
Már elérhető a videó: egy algoritmus sorra tölti ki a nemzeti konzultációkat - óriási botrány
Halálos balesetet okozott az ismert magyar főszerkesztő
Gyurcsány besétált a fideszes tüntetők közé - ami ezután történt jellemzi az ország hangulatát
Orbántól kérdezik, hova tűnt a magánnyugdíj-pénztárakból államosított 3000 milliárd forint
Választási botrány: az erdélyi magyar szavazhat levélben, az Angliában dolgozó nem
Hollandiában Orbánt mutogatják az előfizetőknek a közszolgálati TV-ben - maffiáról szóló 15 perces műsor
Orbán: Hiszem, hogy a gyerekeink jobban fognak élni, mint mi
Üzentek neked is: Csatlakozz a Fideszhez mert a baloldallal ellentétben nem a háborúzás, hanem az építkezés a céljuk
Áder aggódik a jövőnkért és használt ruhák vásárlására buzdít Téged is
Külföld is a brutális magyar szeméthegyről beszél
TheNews
COPYRIGHT © 2020. minden jog fenntartva - Impresszum