NE!
WS
            

Botrány: előkerült egy ismert magyar milliárdoshoz kötődő svájci bankszámla

2023. szeptember 7-én különös jelenet játszódott le a Székesfehérvári Törvényszék egyik földszinti tárgyalójában.

A bíróság egy olyan, a sajtó által már nem igazán követett bűnügyet tárgyalt, amelynek elsőrendű vádlottja egy korábbi magas rangú kormányzati tisztviselő, Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár. Nagyot azzal vádolja az ügyészség, hogy az ő közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek ezért érdemi munkát.

A szeptemberi tárgyalási napon arról derültek ki fontos részletek, hogy mi történhetett ezzel a pénzzel.

A bíró bejelentette, ismertetni fog pár banki dokumentumot, mire több vádlott ügyvédje ezt megpróbálta megakadályozni arra hivatkozva, hogy ez sértené egy másik nyomozás érdekeit. Az egyik ügyvéd kifejezetten azzal érvelt, hogy

nem lenne helyénvaló, ha a Direkt36 munkatársa – aki egyedüliként volt jelen újságíróként – tudomást szerezne a banki papírok tartalmáról.

A bíró végül elutasította az ügyvédek érveit, és folytatta az iratok ismertetését. Ezek olyan dokumentumok voltak, amelyek arról szóltak, hogy a vád szerint feleslegesen kifizetett 2,2 milliárd forint közel felének mi volt az útja. Az iratok szerint a pénzt megkapó ügyvédi irodák – amelyek vezetői szintén vádlottak Nagy János mellett – egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket. Ez a számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely a bíró által ismertetett iratok szerint egy magyar milliárdos üzletemberhez, Nobilis Kristófhoz köthető.

Nobilis régóta meghatározó figurája a magyar üzleti életnek, dolgozott a pénzügyi szektorban, és voltak befektetései az ingatlanpiacon és az agráriumban is. A Manager Magazin 2005. augusztusi portréja a nyilvánosságot kerülő, egyértelműen jobboldali elkötelezettségű üzletemberként írta le, akinek ugyanakkor vannak baloldali és liberális üzleti partnerei és barátai is. Nobilisnak olyan egykori vagy jelenlegi kormányközeli szereplőkkel is volt üzleti kapcsolata, mint Spéder Zoltán bankár és Schmidt Mária történész.


Nobilis Kristóf feltűnése az Agrárminisztériumot érintő ügyben azért is figyelemre méltó, mert egyik fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt a pénzmozgások idején, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár.

A Direkt36 az ügyészségtől úgy értesült, hogy a nyomozók nemrég három embert hallgattak ki, akiket pénzmosással gyanúsítanak. Neveket az ügyészség egyelőre nem közölt.

Sem Nobilis Kristóf, sem a fia nem válaszolt a kérdéseinkre.

Az elfelejtett per

A Direkt36 munkatársa azért vett részt a Nagy János ügyében zajló per szeptember 7-i tárgyalásán, mert hónapok óta követjük a kormányzati érintettsége ellenére kevés figyelmet kapó eljárást.

Az ügy háttere az, hogy 2019 tavaszán az Agrárminisztérium egyik épp felszámolás előtt álló háttércége 2,2 milliárd forintot fizetett két ügyvédi irodának: Kovács P. Zoltán irodája 1,7 milliárd, Őszy Tamásé 500 millió forintot kapott. A vádirat szerint az ügylet valójában a megszűnő cég maradék vagyonának megszerzésére irányult, és látszattevékenységet fedett: az ügyvédi irodák nem végeztek érdemi munkát, a teljesítésként leadott dokumentumoknak nem volt használati értékük, azokat a minisztériumban nemcsak hogy nem iktatták, de beléjük se néztek.

Ezek a részletek megjelentek korábban a sajtóban is, de a Direkt36 birtokába került dokumentumokból és a bíróságon elhangzott információkból teljesebb kép rajzolódik ki az ügyről.

A vádirat szerint Nagy János, a földügyekért felelős helyettes államtitkár 2019. február közepén egy nem nyilvános előterjesztésből megtudta, hogy a kormány hamarosan megszünteti a Nemzeti Kataszteri Program (NKP) NKft. nevű állami céget. Az ügyészek szerint Nagy úgy döntött, nem várja meg, hogy az NKP számláján maradt milliárdok visszafolyjanak a költségvetésbe, inkább ügyvédi irodákon keresztül kimenekíti a pénzt. A vádirat alapján pár héttel később utasította az NKP ügyvezetőjét, hogy a cég szerződjön le Kovács P. Zoltán és Őszy Tamás ügyvédi irodáival.

Az ügyészség szerint az ügylet összes szereplője tudta, hogy a szerződések nem valódi munkavégzésre irányulnak. A feladat ugyanakkor első ránézésre mégsem tűnt légből kapottnak: Magyarországon történelmi okok miatt rengeteg az olyan osztatlan termőföld, amelynek sok tulajdonosa van. Ez a birtokszerkezet akadályozza a földek hasznosítását, a helyzet rendezése az állam régi adóssága, különösen amikor maga is tulajdonos. Az NKP-t az agrártárca 2009-ben pont azért hozta létre, hogy koordinálja a rendezés gyorsítását célzó kormányzati intézkedéseket, és az ügyvédek feladatai is ehhez kapcsolódtak.

A nyomozó hatóság szerint az ügyvédi irodák által teljesítésként leadott dokumentumok nagyrészt haszontalanok és formailag is kifogásolhatók voltak, és mindkét ügyvédi iroda az agrártárca egyik háttérintézményétől lekért adatokkal dolgozott. Az NNI szakértőjének nyomozati feljegyzése alapján a dokumentáció táblázatai és grafikonjai a nyers adatok birtokában néhány perces munkával előállíthatók voltak, és legfeljebb az adatok begépelése lehetett időigényes, bár egyes adatsorok elektronikusan is elérhetők voltak. A nyomozati anyag szerint a Kovács P. Zoltán Ügyvédi Iroda 23 oldalas szöveges összefoglalója „nagy betűmérettel, feltűnően nagy sorközökkel” készült, és csak 5-6 oldalnyi eredeti szöveget tartalmazott.

„A hasznosítási javaslatok (eladás, vagyonkezelésbe, haszonbérletbe adás) korábban is ismert, semmi újdonságot nem tartalmazó törvényi lehetőségek”

– áll az egyik dokumentumban, azzal a megjegyzéssel, hogy amennyiben ez a hat oldal tekinthető az iroda érdemi munkájának, Kovácsék oldalanként 283,3 millióért dolgoztak. A hatóság az Őszy Tamás Ügyédi Iroda 389 oldalas, helyesírási hibákat tartalmazó összefoglalóját is elemezte: 8 oldalnyi eredeti szöveget találtak. Mivel az irodának 500 millió forintot fizettek, úgy értékelték, hogy oldalanként 62,5 milliót kaptak.

Nyomozati tanúvallomásaik szerint sem az Agrárminisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztályának vezetője, sem az NKP műszaki vezetője nem tudott róla, hogy az irodák által készített jelentéseket és adattáblákat később felhasználta vagy hasznosította-e valaki.

Felsőbb szinteken

Nagy János verziója ugyanakkor teljesen máshogy néz ki.

Az egykori helyettes államtitkár májusban részletes vallomást tett a bíróságon, amelyben állította, hogy valójában felsőbb szinteken születtek azok a döntések, amelyek miatt bűncselekménnyel vádolják, az ügyvédi irodák díjáról pedig a miniszter, Nagy István döntött. A minisztert majd 2024-ben hallgatja meg a bíróság, a Direkt36 kérdéseire pedig nem érkezett válasz a tárcától.

A volt helyettes államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy ő csak a szerződésekben foglalt szakmai feladatokat határozta meg, és azok megalapozottak, sőt stratégiai jelentőségűek voltak a tárca számára. Tagadta a bűnösségét, az általa elmondottakat több esetben saját minisztériumi jegyzeteivel igyekezett alátámasztani.

„Én helyettes államtitkár voltam, és aki látott már közelről minisztériumot, az nem feltételezi, hogy egy helyettes államtitkár milliárdos szerződéseket talál ki”

– érvelt. Szerinte Őszyék maradéktalanul teljesítették a szerződést, és Kovács irodája is elvégezte a rá bízott feladatok zömét. Azt is állította, hogy az állam hasznosította az ügyvédek jelentéseit: a jogalkotásban is felhasználtak azokat, és így a földtulajdonosok számára is kedvező változásokat hoztak.

Ártatlannak mondta magát Kovács P. Zoltán és Őszy Tamás is, ellenük szintén hűtlen kezelés bűntette a vád. Szerintük irodáik hiánytalanul teljesítették a szerződésekben foglalt feladatokat, és azok arányban álltak az NKP által kifizetett díjakkal.

Nagyot, az NKP ügyvezetőjét és a két ügyvédet hamis magánokirat-felhasználás vétségével is vádolják, miután az ügyészség szerint a 2019. március–áprilisban kötött szerződéseket visszadátumozták januárra, hogy ne legyen feltűnően rövid a teljesítési időszak.

Evidens választás
A két ügyvéd nem előzmények nélkül lett kiválasztva az agrártárca háttércégének 2,2 milliárdos munkájára.

Kovács az első Orbán-kormány idején, 2000 és 2002 között helyettes államtitkár, majd közigazgatási államtitkár is volt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. Politikai karrierje a kormányváltással megszakadt, de 2010 után évekig az Agrárkamara miniszteri megbízottjaként tevékenykedett, majd az ellenőrző bizottság elnöke lett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál.

Az ügyvéd – akinek agrárminisztériumi kapcsolatairól az Átlátszó néhány éve részletes cikket írt – a bíróságon is elmondta, hogy mindenki ismerte a nevét minisztériumban, és sosem kellett feladatokra jelentkeznie, annyira evidens volt, hogy ha van egy komoly feladat, azt az irodája kapja. „A Fazekas miniszter engem mindig arról tájékoztatott, hogy a kormány meg van elégedve a mi ügyvédi irodánk tevékenységével. Ezt Nagy István is tudta, aki ’18-ban lett a Fazekas Sándor helyett a miniszter” – mondta Kovács.

Őszy Tamásnak is voltak egyéb kormányzati kötődései. Az irodája korábban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jogi képviseletét látta el, és több százmillió forint értékben dolgozott az MTVA-nak is. Őszy Tamás az ügyvédi karrier mellett 2019 januárja óta felügyelőbizottsági tag a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-ben, amelyben az állam tulajdonosi jogait az Agrárminisztérium gyakorolja. 2019 és 2020 között pedig felügyelőbizottsági tag volt a szintén állami Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft.-ben.

Nem tűnik jó befektetésnek
A vádirat az ügyvédi irodák pénzmozgásait is részletezi a kérdéses időszakban. Az NKP a 2019. július 1-jei felszámolásáig az utolsó fillérig kifizette az ügyvédeknek a szerződésekben vállalt 2,2 milliárd forintot. Ez több részletben történt március és június között.

Az ügyészek szerint Kovács és Őszy ügyvédi irodája néhány hónap leforgása alatt – 2019 áprilisa és szeptembere között – összesen közel 1,2 milliárd forintot utalt át egy cégnek. (Kovácsék utaltak előbb kicsit több mint 1 milliárdot, majd Őszyék 150 milliót szeptemberben.) A cég az Astonish Befektetési Zrt. nevű társaság volt, amely ebben az időszakban előbb csak Kovács ügyvédi irodájának a tulajdonában állt, de később részvényessé vált Őszy irodája is.

Az Astonish a cégiratok szerint főtevékenységként ingatlanok adásvételével foglalkozott, de

a beszámolók alapján éveken át sem bevétele, sem a mérlegben is tükröződő üzleti tevékenysége nem volt.

Ez a cég volt az, amely végrehajtotta azokat az utalásokat, amelyek a Nobilis Kristófhoz köthető panamai cégnél kötöttek ki.

A vádiratban szerepel egy zárójeles jegyzet, amelyben a Fejér Vármegyei Főügyészség megemlíti, hogy az Astonish Zrt. 2019-ben az ügyvédi irodáktól beérkező összegeket „napokon belül” továbbutalta egy svájci bankszámlára. Az utalások közleményében „Robson Ltd. kölcsöntörlesztés” szerepelt. Ezeknek az utalásoknak a részleteit ismertette a szeptember 7-i tárgyaláson a bíró. Azt olvasta fel, hogy a svájci számla tulajdonosa a 2007-es bejegyzésű Robson Holding & Finance Corp. nevű panamai offshore cég.


A bíró olyan iratokat olvasott fel, amelyeket a magyar hatóságok kértek ki Svájctól. Ezekben szerepelt, hogy

Nobilis Kristóf a Robson aláírásra jogosult tisztviselője, vagyis ő jár el a cég nevében.

Az iratokból nem derült ki, hogy ki a társaság tulajdonosa, Nobilis pedig erre a kérdésünkre sem válaszolt.

A dokumentumokban ugyanakkor megneveztek két vállalkozást is mint a Robson tulajdonosának „kedvezményezett partnercégeit”: a KÁ 2 Kft.-t és a Budapesti Ingatlan Holding Vagyonkezelő Zrt-t. Nobilisnek mindkettőben volt korábban érdekeltsége.

Az üzletember Robsonhoz való szoros kötődését az az irat is alátámasztja, amelyet a Fejér Vármegyei Főügyészség küldött a Székesfehérvári Törvényszéknek. Ebben a Svájcból kikért dokumentumok alapján az szerepel, hogy

Nobilis 2019. április 3-án jelezte a Robson svájci számlavezető bankjának, hogy kölcsön-visszafizetés címen kétszer kétmillió euró fog érkezni a számlára.

Egy héttel később az irat szerint 630 millió forintot, akkori árfolyamon mintegy 1,97 millió eurót utalt az Astonish a Robsonnak. (A vádiratban egy nappal korábbi dátum és 620 milliós összeg szerepel. A két ügyészségi dokumentumban szereplő dátumok és összegek körüli ellentmondást, továbbá a másik kétmillió euró sorsát a rendelkezésünkre álló iratok alapján nem sikerült tisztázni.)

A két ügyvéd – Kovács és Őszy – a bíróságon tagadta, hogy az Astonish-nak utalt pénzeknek közük lenne az NKP kifizetéseihez. Őszy a bíró kérdésére nem tudta pontosan megmondani, hogy mivel foglalkozott az Astonish, amikor az irodája tulajdonrészt vett benne. Állítása szerint a befektetést Kovács P. Zoltán személye ösztönözte, akinek működését nagy tisztelettel nézte.

Őszy elismerte, hogy a részvényvásárlás utólag nem tűnik jó befektetésnek.

Kovács az Astonishsal kapcsolatban a bíróságon azt mondta, hogy ő javasolta Őszynek, hogy vásárolja be magát, amikor kollégája befektetési tanácsot kért tőle. Kovács elmondta, hogy az ügyvédkedés mellett országszerte ingatlanfejlesztésekkel is foglalkozik, és szerinte tudták róla, hogy jól kezeli a pénzt.

Az ügyvédek nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy mi közük Nobilis Kristófhoz és érdekeltségeihez. Nobilis Kristóf milliárdos vállalkozó, aki cégeivel az elmúlt években többször is szerepelt a leggazdagabb magyarok között. Vagyonát 2016-ban 6,8 milliárd forintra becsülték. A bankszektorból indult, de meghatározó szereplővé az ingatlanpiacon vált, volt balatoni kikötője, alapított saját pálinkamárkát és tulajdonos elektromos autókat bérbeadó cégben is.

Nobilis 2005-ben megvásárolta az Index hírportál kiadóját, amelyet nem sokkal később tovább adott Spéder Zoltán korábban jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező bankárnak. Spéderrel és a szintén Fidesz-közeli Schmidt Mária történésszel együtt éveken át tulajdonos volt a fővárosi ingatlanpiac meghatározó cégében, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-ben is.

Egyik fiának, Nobilis Mártonnak jóval egyértelműbb kormányzati kötődései vannak. Nobilis Márton a befolyásos fideszes háttérember, Várhegyi Attila családi médiacégénél kezdte a karrierjét. Ezután kapott kormányzati pozíciót 2014-ben, az Emmi köznevelési államtitkárának kabinetfőnökeként. 2015–2016 között a kormányzati reklámköltések összehangolásáért felelős Nemzeti Kommunikációs Hivatalt vezette. 2015 és 2016 között a közmédiához tartozó Új Média és Teletext Kft. ügyvezető igazgatója volt, itt akkoriban az Őszy Ügyvédi Iroda is feltűnt a cég jogi képviselőjeként.

2016–2018 között Nobilis Márton az Emmi háttérszerveinél volt vezető: az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő második embere, majd az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lett. Innen került 2018-ban az Agrárminisztériumhoz, ahol 2022-ig a miniszter kabinetfőnöke volt, azóta pedig ő az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

A Direkt36 által megismert nyomozati anyagokban egy helyen Nobilis Márton neve is felbukkan. 2019. február végén egy minisztériumi megbeszélésen az NKP küszöbönálló bezárása is szóba került. A tanácskozásról készült emlékeztető szerint a találkozón Nagy János és az agrárcég szintén vádlott ügyvezetője mellett a miniszter kabinetfőnökeként Nobilis Márton is részt vett. Írásban és telefonon is kerestük Nobilis Mártont, hogy megtudjuk, milyen információi vannak a bíróságon zajló ügyről és apja érintettségéről, de ő sem reagált a kérdéseinkre.

A magyar cégnyilvántartási adatok megismeréséhez az Opten szolgáltatását használtuk.
Közleményt adtak ki: Mindenazenyém Viktor meghátrál - Úgy fest az EU is rájött a titok nyitjára
11/29
Elképesztő: Tízmillió forintot fizettek Borkaiék alvilági alakoknak a hajós bulin készült felvételekért
11/29
Nemzetközi botrány: Terjedelmes összeállítást közölt a New York Times Orbán...
11/29
Orbán negatív rekordja: kiderült mennyi magyar dolgozik Ausztriában - százeres nagyságrend
11/29
Nem akárkik akadályozták meg Karácsonyékat, hogy a NER-nek adjanak 44.000 rekl...
11/29
Nacsa: Adjunk hálát az Istennek, hogy olyan kormányunk van, amelyik az elmúlt tizenegy...
11/29
Ilyen még nem volt: Amerika lépett a külhoni magyarokkal szemben......
11/29
Már Hollandiában is nyomoznak a pécsi buszok ügyében - fideszes nagykutyákat is beid...
11/29
Ugrás a lap tetejére
Hasznos információk
2020-2023. Minden jog fenntartva - TheNews
         

Botrány: előkerült egy ismert magyar milliárdoshoz kötődő svájci bankszámla

2023. szeptember 7-én különös jelenet játszódott le a Székesfehérvári Törvényszék egyik földszinti tárgyalójában.

A bíróság egy olyan, a sajtó által már nem igazán követett bűnügyet tárgyalt, amelynek elsőrendű vádlottja egy korábbi magas rangú kormányzati tisztviselő, Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár. Nagyot azzal vádolja az ügyészség, hogy az ő közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek ezért érdemi munkát.

A szeptemberi tárgyalási napon arról derültek ki fontos részletek, hogy mi történhetett ezzel a pénzzel.

A bíró bejelentette, ismertetni fog pár banki dokumentumot, mire több vádlott ügyvédje ezt megpróbálta megakadályozni arra hivatkozva, hogy ez sértené egy másik nyomozás érdekeit. Az egyik ügyvéd kifejezetten azzal érvelt, hogy

nem lenne helyénvaló, ha a Direkt36 munkatársa – aki egyedüliként volt jelen újságíróként – tudomást szerezne a banki papírok tartalmáról.

A bíró végül elutasította az ügyvédek érveit, és folytatta az iratok ismertetését. Ezek olyan dokumentumok voltak, amelyek arról szóltak, hogy a vád szerint feleslegesen kifizetett 2,2 milliárd forint közel felének mi volt az útja. Az iratok szerint a pénzt megkapó ügyvédi irodák – amelyek vezetői szintén vádlottak Nagy János mellett – egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket. Ez a számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely a bíró által ismertetett iratok szerint egy magyar milliárdos üzletemberhez, Nobilis Kristófhoz köthető.

Nobilis régóta meghatározó figurája a magyar üzleti életnek, dolgozott a pénzügyi szektorban, és voltak befektetései az ingatlanpiacon és az agráriumban is. A Manager Magazin 2005. augusztusi portréja a nyilvánosságot kerülő, egyértelműen jobboldali elkötelezettségű üzletemberként írta le, akinek ugyanakkor vannak baloldali és liberális üzleti partnerei és barátai is. Nobilisnak olyan egykori vagy jelenlegi kormányközeli szereplőkkel is volt üzleti kapcsolata, mint Spéder Zoltán bankár és Schmidt Mária történész.


Nobilis Kristóf feltűnése az Agrárminisztériumot érintő ügyben azért is figyelemre méltó, mert egyik fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt a pénzmozgások idején, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár.

A Direkt36 az ügyészségtől úgy értesült, hogy a nyomozók nemrég három embert hallgattak ki, akiket pénzmosással gyanúsítanak. Neveket az ügyészség egyelőre nem közölt.

Sem Nobilis Kristóf, sem a fia nem válaszolt a kérdéseinkre.

Az elfelejtett per

A Direkt36 munkatársa azért vett részt a Nagy János ügyében zajló per szeptember 7-i tárgyalásán, mert hónapok óta követjük a kormányzati érintettsége ellenére kevés figyelmet kapó eljárást.

Az ügy háttere az, hogy 2019 tavaszán az Agrárminisztérium egyik épp felszámolás előtt álló háttércége 2,2 milliárd forintot fizetett két ügyvédi irodának: Kovács P. Zoltán irodája 1,7 milliárd, Őszy Tamásé 500 millió forintot kapott. A vádirat szerint az ügylet valójában a megszűnő cég maradék vagyonának megszerzésére irányult, és látszattevékenységet fedett: az ügyvédi irodák nem végeztek érdemi munkát, a teljesítésként leadott dokumentumoknak nem volt használati értékük, azokat a minisztériumban nemcsak hogy nem iktatták, de beléjük se néztek.

Ezek a részletek megjelentek korábban a sajtóban is, de a Direkt36 birtokába került dokumentumokból és a bíróságon elhangzott információkból teljesebb kép rajzolódik ki az ügyről.

A vádirat szerint Nagy János, a földügyekért felelős helyettes államtitkár 2019. február közepén egy nem nyilvános előterjesztésből megtudta, hogy a kormány hamarosan megszünteti a Nemzeti Kataszteri Program (NKP) NKft. nevű állami céget. Az ügyészek szerint Nagy úgy döntött, nem várja meg, hogy az NKP számláján maradt milliárdok visszafolyjanak a költségvetésbe, inkább ügyvédi irodákon keresztül kimenekíti a pénzt. A vádirat alapján pár héttel később utasította az NKP ügyvezetőjét, hogy a cég szerződjön le Kovács P. Zoltán és Őszy Tamás ügyvédi irodáival.

Az ügyészség szerint az ügylet összes szereplője tudta, hogy a szerződések nem valódi munkavégzésre irányulnak. A feladat ugyanakkor első ránézésre mégsem tűnt légből kapottnak: Magyarországon történelmi okok miatt rengeteg az olyan osztatlan termőföld, amelynek sok tulajdonosa van. Ez a birtokszerkezet akadályozza a földek hasznosítását, a helyzet rendezése az állam régi adóssága, különösen amikor maga is tulajdonos. Az NKP-t az agrártárca 2009-ben pont azért hozta létre, hogy koordinálja a rendezés gyorsítását célzó kormányzati intézkedéseket, és az ügyvédek feladatai is ehhez kapcsolódtak.

A nyomozó hatóság szerint az ügyvédi irodák által teljesítésként leadott dokumentumok nagyrészt haszontalanok és formailag is kifogásolhatók voltak, és mindkét ügyvédi iroda az agrártárca egyik háttérintézményétől lekért adatokkal dolgozott. Az NNI szakértőjének nyomozati feljegyzése alapján a dokumentáció táblázatai és grafikonjai a nyers adatok birtokában néhány perces munkával előállíthatók voltak, és legfeljebb az adatok begépelése lehetett időigényes, bár egyes adatsorok elektronikusan is elérhetők voltak. A nyomozati anyag szerint a Kovács P. Zoltán Ügyvédi Iroda 23 oldalas szöveges összefoglalója „nagy betűmérettel, feltűnően nagy sorközökkel” készült, és csak 5-6 oldalnyi eredeti szöveget tartalmazott.

„A hasznosítási javaslatok (eladás, vagyonkezelésbe, haszonbérletbe adás) korábban is ismert, semmi újdonságot nem tartalmazó törvényi lehetőségek”

– áll az egyik dokumentumban, azzal a megjegyzéssel, hogy amennyiben ez a hat oldal tekinthető az iroda érdemi munkájának, Kovácsék oldalanként 283,3 millióért dolgoztak. A hatóság az Őszy Tamás Ügyédi Iroda 389 oldalas, helyesírási hibákat tartalmazó összefoglalóját is elemezte: 8 oldalnyi eredeti szöveget találtak. Mivel az irodának 500 millió forintot fizettek, úgy értékelték, hogy oldalanként 62,5 milliót kaptak.

Nyomozati tanúvallomásaik szerint sem az Agrárminisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztályának vezetője, sem az NKP műszaki vezetője nem tudott róla, hogy az irodák által készített jelentéseket és adattáblákat később felhasználta vagy hasznosította-e valaki.

Felsőbb szinteken

Nagy János verziója ugyanakkor teljesen máshogy néz ki.

Az egykori helyettes államtitkár májusban részletes vallomást tett a bíróságon, amelyben állította, hogy valójában felsőbb szinteken születtek azok a döntések, amelyek miatt bűncselekménnyel vádolják, az ügyvédi irodák díjáról pedig a miniszter, Nagy István döntött. A minisztert majd 2024-ben hallgatja meg a bíróság, a Direkt36 kérdéseire pedig nem érkezett válasz a tárcától.

A volt helyettes államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy ő csak a szerződésekben foglalt szakmai feladatokat határozta meg, és azok megalapozottak, sőt stratégiai jelentőségűek voltak a tárca számára. Tagadta a bűnösségét, az általa elmondottakat több esetben saját minisztériumi jegyzeteivel igyekezett alátámasztani.

„Én helyettes államtitkár voltam, és aki látott már közelről minisztériumot, az nem feltételezi, hogy egy helyettes államtitkár milliárdos szerződéseket talál ki”

– érvelt. Szerinte Őszyék maradéktalanul teljesítették a szerződést, és Kovács irodája is elvégezte a rá bízott feladatok zömét. Azt is állította, hogy az állam hasznosította az ügyvédek jelentéseit: a jogalkotásban is felhasználtak azokat, és így a földtulajdonosok számára is kedvező változásokat hoztak.

Ártatlannak mondta magát Kovács P. Zoltán és Őszy Tamás is, ellenük szintén hűtlen kezelés bűntette a vád. Szerintük irodáik hiánytalanul teljesítették a szerződésekben foglalt feladatokat, és azok arányban álltak az NKP által kifizetett díjakkal.

Nagyot, az NKP ügyvezetőjét és a két ügyvédet hamis magánokirat-felhasználás vétségével is vádolják, miután az ügyészség szerint a 2019. március–áprilisban kötött szerződéseket visszadátumozták januárra, hogy ne legyen feltűnően rövid a teljesítési időszak.

Evidens választás
A két ügyvéd nem előzmények nélkül lett kiválasztva az agrártárca háttércégének 2,2 milliárdos munkájára.

Kovács az első Orbán-kormány idején, 2000 és 2002 között helyettes államtitkár, majd közigazgatási államtitkár is volt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. Politikai karrierje a kormányváltással megszakadt, de 2010 után évekig az Agrárkamara miniszteri megbízottjaként tevékenykedett, majd az ellenőrző bizottság elnöke lett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál.

Az ügyvéd – akinek agrárminisztériumi kapcsolatairól az Átlátszó néhány éve részletes cikket írt – a bíróságon is elmondta, hogy mindenki ismerte a nevét minisztériumban, és sosem kellett feladatokra jelentkeznie, annyira evidens volt, hogy ha van egy komoly feladat, azt az irodája kapja. „A Fazekas miniszter engem mindig arról tájékoztatott, hogy a kormány meg van elégedve a mi ügyvédi irodánk tevékenységével. Ezt Nagy István is tudta, aki ’18-ban lett a Fazekas Sándor helyett a miniszter” – mondta Kovács.

Őszy Tamásnak is voltak egyéb kormányzati kötődései. Az irodája korábban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jogi képviseletét látta el, és több százmillió forint értékben dolgozott az MTVA-nak is. Őszy Tamás az ügyvédi karrier mellett 2019 januárja óta felügyelőbizottsági tag a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-ben, amelyben az állam tulajdonosi jogait az Agrárminisztérium gyakorolja. 2019 és 2020 között pedig felügyelőbizottsági tag volt a szintén állami Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft.-ben.

Nem tűnik jó befektetésnek
A vádirat az ügyvédi irodák pénzmozgásait is részletezi a kérdéses időszakban. Az NKP a 2019. július 1-jei felszámolásáig az utolsó fillérig kifizette az ügyvédeknek a szerződésekben vállalt 2,2 milliárd forintot. Ez több részletben történt március és június között.

Az ügyészek szerint Kovács és Őszy ügyvédi irodája néhány hónap leforgása alatt – 2019 áprilisa és szeptembere között – összesen közel 1,2 milliárd forintot utalt át egy cégnek. (Kovácsék utaltak előbb kicsit több mint 1 milliárdot, majd Őszyék 150 milliót szeptemberben.) A cég az Astonish Befektetési Zrt. nevű társaság volt, amely ebben az időszakban előbb csak Kovács ügyvédi irodájának a tulajdonában állt, de később részvényessé vált Őszy irodája is.

Az Astonish a cégiratok szerint főtevékenységként ingatlanok adásvételével foglalkozott, de

a beszámolók alapján éveken át sem bevétele, sem a mérlegben is tükröződő üzleti tevékenysége nem volt.

Ez a cég volt az, amely végrehajtotta azokat az utalásokat, amelyek a Nobilis Kristófhoz köthető panamai cégnél kötöttek ki.

A vádiratban szerepel egy zárójeles jegyzet, amelyben a Fejér Vármegyei Főügyészség megemlíti, hogy az Astonish Zrt. 2019-ben az ügyvédi irodáktól beérkező összegeket „napokon belül” továbbutalta egy svájci bankszámlára. Az utalások közleményében „Robson Ltd. kölcsöntörlesztés” szerepelt. Ezeknek az utalásoknak a részleteit ismertette a szeptember 7-i tárgyaláson a bíró. Azt olvasta fel, hogy a svájci számla tulajdonosa a 2007-es bejegyzésű Robson Holding & Finance Corp. nevű panamai offshore cég.


A bíró olyan iratokat olvasott fel, amelyeket a magyar hatóságok kértek ki Svájctól. Ezekben szerepelt, hogy

Nobilis Kristóf a Robson aláírásra jogosult tisztviselője, vagyis ő jár el a cég nevében.

Az iratokból nem derült ki, hogy ki a társaság tulajdonosa, Nobilis pedig erre a kérdésünkre sem válaszolt.

A dokumentumokban ugyanakkor megneveztek két vállalkozást is mint a Robson tulajdonosának „kedvezményezett partnercégeit”: a KÁ 2 Kft.-t és a Budapesti Ingatlan Holding Vagyonkezelő Zrt-t. Nobilisnek mindkettőben volt korábban érdekeltsége.

Az üzletember Robsonhoz való szoros kötődését az az irat is alátámasztja, amelyet a Fejér Vármegyei Főügyészség küldött a Székesfehérvári Törvényszéknek. Ebben a Svájcból kikért dokumentumok alapján az szerepel, hogy

Nobilis 2019. április 3-án jelezte a Robson svájci számlavezető bankjának, hogy kölcsön-visszafizetés címen kétszer kétmillió euró fog érkezni a számlára.

Egy héttel később az irat szerint 630 millió forintot, akkori árfolyamon mintegy 1,97 millió eurót utalt az Astonish a Robsonnak. (A vádiratban egy nappal korábbi dátum és 620 milliós összeg szerepel. A két ügyészségi dokumentumban szereplő dátumok és összegek körüli ellentmondást, továbbá a másik kétmillió euró sorsát a rendelkezésünkre álló iratok alapján nem sikerült tisztázni.)

A két ügyvéd – Kovács és Őszy – a bíróságon tagadta, hogy az Astonish-nak utalt pénzeknek közük lenne az NKP kifizetéseihez. Őszy a bíró kérdésére nem tudta pontosan megmondani, hogy mivel foglalkozott az Astonish, amikor az irodája tulajdonrészt vett benne. Állítása szerint a befektetést Kovács P. Zoltán személye ösztönözte, akinek működését nagy tisztelettel nézte.

Őszy elismerte, hogy a részvényvásárlás utólag nem tűnik jó befektetésnek.

Kovács az Astonishsal kapcsolatban a bíróságon azt mondta, hogy ő javasolta Őszynek, hogy vásárolja be magát, amikor kollégája befektetési tanácsot kért tőle. Kovács elmondta, hogy az ügyvédkedés mellett országszerte ingatlanfejlesztésekkel is foglalkozik, és szerinte tudták róla, hogy jól kezeli a pénzt.

Az ügyvédek nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy mi közük Nobilis Kristófhoz és érdekeltségeihez. Nobilis Kristóf milliárdos vállalkozó, aki cégeivel az elmúlt években többször is szerepelt a leggazdagabb magyarok között. Vagyonát 2016-ban 6,8 milliárd forintra becsülték. A bankszektorból indult, de meghatározó szereplővé az ingatlanpiacon vált, volt balatoni kikötője, alapított saját pálinkamárkát és tulajdonos elektromos autókat bérbeadó cégben is.

Nobilis 2005-ben megvásárolta az Index hírportál kiadóját, amelyet nem sokkal később tovább adott Spéder Zoltán korábban jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező bankárnak. Spéderrel és a szintén Fidesz-közeli Schmidt Mária történésszel együtt éveken át tulajdonos volt a fővárosi ingatlanpiac meghatározó cégében, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-ben is.

Egyik fiának, Nobilis Mártonnak jóval egyértelműbb kormányzati kötődései vannak. Nobilis Márton a befolyásos fideszes háttérember, Várhegyi Attila családi médiacégénél kezdte a karrierjét. Ezután kapott kormányzati pozíciót 2014-ben, az Emmi köznevelési államtitkárának kabinetfőnökeként. 2015–2016 között a kormányzati reklámköltések összehangolásáért felelős Nemzeti Kommunikációs Hivatalt vezette. 2015 és 2016 között a közmédiához tartozó Új Média és Teletext Kft. ügyvezető igazgatója volt, itt akkoriban az Őszy Ügyvédi Iroda is feltűnt a cég jogi képviselőjeként.

2016–2018 között Nobilis Márton az Emmi háttérszerveinél volt vezető: az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő második embere, majd az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lett. Innen került 2018-ban az Agrárminisztériumhoz, ahol 2022-ig a miniszter kabinetfőnöke volt, azóta pedig ő az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

A Direkt36 által megismert nyomozati anyagokban egy helyen Nobilis Márton neve is felbukkan. 2019. február végén egy minisztériumi megbeszélésen az NKP küszöbönálló bezárása is szóba került. A tanácskozásról készült emlékeztető szerint a találkozón Nagy János és az agrárcég szintén vádlott ügyvezetője mellett a miniszter kabinetfőnökeként Nobilis Márton is részt vett. Írásban és telefonon is kerestük Nobilis Mártont, hogy megtudjuk, milyen információi vannak a bíróságon zajló ügyről és apja érintettségéről, de ő sem reagált a kérdéseinkre.

A magyar cégnyilvántartási adatok megismeréséhez az Opten szolgáltatását használtuk.
Közleményt adtak ki: Mindenazenyém Viktor meghátrál - Úgy fest az EU is rájött a titok nyitjára
Eddig is sejtettük, mi az, amitől Orbán "Mindenazenyém" Viktor meghátrál: ha elveszik tőle a lopás lehetőségét. Azaz nem kap p...
Nemzetközi botrány: Terjedelmes összeállítást közölt a New York Times Orbán...
Terjedelmes összeállítást közölt a New York Times, hogyan próbálja befolyásolni Orbán Viktor az amerikai közvéleményt, hogy elf...
Orbán negatív rekordja: kiderült mennyi magyar dolgozik Ausztriában - százeres nagyságrend
Rekordot döntött a magyar munkavállalás július hónapban – írja a mfor. Új rekordot döntött a magyarok foglalkoztatása júliusb...
Nem akárkik akadályozták meg Karácsonyékat, hogy a NER-nek adjanak 44.000 reklámhelyet
A ferencvárosi polgármester és a Demokratikus Koalíció képviselői feküdtek keresztbe a nagy biznisznek. Némiképp meglepő szavaz...
Nacsa: Adjunk hálát az Istennek, hogy olyan kormányunk van, amelyik az elmúlt tizenegy évben stabil gazdasági alapokat teremtett....
Nacsa Olivér a kormány oltáskampányának egyik arcává vált. Elmondása szerint becsületbeli ügynek tekinti a részvételt. Az ismer...
Ilyen még nem volt: Amerika lépett a külhoni magyarokkal szemben...
Az Egyesült Államok hatóságainak a döntése nyomán nem mentesülnek már a vízumkötelezettség alól azok a magyar állampolgárok, ...
Már Hollandiában is nyomoznak a pécsi buszok ügyében - fideszes nagykutyákat is beidéztek
A magyar bíróság bekérte az iratokat a holland vizsgálatról, kiderül, megáll-e a vádlottak védekezése a pécsi Volvo busz-vásár...
A német köztévé nem kímélte Orbán rendszerét - nemzetközi botrány
A Deutsche Welle riportja után itt a német köztévé vizsgadarabja. A ZDF múlt szerdai nagy Magyarország-riportjából megtudhatja, mik...
Az egyháznak ajándékozza az állam a kimentett devizahitelesek lakásait - szeretetotthon kap mindent
Olyan lakásokról van szó, amelyek korábban a Nemzeti Eszközkezelőhöz tartoztak. Több ezer lakástól válik meg az állam a követ...
Erre a strandra elköltöttek (alsó hangon) 56 millió forintot de van egy apró bökkenő...
Erre a “strandra” elköltöttek (alsó hangon) 56 millió forintot , majd át is adta a kunszentmártoni polgármester - csak éppen til...
Toplistás bűnözök közé került a korábbi fideszes politikus és felesége - a bebörtönzés árnyékában
Börtönbüntetésre számíthat. Szabadságvesztés letöltése céljából, a toplistás körözési listán szerepelteti a rendőrség V...
Fidesz levél: a baloldal politikája tönkretette és a csőd szélére sodorta Magyarországot
A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség reagálása a baloldal programjára A Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal nyilvánosságra ...
Az eddigi legnagyobb botrány: Nagyon jó úton jársz, hogy elássanak téged is..
Előtört a szeretet a “fiatal demokratából”. Penetráns stílusban mocskolódó posztot tett közzé a Facebook-oldalán Orbán Vikt...
Mi történt? Tízezer filippínó vendégmunkás érkezhet Magyarországra (+videó)
„Megvédik” a munkahelyeket Orbánék. A Fülöp-szigeteki TV Patrol nevű hírműsorban adták le a helyi tévében azt a, amelyben t...
Kő gazdag magyarok: Kiderült, hányan birtokolják a teljes magyar lakossági vagyon nagy részét
Az elmúlt három évben elképesztő vagyonkoncentráció kezdődött a legtehetősebbek körében: nagyjából 4500 olyan család van Magy...
Bayer elmesélte Schiffer Andrásnak, hogy Orbán apja milyen példásan privatizálta a gánti bányát
Nem sok olyan műsor létezik, ahol Schiffer András ne szerepelt volna, mióta visszavonult a politikától. Csak idén sikerült már vég...
Sokk: egymilliárd forintos mínuszba fordult a Sberbank magyar ügyfelének folyószámlája
Hogyan lesz az 500 ezer forintos vagyonból egyetlen pillanat alatt egymilliárd forintos adósság? Egy kecskeméti asszonnyal pontosan ez ...
Jogerősen elítélték mert rágalmazta Lázár Jánost
A hódmezővásárhelyi polgármester szerint „vérlázító” az ítélet, a törvényszék „politikai igényt” hajtott végre. Jog...
Dobtunk egy hátast Schadl György tengerparti lakásától: ahogy Ő fogalmazott: "fasza"
Hiába áradozott róla a korrupcióval vádolt elnök, hogy mennyire tetszik neki, valószínűleg bukni fogja, mivel a nyomozók zár alá...
Letagadta a 10 milliárd forintért beszerzett lélegeztetőgépek karbantartására kötött szerződést a kórházi főigazgatóság
A Celitron által gyártott lélegeztetőgépek kötelező felülvizsgálatát egy szombathelyi cég vállalta el, közbeszerzés nélkül. ...
Nem akármilyen cégben lett ügyvezető Orbán Viktor lánya
A miniszterelnök lánya a BDPST Konceptben tölt be vezető tisztséget. Orbán Ráhel néhány napja bejegyzett vezető tisztviselő let...
Mi került ezen 3 milliárd forintba? - hihetetlen, oszlopokon álló mini focipálya a levegőben...
Budapest - Üvegfalú lift, fűtött mosdó és pelenkázó az alsó szinten, oszlopokon álló mini focipálya a levegőben, párapermetez...
Megindult a lavina: kemény nyomozás indult a megbukott Fidesz-vezetés ügyében
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a rendőrség a csillaghegyi Árpád ...
Az FBI kinyomozta, a Microsoft ezután elismerte, hogy horribilis kenőpénzeket juttattak magyar kormányzati embereknek
Ismerje meg Viktort ( Sagyibó), aki az elmúlt évtizedek egyik legjobban bizonyított korrupciós ügyének egyik főszereplője, de most ...
Megkérdezték a Fidesz képviselőjét, miért nem vallott be 71 millió forint kölcsönt, ami ezután jött...
Remélem nem bántom meg, de privát véleményem szerint ön egy hazug, rosszindulatú, manipulatív, velejéig romlott büdös kommun...
Orbán Viktor lányát is megfigyelte a kínai hírszerzés
Politikusok és családtagjaik, jelenlegi és volt diplomaták, állami cégvezetők, kis startupok alapítói - több mint hétszáz magyar...
Nemzetközi botrány: a Financial Times bemutatta Magyarország jövőjét - siralmas a kép
A napi.hu írta meg, hogy Ben Hall, a Financial Times európai ügyekkel foglalkozó szakírója szerint Kelet-Közép-Európa az idén felg...
Nemzetközi botrány: Nem kapott frekvenciát Szerbiában a TV2
Június végén derült ki, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető TV2 Szerbiában terjeszkedne, és el kíván indulni az országos tévéc...
Összeomlik a NER? - Leszerepeltek: Pofára estek Mészáros Lőrincék Szerbiában
Nem jöttek be a tervek. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó TV2 Média Csoportról még júniusban derült ki, hogy pályázat...
Rajtunk röhög Európa: a magyarok csináltak egy kamukaput egy betonkerítésre, ezt kérte az EU-s pályázat
„Örkény felsírna örömében. Szolnokon az Ormos Imre parknál épült ez a kapu a betonfalra.” Így kezdődik a Magyar Kétfarkú K...
Megfagyott a levegő: Videóval: Élő adásban kérdezték meg az államtitkárt, hazudott-e a Fidesz a választóinak
Égett a feje. Interjút adott Menczer Tamás az Egyenes Beszéd hétfő esti adásában, amelyben azt állította, rekordot döntött a ...
Orbánnak döntenie kell: nem akárkik követelik, hogy álljon a történelem jó oldalára
Felszólították Orbánt, hogy viselkedjen valódi európaiként. Több tucat EP-képviselő, köztük néppárti politikusok is, levélbe...
Na ne... - Orbán embere elmagyarázta, miért jó, hogy nincsenek európai bérek Magyarországon
Vélekedése szerint, “az egyetemi tanárok nem tudnak komplexen gondolkodni”. Pócs János gyöngyszemeiből szemezgetett a 444, melye...
Kifizette a hitelt, mégis behajtót küldtek a magyar nyugdíjasra - reagált a tisztelt behajtócég is
Jánoshalma — Régen rendezett kifizetett hiteltartozás miatt tett adóslistára egy Bács-Kiskun megyei nőt egy pénzintézet. Stein Zs...
Várkonyi vallomása: Elárulta mire gondolt amikor elköteleződött Mészáros mellett
Őszintén vallott a helyzetről. Várkonyi Andreának elege lett abból, hogy sokan úgy gondolják, ilyen fontos döntésben mint egy fé...
Nemzetközi botrány: Nem kapott frekvenciát Szerbiában a TV2
Június végén derült ki, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető TV2 Szerbiában terjeszkedne, és el kíván indulni az országos tévéc...
Ötmilliárd forintos magyar–kirgiz alapot hoz létre a magyar kormány - elképesztő bejelentés
Az MTI híre szerint fontos fejlesztési alapba fektet a magyar kormány, összesen ötmilliárd forintért magyar–kirgiz alapot hoznak l...
Az eddigi legdurvább írás jelent meg Orbánról - nem szereti, hanem gyűlöli ezt az országot
A státusztörvény könnygázzal fújta le a nemzet napszámosait - Orbán nem szereti, hanem gyűlöli ezt az országot Orbán Viktor a s...
Nemzetközi botrány: egy német lap szerint meg akar indulni Orbánék ellen az ...
Még ebben a hónapban beélesíthetik a jogállami eljárást. A német üzleti körök lapjának, a Handelsblattnak brüsszeli források ...
Botrány: részletezték az ifjú pár saját lábra állását - közel 50 milliárd forintot nyertek el az állami közbeszerzéseken
AZ IFJÚ PÁR SAJÁT LÁBRA ÁLLÁSA MÁR ÉPPEN ELÉG PÉNZBE KERÜLT AZ ADÓFIZETŐKNEK A miniszterelnök leányának, és vejének az ö...
Meghekkelték az Orbán-kormány propaganda-reklámját - ebből botrány lesz
Megcsináltuk az Orbán-kormány igazi propaganda-reklámját. Valahogy így nézne ki, ha igazat mondanának. Nézd végig! Csak azon dolg...

Ugrás a lap tetejére
Legnépszerűbb csatornák
Hasznos információk
2020-2023. Minden jog fenntartva - TheNews