NE!
WS
            

Letagadta a 10 milliárd forintért beszerzett lélegeztetőgépek karbantartására kötött szerződést a kórházi főigazgatóság

A Celitron által gyártott lélegeztetőgépek kötelező felülvizsgálatát egy szombathelyi cég vállalta el, közbeszerzés nélkül. A kórházi főigazgatóságtól hosszas huzavona után megkapott szerződésből az is kiderül, hogy a vállalkozás a kínai gépeket is megvizsgálta. Hogy mekkora szükség volt a Celitrontól lélegeztetőgépeket venni, az is kiderül a szerződésből.

„Tekintettel arra, hogy az orvostechnikai berendezések karbantartását, javítását, felülvizsgálatát nem az OKFŐ szervezi, ezért az erre vonatkozó adatokkal nem rendelkezik” – az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt még április végén küldött közadatigénylésünkre válaszolta. Miután megírtuk, hogy „Tízmilliárdos hazai lélegeztetőgép-biznisz: akkor kezdték őket szállítani, amikor már 15 ezer kínai gép állt a raktárban”, és azt is, hogy „Milliárdos per lett Izraelben abból, hogy kihagyták a tiszteletbeli magyar konzult a magyar lélegeztetőgép-bizniszből”, arra kerestük a választ, mi lett a hazai kórházakba is kiadott gépekkel. Ezért az OKFŐ-től kértük a KKM által átadott 1000 db Panther 5 típusú lélegeztetőgép karbantartására vonatkozó előírásokat, és hogy a 2020-as átvétel óta milyen karbantartások voltak az eszközökön. De az OKFŐ először azt válaszolta, nem tudja

Nincs rá más szó, hazudtak
Azt korábban is tudtuk, hogy a sebtében vásárolt lélegeztetőgépekből a Szegedi Tudományegyetem is kapott. Az intézmény közadatigénylésünkre azt közölte, „a karbantartás során az alábbi alkatrészek cseréje történt meg:

kilégző szelep membrán,
levegőszűrő,
kilégző szelep.”
Majd úgy folytatták, „Az időszakos felülvizsgálat részletes előírásait a 4/2009. (III.17.) Orvostechnikai eszközökről szóló EüM rendelet 13. sz. melléklete tartalmazza, melyre figyelemmel történtek a felülvizsgálatok és melyek során minden esetben megfelelő minősítést kaptak az eszközök. Az utolsó karbantartási ciklus 2022 október és november hónapban volt. A következő preventív karbantartás 2023. novemberben esedékes, amelyet már a Szegedi Tudományegyetem végez el.” Meglepetésként azt is közölték, „tekintettel arra, hogy a karbantartási munkálatokra a tárgyi időszakban

az OKFŐ szerződött, a kapcsolódó szolgáltatói szerződés nem áll a Szegedi Tudományegyetem rendelkezésére.”

Vagyis vissza az OKFŐ-höz. Hiszen az SZTE szerint ott a szerződés. Egy hónapnyi várakozás után azt közölték, „az Országos Kórházi Főigazgatósághoz benyújtott adatigénylésének eleget téve mellékelten megküldöm az OKFŐ/3557-40/2022 számon nyilvántartott szerződést. Fentieken túl tájékoztatom, hogy a Panther 5 lélegeztetők darabszáma: 821 db, melyből 820 db készüléken végeztek karbantartást.”


Vagyis az OKFŐ letagadta a szerződés létezését, ami alapján pontosan tudta, mely kórházban, mikor és mit javítottak. Ez egyértelmű visszaélés.


Nem csak a Panther 5-öt, a kínai gépeket is átnézte a nyertes
A főigazgatóságtól a teljesítési dokumentumokat is kikértük. Közbeszerzés nélkül szerződtek 2022 júniusában az Aladdin Medical Kft.-vel. A szerződés nettó 1,2 milliárd forintos, de nem csak lélegeztetőgépek karbantartásáról szól. Az okirat 3658 lélegeztetőgép karbantartását írta elő, 536 millió forint értékben. Négy teljesítési igazolást kaptunk, az első szerint a cég 100 nap alatt 31 intézményben járt, ott összesen 2344 eszközt tartott karban az ország legkülönbözőbb pontjain. A szombathelyi Aladdin Medical Kft. éppúgy járt Miskolcon, ahol 70 lélegeztetőgépet ellenőrzött, Nyíregyházán, vagy éppen Zala megyében. És természetesen Budapesten is.

Az OKFŐ által küldött adatokból az is kiderül, hogy az Aladdin Medical Kft. a kínai lélegeztetőgépeket is ellenőrizte, nem csak a Panther 5-öt. A szerződés úgy fogalmaz

„Altatógépek és lélegeztetőgépek esetén az alábbiak elvégzése ajánlott:

Pácienssel érintkező alkatrészek időszakos ellenőrzése, esetleges cseréje
Be- és kilégző szelepeket ajánlott félévente cserélni – amennyiben a felhasználói kézikönyv ezt előírja, mivel azok tömítetlensége nagyban befolyásolja a készülék pontos működését, illetve ezzel megelőzhetők az esetleges légzőköri tömítetlenségi hibák
A be- és kilégzőszelepekhez kapcsolódó gumimembránok ellenőrzendők, illetve szükség esetén cserélendők
Hűtőventilátorok porszűrője az előírt időben cserélendő
Baktérium- és levegőszűrők előírt időben történő cseréje szükséges azon készülékek esetén, melyek saját levegőtermeléssel (kompresszorral) rendelkeznek.”
A 115 425 forintos egységárért az ellenőrzésen túl három alkatrész cseréje történt, Szegeden. Az SZTE adataiból más is kiderül. A gépeket 2020 telén szállították le a KKM-nek, az egyetem nyilvántartás szerint azok 2021. november 30-án kerültek hozzájuk.

Vagyis annyira fontos volt a beszerzés, hogy a gépek egy évig a raktárban pihenhettek.

Akkor, amikor az Atlo Koronamonitorja szerint országosan összesen 600 lélegeztetett beteg volt. Ez a szám a koronavírus járvány csúcsán, 2021 márciusában 1529 volt.

De nem csak ez érdekes – erre a megállapításra már egy egészségügyi eszközök értékesítésére és karbantartására specializálódott, több évtizedes múltra visszatekintő vállalkozás egyik vezetőjével történt beszélgetés során jutottunk.

Kritikus eszköz, a koronavírus csúcsán sem kellett ennyi belőle
Az említett vezető – aki háttérbeszélgetésre fogadta kollégánkat – úgy kezdte, a lélegeztetőgépek kritikus eszközök, azok karbantartása szó szerint életbevágó. Arról is beszélt, hogy míg a ’90-es évek elején a gépi lélegeztetés szinte legfontosabb eleme maga a lélegeztetés megtartása-támogatása volt, addig mai gépek már (óriási műszaki és szemléleti fejlődés után ezt evidenciaként kezelve) az arról való mielőbbi leszoktatást támogatják – ezt számos, a beteg aktuális állapotát figyelembe vevő, kifinomult módszerrel figyelve, ezer apró paraméter mentén, bonyolult elektronikai és szoftveres rendszerek felhasználásával.

Éppen ezért is lepte meg, hogy

magyarországi háttér nélküli lélegeztetőgépek karbantartását, közvetlen és esetleg megbízható gyártói háttér nélkül, bárki is elvállalta.

„Az ún. időszakos felülvizsgálat végrehajtásakor (ami a gépek funkcionális és villamos biztonságtechnikai bemérését jelenti) minden gépet „blackbox”-ként kezelünk, azaz egy a lényeg, hogy a méréskor kapott paramétereknek meg kell egyezniük a gyári specifikációban megadottakkal, ez a felülvizsgálat” – mondta. Majd kifejtette, sokmilliós bemérő géppark kell arra, hogy az egyes működési paramétereket (akár szervizt, akár karbantartást követően, vagy éppen a jogszabálynak megfelelő időszakos felülvizsgálat szerint) mérhessék, de ez önmagában nem elég – alapvető követelmény a bemérő szakember megfelelő általános, valamint az adott készülékcsoportra vonatkozó és az adott készüléktípussal kapcsolatos konkrét felkészültsége.


Megemlítette, fordult már olyan elő a szakmában, hogy gyártótól független felülvizsgáló cég egymás után minősített hibásnak gépeket, majd a hazai gyártói forgalmazó azokat újra ellenőrizte és kiderült, a független felülvizsgáló cég rosszul értelmezte a paramétereket, nem volt megfelelően felkészült, vagy alapos.

„A piacon működő nagy múltú készülékforgalmazók azért csak egy-egy gyártó termékeire specializálódtak, mert embereik éveken keresztül tanulják az adott gépcsalád tulajdonságait, alkalmazási lehetőségeit, építik fel szervizhátterét (sok esetben sok tízmilliós raktár- és bemérő rendszer-készletet) így lehet az intenzív osztályon dolgozóknak megfelelő támogatást adni. Ezek a cégek úgy értékesítik a gépeket, hogy a személyzetnek magas szintű kiképzést is biztosítanak és ezt később rendszeresen ismétlik, frissítik. A nyugat-európai kórházakban gyakori, hogy a lélegeztetőgépek terápiához megfelelően illeszkedő beállítására külön, erre szakosodott-kiképzett embert foglalkoztatnak annak érdekében, hogy a géppel elérhető maximális eredmény hatékonyan megvalósuljon. Nagyon fontos, hogy

a valóban magas szintű gépek megfelelő műszaki állapotban legyenek és ezt a magas szinten kiképzett stáb jól is tudja használni

– tehát a cégek által nyújtott support sokoldalú kell legyen.” – tette hozzá.

Úgy folytatta, Magyarországon körülbelül 1200-1500 intenzíves ágy lehet (sokféle intenzív osztály van, sok módon értelmezhető az ágyszám), közvetlenül közel ennyi lélegeztetőgépre (illetve megfelelő tartalék állományra) van szükség. Az OKFŐ adatai szerint (ebben a projektben) csak az Aladdin Medical Kft. 3658 gépen végzett felülvizsgálatot és tartott karban, amiben a kórházakban korábban is meglévő géppark nincs benne. „Egy gép ellenőrzése, „időszakos felülvizsgálata” 1-1,5 óra a saját tapasztalataink szerint – természetesen a betegről leválasztva, a működésből kivonva –, egy ilyen készülékszám tehát komoly időráfordítást, egyéb kapacitások felhasználását követelne meg.” – tette hozzá.

Azt is mondta, a felülvizsgálat nem egyenlő a készülék karbantartásával vagy szervizével, ahogy erre az OKFŐ szerződése is kitér.

De vissza a gépekre. Az Atlo Koronamonitor szerint a koronavírus járvány csúcsán 1529-en voltak lélegeztetőgépen. Ez 2021 márciusában volt, a 10 milliárdos Panther 5 beszerzésből az SZTE 2021 novemberben kapott, amikor 695 lélegeztetett fertőzött volt országosan. A NEAK kórházi ágyszámkimutatása szerint a Szegedi Tudományegyetem klinikáján 105 intenzív ágy van, ehhez képest az addig meglévő gépek mellé csupán 30 gépet kaptak. A legtöbbet a hazai kórházak közül – 120 darabot – a Debreceni Egyetem kapta, ahol 87 aneszteziológiai és intenzív ágy van.

Több kórháznak is írtuk a géppel szerzett tapasztalatokról. A Szent Damján Görögkatolikus Kórház nem adott interjút, azt írták, az „1 db Panther 5 típusú lélegeztetőgép a koronavírus járvány idején alkalmazva segítette az intenzív betegellátást intézményünkben, felhasználása azóta is hozzájárul a lélegeztetésre szoruló betegek megfelelő kezeléséhez.” Külföldi kórházakat is kerestünk, de nem jött válasz.

Okkal van egy pályázó az ismertebb gépek karbantartására
Hogy mennyire speciális, és mennyire kíván speciális felkészültséget a piac, jól mutatja az Országos Mentőszolgálat 2021-es közbeszerzése. A mentők „Oxylog karbantartás felülvizsgálat 2021-2024” címmel írtak ki közbeszerzést, „időszakos felülvizsgálatok” elvégzésére, nettó 60 000 000 forint keretösszegben. Egyetlen ajánlat érkezett a Dräger Medical Kft.-től. Az összegzésből kiderül, azért, mert a készülék gyártója, a Drägerwerk AG & Co azt nyilatkozta, hogy gépeit csak az ajánlatadó vállalkozás szervizelheti, vagy tarthatja karban – mivel a megfelelő felkészültségük és háttérük csak nekik van meg erre. A közbeszerzés szerint a szerződés 171 darab Oxylog sürgősségi lélegeztető gépről szól. A szerződésből az is kiderül, a gépeket évente kell karbantartani és felülvizsgálni. A karbantartásért a cég összesen 49,2 millió forintot kért, a felülvizsgálatért 7,5 milliót, mindkét összeg három évre szól. Vagyis átlagban 116 ezer forint egy gép karbantartása és felülvizsgálata.

Hasonló okok miatt – a rendelkezésre álló szakértelem és kizárólagos jogok védelme miatt – egyetlen pályázó volt a Semmelweis Egyetem Hamilton lélegeztetőgépeinek javítás-karbantartására. A három éves szerződés „Hamilton lélegeztetőgépek rendszeres karbantartása, teljes körű javítása és alkatrész” ellátására kötötték, olyan feltétellel, hogy „célműszerekkel negyedévi gyakorisággal történő átvizsgálását a helyszíneken (végzik), abban az esetben is, ha nincs meghibásodás”, valamint minden javítást, alkatrészt is tartalmaz a szerződés. Ezért az ár is magasabb, per gép.

Az Aladdin Medical Kft. 2021-ben a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gépkarbantartását vállalta el. A szerződés szerint az éves nettó 60 millió forintért közel 500 eszköz felülvizsgálatát végezte el, amiből 54 darab az altató-lélegeztetőgép. Az egyes gépek felülvizsgálati díját nem részletezték, az átlagár 120 ezer forint/eszközre jön ki.

A karbantartási ár ezek szerint nem kiugró; de hogy szükséges volt-e ezen gépek beszerzése, az már sokkal vitatottabb, ahogy karbantartásuk is. Annyi bizonyos, a kormány úgy költött el 10 milliárd forintot, hogy a gépek későbbi karbantartását nem a gyártó végzi el, az idei felülvizsgálatot pedig az intézményekre bízta.

„Az Aladdin Kft-t 1989. augusztusában alapítottuk szombathelyi telephellyel. Fő tevékenységi körünk az egészségügyi gépek, berendezések kis- és nagykereskedelme, szakszervizelése, orvosi műszerek időszakos felülvizsgálata.” – áll az Aladdin Medical kft. honlapján. Azt is írják, „szervizmérnökeink a GE Healthcare – Life Care Solutions által szervezett tanfolyamokon lettek kiképezve a gyors és megbízható szervizelés érdekében. Saját bemutatóparkunkból – amennyiben van szabad gép – áthidaló megoldásokat is tudunk kínálni”. Kerestük a céget a KKM-s gépek karbantartásával kapcsolatban, de nem reagáltak.
Első alkalommal győztek a magyarok: Visszavonta az akkulerakat engedélyét a kormányhivatal
02/29
Megdöbbentő részletek derültek ki Észak-koreáról - hiába menekülnek, a diktatúra keze eléri őket bárhol a világon
02/29
Megszólalt Magyar Péter, elárulta milyen információkat fog átadni a Hatóságnak
02/29
Kitört a népharag az önkiszolgáló pénztárak miatt Magyarországon: Nem azért fizetek, hogy a saját vásárlásomat szkenneljem!
02/29
Lakosságcsere: Az egyetemisták több mint fele külföldön akar elhelyezkedni...
02/29
Megszólalt a hatóság amelyik beidézte Magyar Pétert...
02/29
Emlékszik melyik karjába kapta a Covid-oltást? – most ez fontos lehet...
02/29
Hazaküldték az ügyeletről az egyéves porcsalmai kisfiút, másnapra meghalt...
02/29
Ugrás a lap tetejére
Hasznos információk
2020-2024. Minden jog fenntartva - TheNews
         

Letagadta a 10 milliárd forintért beszerzett lélegeztetőgépek karbantartására kötött szerződést a kórházi főigazgatóság

A Celitron által gyártott lélegeztetőgépek kötelező felülvizsgálatát egy szombathelyi cég vállalta el, közbeszerzés nélkül. A kórházi főigazgatóságtól hosszas huzavona után megkapott szerződésből az is kiderül, hogy a vállalkozás a kínai gépeket is megvizsgálta. Hogy mekkora szükség volt a Celitrontól lélegeztetőgépeket venni, az is kiderül a szerződésből.

„Tekintettel arra, hogy az orvostechnikai berendezések karbantartását, javítását, felülvizsgálatát nem az OKFŐ szervezi, ezért az erre vonatkozó adatokkal nem rendelkezik” – az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt még április végén küldött közadatigénylésünkre válaszolta. Miután megírtuk, hogy „Tízmilliárdos hazai lélegeztetőgép-biznisz: akkor kezdték őket szállítani, amikor már 15 ezer kínai gép állt a raktárban”, és azt is, hogy „Milliárdos per lett Izraelben abból, hogy kihagyták a tiszteletbeli magyar konzult a magyar lélegeztetőgép-bizniszből”, arra kerestük a választ, mi lett a hazai kórházakba is kiadott gépekkel. Ezért az OKFŐ-től kértük a KKM által átadott 1000 db Panther 5 típusú lélegeztetőgép karbantartására vonatkozó előírásokat, és hogy a 2020-as átvétel óta milyen karbantartások voltak az eszközökön. De az OKFŐ először azt válaszolta, nem tudja

Nincs rá más szó, hazudtak
Azt korábban is tudtuk, hogy a sebtében vásárolt lélegeztetőgépekből a Szegedi Tudományegyetem is kapott. Az intézmény közadatigénylésünkre azt közölte, „a karbantartás során az alábbi alkatrészek cseréje történt meg:

kilégző szelep membrán,
levegőszűrő,
kilégző szelep.”
Majd úgy folytatták, „Az időszakos felülvizsgálat részletes előírásait a 4/2009. (III.17.) Orvostechnikai eszközökről szóló EüM rendelet 13. sz. melléklete tartalmazza, melyre figyelemmel történtek a felülvizsgálatok és melyek során minden esetben megfelelő minősítést kaptak az eszközök. Az utolsó karbantartási ciklus 2022 október és november hónapban volt. A következő preventív karbantartás 2023. novemberben esedékes, amelyet már a Szegedi Tudományegyetem végez el.” Meglepetésként azt is közölték, „tekintettel arra, hogy a karbantartási munkálatokra a tárgyi időszakban

az OKFŐ szerződött, a kapcsolódó szolgáltatói szerződés nem áll a Szegedi Tudományegyetem rendelkezésére.”

Vagyis vissza az OKFŐ-höz. Hiszen az SZTE szerint ott a szerződés. Egy hónapnyi várakozás után azt közölték, „az Országos Kórházi Főigazgatósághoz benyújtott adatigénylésének eleget téve mellékelten megküldöm az OKFŐ/3557-40/2022 számon nyilvántartott szerződést. Fentieken túl tájékoztatom, hogy a Panther 5 lélegeztetők darabszáma: 821 db, melyből 820 db készüléken végeztek karbantartást.”


Vagyis az OKFŐ letagadta a szerződés létezését, ami alapján pontosan tudta, mely kórházban, mikor és mit javítottak. Ez egyértelmű visszaélés.


Nem csak a Panther 5-öt, a kínai gépeket is átnézte a nyertes
A főigazgatóságtól a teljesítési dokumentumokat is kikértük. Közbeszerzés nélkül szerződtek 2022 júniusában az Aladdin Medical Kft.-vel. A szerződés nettó 1,2 milliárd forintos, de nem csak lélegeztetőgépek karbantartásáról szól. Az okirat 3658 lélegeztetőgép karbantartását írta elő, 536 millió forint értékben. Négy teljesítési igazolást kaptunk, az első szerint a cég 100 nap alatt 31 intézményben járt, ott összesen 2344 eszközt tartott karban az ország legkülönbözőbb pontjain. A szombathelyi Aladdin Medical Kft. éppúgy járt Miskolcon, ahol 70 lélegeztetőgépet ellenőrzött, Nyíregyházán, vagy éppen Zala megyében. És természetesen Budapesten is.

Az OKFŐ által küldött adatokból az is kiderül, hogy az Aladdin Medical Kft. a kínai lélegeztetőgépeket is ellenőrizte, nem csak a Panther 5-öt. A szerződés úgy fogalmaz

„Altatógépek és lélegeztetőgépek esetén az alábbiak elvégzése ajánlott:

Pácienssel érintkező alkatrészek időszakos ellenőrzése, esetleges cseréje
Be- és kilégző szelepeket ajánlott félévente cserélni – amennyiben a felhasználói kézikönyv ezt előírja, mivel azok tömítetlensége nagyban befolyásolja a készülék pontos működését, illetve ezzel megelőzhetők az esetleges légzőköri tömítetlenségi hibák
A be- és kilégzőszelepekhez kapcsolódó gumimembránok ellenőrzendők, illetve szükség esetén cserélendők
Hűtőventilátorok porszűrője az előírt időben cserélendő
Baktérium- és levegőszűrők előírt időben történő cseréje szükséges azon készülékek esetén, melyek saját levegőtermeléssel (kompresszorral) rendelkeznek.”
A 115 425 forintos egységárért az ellenőrzésen túl három alkatrész cseréje történt, Szegeden. Az SZTE adataiból más is kiderül. A gépeket 2020 telén szállították le a KKM-nek, az egyetem nyilvántartás szerint azok 2021. november 30-án kerültek hozzájuk.

Vagyis annyira fontos volt a beszerzés, hogy a gépek egy évig a raktárban pihenhettek.

Akkor, amikor az Atlo Koronamonitorja szerint országosan összesen 600 lélegeztetett beteg volt. Ez a szám a koronavírus járvány csúcsán, 2021 márciusában 1529 volt.

De nem csak ez érdekes – erre a megállapításra már egy egészségügyi eszközök értékesítésére és karbantartására specializálódott, több évtizedes múltra visszatekintő vállalkozás egyik vezetőjével történt beszélgetés során jutottunk.

Kritikus eszköz, a koronavírus csúcsán sem kellett ennyi belőle
Az említett vezető – aki háttérbeszélgetésre fogadta kollégánkat – úgy kezdte, a lélegeztetőgépek kritikus eszközök, azok karbantartása szó szerint életbevágó. Arról is beszélt, hogy míg a ’90-es évek elején a gépi lélegeztetés szinte legfontosabb eleme maga a lélegeztetés megtartása-támogatása volt, addig mai gépek már (óriási műszaki és szemléleti fejlődés után ezt evidenciaként kezelve) az arról való mielőbbi leszoktatást támogatják – ezt számos, a beteg aktuális állapotát figyelembe vevő, kifinomult módszerrel figyelve, ezer apró paraméter mentén, bonyolult elektronikai és szoftveres rendszerek felhasználásával.

Éppen ezért is lepte meg, hogy

magyarországi háttér nélküli lélegeztetőgépek karbantartását, közvetlen és esetleg megbízható gyártói háttér nélkül, bárki is elvállalta.

„Az ún. időszakos felülvizsgálat végrehajtásakor (ami a gépek funkcionális és villamos biztonságtechnikai bemérését jelenti) minden gépet „blackbox”-ként kezelünk, azaz egy a lényeg, hogy a méréskor kapott paramétereknek meg kell egyezniük a gyári specifikációban megadottakkal, ez a felülvizsgálat” – mondta. Majd kifejtette, sokmilliós bemérő géppark kell arra, hogy az egyes működési paramétereket (akár szervizt, akár karbantartást követően, vagy éppen a jogszabálynak megfelelő időszakos felülvizsgálat szerint) mérhessék, de ez önmagában nem elég – alapvető követelmény a bemérő szakember megfelelő általános, valamint az adott készülékcsoportra vonatkozó és az adott készüléktípussal kapcsolatos konkrét felkészültsége.


Megemlítette, fordult már olyan elő a szakmában, hogy gyártótól független felülvizsgáló cég egymás után minősített hibásnak gépeket, majd a hazai gyártói forgalmazó azokat újra ellenőrizte és kiderült, a független felülvizsgáló cég rosszul értelmezte a paramétereket, nem volt megfelelően felkészült, vagy alapos.

„A piacon működő nagy múltú készülékforgalmazók azért csak egy-egy gyártó termékeire specializálódtak, mert embereik éveken keresztül tanulják az adott gépcsalád tulajdonságait, alkalmazási lehetőségeit, építik fel szervizhátterét (sok esetben sok tízmilliós raktár- és bemérő rendszer-készletet) így lehet az intenzív osztályon dolgozóknak megfelelő támogatást adni. Ezek a cégek úgy értékesítik a gépeket, hogy a személyzetnek magas szintű kiképzést is biztosítanak és ezt később rendszeresen ismétlik, frissítik. A nyugat-európai kórházakban gyakori, hogy a lélegeztetőgépek terápiához megfelelően illeszkedő beállítására külön, erre szakosodott-kiképzett embert foglalkoztatnak annak érdekében, hogy a géppel elérhető maximális eredmény hatékonyan megvalósuljon. Nagyon fontos, hogy

a valóban magas szintű gépek megfelelő műszaki állapotban legyenek és ezt a magas szinten kiképzett stáb jól is tudja használni

– tehát a cégek által nyújtott support sokoldalú kell legyen.” – tette hozzá.

Úgy folytatta, Magyarországon körülbelül 1200-1500 intenzíves ágy lehet (sokféle intenzív osztály van, sok módon értelmezhető az ágyszám), közvetlenül közel ennyi lélegeztetőgépre (illetve megfelelő tartalék állományra) van szükség. Az OKFŐ adatai szerint (ebben a projektben) csak az Aladdin Medical Kft. 3658 gépen végzett felülvizsgálatot és tartott karban, amiben a kórházakban korábban is meglévő géppark nincs benne. „Egy gép ellenőrzése, „időszakos felülvizsgálata” 1-1,5 óra a saját tapasztalataink szerint – természetesen a betegről leválasztva, a működésből kivonva –, egy ilyen készülékszám tehát komoly időráfordítást, egyéb kapacitások felhasználását követelne meg.” – tette hozzá.

Azt is mondta, a felülvizsgálat nem egyenlő a készülék karbantartásával vagy szervizével, ahogy erre az OKFŐ szerződése is kitér.

De vissza a gépekre. Az Atlo Koronamonitor szerint a koronavírus járvány csúcsán 1529-en voltak lélegeztetőgépen. Ez 2021 márciusában volt, a 10 milliárdos Panther 5 beszerzésből az SZTE 2021 novemberben kapott, amikor 695 lélegeztetett fertőzött volt országosan. A NEAK kórházi ágyszámkimutatása szerint a Szegedi Tudományegyetem klinikáján 105 intenzív ágy van, ehhez képest az addig meglévő gépek mellé csupán 30 gépet kaptak. A legtöbbet a hazai kórházak közül – 120 darabot – a Debreceni Egyetem kapta, ahol 87 aneszteziológiai és intenzív ágy van.

Több kórháznak is írtuk a géppel szerzett tapasztalatokról. A Szent Damján Görögkatolikus Kórház nem adott interjút, azt írták, az „1 db Panther 5 típusú lélegeztetőgép a koronavírus járvány idején alkalmazva segítette az intenzív betegellátást intézményünkben, felhasználása azóta is hozzájárul a lélegeztetésre szoruló betegek megfelelő kezeléséhez.” Külföldi kórházakat is kerestünk, de nem jött válasz.

Okkal van egy pályázó az ismertebb gépek karbantartására
Hogy mennyire speciális, és mennyire kíván speciális felkészültséget a piac, jól mutatja az Országos Mentőszolgálat 2021-es közbeszerzése. A mentők „Oxylog karbantartás felülvizsgálat 2021-2024” címmel írtak ki közbeszerzést, „időszakos felülvizsgálatok” elvégzésére, nettó 60 000 000 forint keretösszegben. Egyetlen ajánlat érkezett a Dräger Medical Kft.-től. Az összegzésből kiderül, azért, mert a készülék gyártója, a Drägerwerk AG & Co azt nyilatkozta, hogy gépeit csak az ajánlatadó vállalkozás szervizelheti, vagy tarthatja karban – mivel a megfelelő felkészültségük és háttérük csak nekik van meg erre. A közbeszerzés szerint a szerződés 171 darab Oxylog sürgősségi lélegeztető gépről szól. A szerződésből az is kiderül, a gépeket évente kell karbantartani és felülvizsgálni. A karbantartásért a cég összesen 49,2 millió forintot kért, a felülvizsgálatért 7,5 milliót, mindkét összeg három évre szól. Vagyis átlagban 116 ezer forint egy gép karbantartása és felülvizsgálata.

Hasonló okok miatt – a rendelkezésre álló szakértelem és kizárólagos jogok védelme miatt – egyetlen pályázó volt a Semmelweis Egyetem Hamilton lélegeztetőgépeinek javítás-karbantartására. A három éves szerződés „Hamilton lélegeztetőgépek rendszeres karbantartása, teljes körű javítása és alkatrész” ellátására kötötték, olyan feltétellel, hogy „célműszerekkel negyedévi gyakorisággal történő átvizsgálását a helyszíneken (végzik), abban az esetben is, ha nincs meghibásodás”, valamint minden javítást, alkatrészt is tartalmaz a szerződés. Ezért az ár is magasabb, per gép.

Az Aladdin Medical Kft. 2021-ben a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gépkarbantartását vállalta el. A szerződés szerint az éves nettó 60 millió forintért közel 500 eszköz felülvizsgálatát végezte el, amiből 54 darab az altató-lélegeztetőgép. Az egyes gépek felülvizsgálati díját nem részletezték, az átlagár 120 ezer forint/eszközre jön ki.

A karbantartási ár ezek szerint nem kiugró; de hogy szükséges volt-e ezen gépek beszerzése, az már sokkal vitatottabb, ahogy karbantartásuk is. Annyi bizonyos, a kormány úgy költött el 10 milliárd forintot, hogy a gépek későbbi karbantartását nem a gyártó végzi el, az idei felülvizsgálatot pedig az intézményekre bízta.

„Az Aladdin Kft-t 1989. augusztusában alapítottuk szombathelyi telephellyel. Fő tevékenységi körünk az egészségügyi gépek, berendezések kis- és nagykereskedelme, szakszervizelése, orvosi műszerek időszakos felülvizsgálata.” – áll az Aladdin Medical kft. honlapján. Azt is írják, „szervizmérnökeink a GE Healthcare – Life Care Solutions által szervezett tanfolyamokon lettek kiképezve a gyors és megbízható szervizelés érdekében. Saját bemutatóparkunkból – amennyiben van szabad gép – áthidaló megoldásokat is tudunk kínálni”. Kerestük a céget a KKM-s gépek karbantartásával kapcsolatban, de nem reagáltak.
Első alkalommal győztek a magyarok: Visszavonta az akkulerakat engedélyét a kormányhivatal
Megszólalt Magyar Péter, elárulta milyen információkat fog átadni a Hatóságnak
Kitört a népharag az önkiszolgáló pénztárak miatt Magyarországon: Nem azért fizetek, hogy a saját vásárlásomat szkenneljem!
Lakosságcsere: Az egyetemisták több mint fele külföldön akar elhelyezkedni
Megszólalt a hatóság amelyik beidézte Magyar Pétert
Emlékszik melyik karjába kapta a Covid-oltást? – most ez fontos lehet
Hazaküldték az ügyeletről az egyéves porcsalmai kisfiút, másnapra meghalt
Áder János reagált a testvérét ért vádakra: két feljelentést tesznek: büntetőper és polgári per
28 év börtönt kapott a Böjte Csaba által működtetett Alapítvány volt alkalmazottja - A volt nevelő ellen 15 fiú vallott tárgyaláson.....
Érdekes adatok kerültek elő: Havi 24 millió forintot keresett a Puskás Akadémia iráni támadója
Váratlan: nem akármelyik politikus jelent meg a bicskei gyermekotthonba - ennek Orbán Viktor nem fog örülni
Kiderült, hogy a reformátusok összesen hány milliárd forint értékben kaptak ajándékul ingatlanokat mióta Balog Zoltán lett az egyházfő
Még 13 ezer forintért sem kellett senkinek egyetlen egy lélegeztetőgép sem - eredetileg darabonként 10 760 000 forintért vásárolta a külügy
Ebből botrány lesz: Rogán Antalról indítottak videósorozatot, kicsoda Ő és hogyan vált ennyire ismertté és befolyásossá?
Itt a részletes lista, mi mindent kap Novák Katalin élete végéig: még térítésmentes egészségügyi ellátás is jár neki, sőt....
Robbant a hír: nem akármelyik hatóság idézte be Magyar Pétert
Orbán Viktort nem roppantotta meg a kegyelmi ügy, sőt, az ellenzék ellen fordította azt
Felcsút tovább fejlődik több mint 100 millióból: a kisvasút, az Aréna, a kilátó, a csónakázótó mellé újabb látványosság jön
Elindult a lavina: letartóztatták egy békési gyermekotthon nevelőjét, gyomorforgató az ügy
Pintér Sándor aláírta: bűnüldözési és biztonsági együttműködés Kína és Magyarország között
Robbant a hír: megszólalt Tiborcz a titokzatos találkozóról
Kínos másodpercek: Prágában szóltak oda Orbánnak a kegyelmi botrány miatt
Selmeczi Gabriella: a Fidesz a béke pártján áll, és nem hagyja, hogy Magyarországot belerángassák a háborúba
Na ki szerzett földterületet Alcsút-Hatvanpusztán? - Mészáros Lőrinc hároméves unokája
Újraindul a Megasztár, egy név már fel is merült mint zsűritag - 40 millió forintot vihet haza a győztes de ez még nem minden
Döbbenet: Az egyik legnagyobb Tiborcz vásárlás: 122 ezer négyzetméternyi irodát vásárolt
2016-ban Orbán Viktor előterjesztésére kapott állami kitüntetést a bicskei gyerekotthon pe*d*of*il igazgatója
Döbbenetes tempóban nőtt az indiaiak létszáma Magyarországon, de a kínaiak száma is megduplázódott, itt a friss adatok!
5 évig engedély nélkül működött egy magyar akkumulátorgyár - Bűncselekmény hiányában máris megszüntette a nyomozást a rendőrség
Újabb lombkoronasétányon akadt ki mindenki: több mint 640 millió forintból készült, súlyos szabálytalanságokat tártak fel
Érdekes tender részletei kerültek ki - tapsoló közönséget keres a közmédia!
Meglátogatták Balog Zoltánt akit ilyen idegesnek még nem láttak pár kérdés miatt: Ez egy magánterület!!!
Nyilvánosságra került Novák Katalin záró vagyonnyilatkozata - több tíz millió forint van a bankszámláján...
Magyar Péter kemény dolgokat mondott Orbán feleségéről: Olyanokat láttam, hogy konkrét minisztereket vagy képviselőket számonkért, beszámoltatott
Szijjártó az eddigi legkeményebb interjút adta: kész mindenre, újabb kihívás elé néz, de nem hagyja magát....
Zsepit elő: az év legmeghatóbb videóját posztolta Novák Katalin!
Napok óta nincs víz és fűtés a budapesti kórházban - leginkább végtagamputáláson átesetteket kezelnek az osztályon
Mi folyik itt? - Orbán Viktor és Rogán Antal egy budai ingatlanban találkoztak késő délután
Elsőre azt hittük, hogy csak kamu - Féldisznóval lepte meg a dolgozóit Mészáros Lőrinc
Itt kell élned, hogy elhidd: közel 50 millióból felújítottak egy orvosi rendelőt, bár a faluban nem működik orvosi ellátás...
Itt van Sulyok Tamás: beszéde: kemény szavakat mondott Magyarország új köztársasági elnöke!

Ugrás a lap tetejére
Legnépszerűbb csatornák
Hasznos információk
2020-2024. Minden jog fenntartva - TheNews