NE!
WS
            

Hadházy azt javasolta Magyar Péternek, hogy tegyen önfeljelentést néhány korábbi szerződés miatt, Magyar Péter rögtön reagált

Hadházy Ákos posztját változtatás nélkül közöljük:

A Diákhitel Központ némileg meglepően, de a NER-től megszokott, pofátlan módon tagadta meg az Átlátszónak az adatszolgáltatást a Központ korábbi igazgatója által aláírt propaganda szerződések fontos részleteiről. Nekik legalább válaszoltak, nekem eddig még nem...
Ez azért meglepő, mert Rogánék elvileg a cég korábbi igazgatóját most nem nagyon szeretik. Ezért gondolom, hogy nem nagyon akarnák őt védeni a túlárazott szerződésekről szóló részletek kiadásának megtagadásával. A 800 millió forint (!) összegű szerződésekről maga a korábbi igazgató ismerte el, hogy feleslegesen és drágán rendelte a szolgáltatásokat és ez a hűtlen kezelés klasszikus definíciója.
Azonban ha kiadnák a szerződések részleteit, azzal nem csak ennek a potom 800 millió ellopott pénznek a részletei derülnének ki, hanem a Rogán-Balásy elkövető páros százmilliárdos nagyságrendű csalásába kapnánk mély betekintést. Éppen ezért lenne célszerű, ha a Diákhitel Központ pártalapítást tervező korábbi igazgatója önfeljelentést tenne - bár bízzunk benne, hogy az Átlátszó is megnyeri a pert.

Haházy Ákos posztjára hozzászólásban reagált Magyar Péter melyet szintén változtatás nélkül közlünk:

Képviselő Úr, ahogy azt pontosan tudja, számtalan feljelentés született az ügyben és folynak is az eljárások. Áldott Húsvétot!


Hadházy Ákos az átlátszó cikkére hivatkozott posztjában:

Átlátszó: Perelünk a Diákhitel Központ által kötött kommunikációs szerződések árlistáiért


„Az egységárakat tartalmazó árlistákat – tekintve, hogy a szerződő partner ezeket üzleti titokká nyilvánította – sajnos nem tudjuk a rendelkezésére bocsátani.” Ezt a választ kaptuk a közpénzből működő, állami tulajdonú Diákhitel Központtól, amikor a Lounge Design és a New Land Media nevű Balásy-cégekkel között szerződéseket kértük ki azok minden mellékletével együtt. Mivel véleményünk szerint a válaszadással indokolatlanul húzták az időt 30 napig, panaszt nyújtottunk be Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), emellett pert indítunk az állami céggel szemben a kért közadatokért.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ volt vezetője február elején a Partizánnak adott interjújában többek között azt mondta, azért távozott 2022-ben a Diákhitel Központ Zrt. éléről, mert szóvá tette, hogy a kormányzati kommunikációt végző Balásy Gyula-féle cégek, a Lounge Design illetve a New Land Media rossz minőségű munkát végeztek a Zrt.-nek, ráadásul „a piaci árnál háromszor, olykor hatszor drágábban”. Emiatt Magyar – saját bevallása szerint – többször is megtagadta a megrendelések aláírását és a kifizetéseket. Ezeknek az állításoknak próbáltunk utánajárni, de rosszhiszemű joggyakorlásba ütköztünk.

Ahogy arról februárban beszámoltunk, a Diákhitel Központ oldalára és az ekr.gov.hu-ra felöltött szerződésekből rögtön kiderült, hogy Balásy két cége 2019 és 2022 között 811 millió forint értékben kötött szerződéseket a Diákhitel Zrt.-vel, és ebből kettőt biztosan Magyar írt alá. Igaz ugyanakkor, hogy az utolsó, 2022 májusi szerződést már nem ő, hanem a két vezérigazgató-helyettes írta alá, röviddel Magyar munkaviszonyának megszüntetését megelőzően.

Csakhogy a mellékletek közül a legfontosabbak sehova nem voltak feltöltve, ezért a következő közadatigénylést küldtük el a Diákhitel Központnak február 12-én:

„Kérem, hogy elektronikus másolatban küldjék meg részemre a Lounge Design Kft., a New Land Media Kft. illetve a Diákhitel Központ Zrt. között kötött szerződések másolatát azok összes mellékletével együtt a 2018.01.01-2022.12.31. közötti időszakra vonatkozóan. Továbbá kérem, hogy – ugyanezen időszakra vonatkozóan – küldjenek meg minden olyan iratot, amelyek az említett cégekkel kapcsolatos szerződések megkötése során keletkeztek (pl. előzetes árajánlatok stb.), valamint a megbízások teljesítésére vonatkoznak, különös tekintettel a teljesítésigazolásokra, az egyedi megbízásokra és az egységárakra.”

A Diákhitel Központ a 15 napos határidő lejártáig nem válaszolt, ezért felszólítottuk őket a válaszadásra. Ezt követően (február 28-án) azt a választ kaptuk, hogy megvizsgálták az adatigénylésünket, de az olyan „jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik”, hogy az adatigénylés teljesítésének határidejét 15 nappal meghosszabbítják.

Majd még 15 nap múlva (március 13-án) közölték, hogy

az általunk kért szerződések fent vannak a Diákhitel Központ honlapján, töltsük le onnan;
az egységárakat tartalmazó árlistákat – „tekintve, hogy a szerződő partner ezeket üzleti titokká nyilvánította” – nem tudják a rendelkezésére bocsátani,
minden más dokumentumot pedig a Diákhitel Központ Zrt. székhelyén tekinthetünk meg.
Mivel a dokumentumokban az árak nélkül érdemi információ nem szerepelhet, ezért a betekintéssel egyelőre nem kívántunk élni.

Panaszt tettünk ugyanakkor a NAIH-nál rosszhiszemű joggyakorlás miatt, illetve bepereljük a Diákhitel Központot a ki nem adott adatok miatt.

A NAIH-nál jeleztük, hogy véleményünk szerint az a tény, hogy a szerződések fent vannak a honlapon, illetve hogy az árlista nem adható ki, már 15 nap elteltével (sőt, a beadás igénylésének napján) is tudható lehetett a Diákhitel Központ számára. Ezt támasztja alá, hogy a honlapon található szerződések azon mellékletei, amelyek az árlistákat tartalmazzák, alapból nincsenek feltöltve sehova, azok nem megismerhetők.

Továbbá azt, hogy a kért iratok egy részét nem elektronikus másolatban küldik meg (ahogy azt a közadatigénylésben kértük), hanem betekintéssel kívánják az adatigénylést teljesíteni, szintén tudható volt az első válaszadás idején is. Hiszen ők maguk fogalmazták meg, hogy „jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik” az igénylés. Ezt azonban nem jelezték akkor, csak a 30. nap lejártát követően, így 15 nappal később volt lehetőség az időpont-egyeztetésre.

Emiatt szerintünk a Diákhitel Központ indokolatlanul nyújtotta el a válaszadást 30 napra, amely során ráadásul közölték, hogy adatok egy jelentős részét ki sem kívánják adni. Ezért panaszt nyújtottunk be a NAIH-hoz, és az eset kivizsgálását kértük.

Közpénz, közadat

Emellett bepereljük a Diákhitel Központ Zrt.-t. A cég ugyanis a Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában és kizárólagos befolyása alatt álló gazdasági társaság, közpénzből jött létre és azzal gazdálkodik. Az adatigénylésünkben kiadni kért kommunikációs megbízásokat is közpénzből fizették ki – a volt vezérigazgató állítása szerint ráadásul túlárazottan.

A törvény szerint minden közpénzzel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.

Ugyan a Diákhitel Központban arra hivatkoztak, hogy az egységárak kiadását Balásy Gyula cégei megtagadták üzleti titokra hivatkozva, mi vitatjuk ennek jogosságát.Bár a Kbt. 44. § (1) bekezdése szerint „a gazdasági szereplő az ajánlatban, részvételi jelentkezésben, hiánypótlásban vagy felvilágosításban, valamint a 72. § szerinti indokolásban elkülönített módon elhelyezett, üzleti titkot tartalmazó iratok nyilvánosságra hozatalát megtilthatja, (….) az üzleti titkot tartalmazó irat kizárólag olyan információkat tartalmazhat, amelyek nyilvánosságra hozatala a gazdasági szereplő üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okozna.”

A gazdasági szereplő ugyanakkor nem nyilváníthatja üzleti titoknak a közérdekből nyilvános adatokat.

A közbeszerzési eljárás során üzleti titokká minősített adatok nyilvánosságra hozatalának megtiltása a közbeszerzésben részt vevő további ajánlatkérők iratbetekintési jogát hivatott korlátozni, az információszabadsághoz fűződő alapjog korlátozását önmagában a közbeszerzési eljárásban hozott döntés nem alapozhatja meg.

Nemrég egy hasonló ügyben nyertünk jogerősen pert, amikor a Fővárosi Ítélőtábla kimondta: közbeszerzésen az árazott költségvetés nem lehet üzleti titok. Így a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kellett adnia a szegényeknek szánt élelmiszercsomagok pontos tartalmát és a termékek árát.

Nem vicc! - előkerült egy kínai szobor Szijjártó Péterről
05/19
Irgalmatlan vagyonátmentésbe kezdett Matolcsy fia és annak üzleti köre, volt jegybanki ingatlanok is érintettek
05/19
Módosultak a rendszerhasználati díjak - sokan megfognak lepődni
05/19
Összefognak Magyar Péter ellen? - az ellenzék kiugrott maffiózónak nevezte nyilvánosan
05/19
Robbant a hír: óriási bírságot kapott az RTL - kiderült mi van a háttérben...
05/19
Orbán hirtelen megmozgatott 372 milliárdot - Mészáros Lőrinc cégének is jut, mutatj...
05/19
Gigantikus építkezésbe kezd Kína Magyarországon: a magyar kormány nem tudja biztos...
05/19
Itt tartunk: Lecserélte a polgármester a táblákat, Orbán-idézettel köszöntik a fal...
05/19
Ugrás a lap tetejére
Hasznos információk
2020-2024. Minden jog fenntartva - TheNews
         

Hadházy azt javasolta Magyar Péternek, hogy tegyen önfeljelentést néhány korábbi szerződés miatt, Magyar Péter rögtön reagált


Hadházy Ákos posztját változtatás nélkül közöljük:

A Diákhitel Központ némileg meglepően, de a NER-től megszokott, pofátlan módon tagadta meg az Átlátszónak az adatszolgáltatást a Központ korábbi igazgatója által aláírt propaganda szerződések fontos részleteiről. Nekik legalább válaszoltak, nekem eddig még nem...
Ez azért meglepő, mert Rogánék elvileg a cég korábbi igazgatóját most nem nagyon szeretik. Ezért gondolom, hogy nem nagyon akarnák őt védeni a túlárazott szerződésekről szóló részletek kiadásának megtagadásával. A 800 millió forint (!) összegű szerződésekről maga a korábbi igazgató ismerte el, hogy feleslegesen és drágán rendelte a szolgáltatásokat és ez a hűtlen kezelés klasszikus definíciója.
Azonban ha kiadnák a szerződések részleteit, azzal nem csak ennek a potom 800 millió ellopott pénznek a részletei derülnének ki, hanem a Rogán-Balásy elkövető páros százmilliárdos nagyságrendű csalásába kapnánk mély betekintést. Éppen ezért lenne célszerű, ha a Diákhitel Központ pártalapítást tervező korábbi igazgatója önfeljelentést tenne - bár bízzunk benne, hogy az Átlátszó is megnyeri a pert.

Haházy Ákos posztjára hozzászólásban reagált Magyar Péter melyet szintén változtatás nélkül közlünk:

Képviselő Úr, ahogy azt pontosan tudja, számtalan feljelentés született az ügyben és folynak is az eljárások. Áldott Húsvétot!


Hadházy Ákos az átlátszó cikkére hivatkozott posztjában:

Átlátszó: Perelünk a Diákhitel Központ által kötött kommunikációs szerződések árlistáiért


„Az egységárakat tartalmazó árlistákat – tekintve, hogy a szerződő partner ezeket üzleti titokká nyilvánította – sajnos nem tudjuk a rendelkezésére bocsátani.” Ezt a választ kaptuk a közpénzből működő, állami tulajdonú Diákhitel Központtól, amikor a Lounge Design és a New Land Media nevű Balásy-cégekkel között szerződéseket kértük ki azok minden mellékletével együtt. Mivel véleményünk szerint a válaszadással indokolatlanul húzták az időt 30 napig, panaszt nyújtottunk be Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), emellett pert indítunk az állami céggel szemben a kért közadatokért.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ volt vezetője február elején a Partizánnak adott interjújában többek között azt mondta, azért távozott 2022-ben a Diákhitel Központ Zrt. éléről, mert szóvá tette, hogy a kormányzati kommunikációt végző Balásy Gyula-féle cégek, a Lounge Design illetve a New Land Media rossz minőségű munkát végeztek a Zrt.-nek, ráadásul „a piaci árnál háromszor, olykor hatszor drágábban”. Emiatt Magyar – saját bevallása szerint – többször is megtagadta a megrendelések aláírását és a kifizetéseket. Ezeknek az állításoknak próbáltunk utánajárni, de rosszhiszemű joggyakorlásba ütköztünk.

Ahogy arról februárban beszámoltunk, a Diákhitel Központ oldalára és az ekr.gov.hu-ra felöltött szerződésekből rögtön kiderült, hogy Balásy két cége 2019 és 2022 között 811 millió forint értékben kötött szerződéseket a Diákhitel Zrt.-vel, és ebből kettőt biztosan Magyar írt alá. Igaz ugyanakkor, hogy az utolsó, 2022 májusi szerződést már nem ő, hanem a két vezérigazgató-helyettes írta alá, röviddel Magyar munkaviszonyának megszüntetését megelőzően.

Csakhogy a mellékletek közül a legfontosabbak sehova nem voltak feltöltve, ezért a következő közadatigénylést küldtük el a Diákhitel Központnak február 12-én:

„Kérem, hogy elektronikus másolatban küldjék meg részemre a Lounge Design Kft., a New Land Media Kft. illetve a Diákhitel Központ Zrt. között kötött szerződések másolatát azok összes mellékletével együtt a 2018.01.01-2022.12.31. közötti időszakra vonatkozóan. Továbbá kérem, hogy – ugyanezen időszakra vonatkozóan – küldjenek meg minden olyan iratot, amelyek az említett cégekkel kapcsolatos szerződések megkötése során keletkeztek (pl. előzetes árajánlatok stb.), valamint a megbízások teljesítésére vonatkoznak, különös tekintettel a teljesítésigazolásokra, az egyedi megbízásokra és az egységárakra.”

A Diákhitel Központ a 15 napos határidő lejártáig nem válaszolt, ezért felszólítottuk őket a válaszadásra. Ezt követően (február 28-án) azt a választ kaptuk, hogy megvizsgálták az adatigénylésünket, de az olyan „jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik”, hogy az adatigénylés teljesítésének határidejét 15 nappal meghosszabbítják.

Majd még 15 nap múlva (március 13-án) közölték, hogy

az általunk kért szerződések fent vannak a Diákhitel Központ honlapján, töltsük le onnan;
az egységárakat tartalmazó árlistákat – „tekintve, hogy a szerződő partner ezeket üzleti titokká nyilvánította” – nem tudják a rendelkezésére bocsátani,
minden más dokumentumot pedig a Diákhitel Központ Zrt. székhelyén tekinthetünk meg.
Mivel a dokumentumokban az árak nélkül érdemi információ nem szerepelhet, ezért a betekintéssel egyelőre nem kívántunk élni.

Panaszt tettünk ugyanakkor a NAIH-nál rosszhiszemű joggyakorlás miatt, illetve bepereljük a Diákhitel Központot a ki nem adott adatok miatt.

A NAIH-nál jeleztük, hogy véleményünk szerint az a tény, hogy a szerződések fent vannak a honlapon, illetve hogy az árlista nem adható ki, már 15 nap elteltével (sőt, a beadás igénylésének napján) is tudható lehetett a Diákhitel Központ számára. Ezt támasztja alá, hogy a honlapon található szerződések azon mellékletei, amelyek az árlistákat tartalmazzák, alapból nincsenek feltöltve sehova, azok nem megismerhetők.

Továbbá azt, hogy a kért iratok egy részét nem elektronikus másolatban küldik meg (ahogy azt a közadatigénylésben kértük), hanem betekintéssel kívánják az adatigénylést teljesíteni, szintén tudható volt az első válaszadás idején is. Hiszen ők maguk fogalmazták meg, hogy „jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik” az igénylés. Ezt azonban nem jelezték akkor, csak a 30. nap lejártát követően, így 15 nappal később volt lehetőség az időpont-egyeztetésre.

Emiatt szerintünk a Diákhitel Központ indokolatlanul nyújtotta el a válaszadást 30 napra, amely során ráadásul közölték, hogy adatok egy jelentős részét ki sem kívánják adni. Ezért panaszt nyújtottunk be a NAIH-hoz, és az eset kivizsgálását kértük.

Közpénz, közadat

Emellett bepereljük a Diákhitel Központ Zrt.-t. A cég ugyanis a Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában és kizárólagos befolyása alatt álló gazdasági társaság, közpénzből jött létre és azzal gazdálkodik. Az adatigénylésünkben kiadni kért kommunikációs megbízásokat is közpénzből fizették ki – a volt vezérigazgató állítása szerint ráadásul túlárazottan.

A törvény szerint minden közpénzzel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával.

Ugyan a Diákhitel Központban arra hivatkoztak, hogy az egységárak kiadását Balásy Gyula cégei megtagadták üzleti titokra hivatkozva, mi vitatjuk ennek jogosságát.Bár a Kbt. 44. § (1) bekezdése szerint „a gazdasági szereplő az ajánlatban, részvételi jelentkezésben, hiánypótlásban vagy felvilágosításban, valamint a 72. § szerinti indokolásban elkülönített módon elhelyezett, üzleti titkot tartalmazó iratok nyilvánosságra hozatalát megtilthatja, (….) az üzleti titkot tartalmazó irat kizárólag olyan információkat tartalmazhat, amelyek nyilvánosságra hozatala a gazdasági szereplő üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okozna.”

A gazdasági szereplő ugyanakkor nem nyilváníthatja üzleti titoknak a közérdekből nyilvános adatokat.

A közbeszerzési eljárás során üzleti titokká minősített adatok nyilvánosságra hozatalának megtiltása a közbeszerzésben részt vevő további ajánlatkérők iratbetekintési jogát hivatott korlátozni, az információszabadsághoz fűződő alapjog korlátozását önmagában a közbeszerzési eljárásban hozott döntés nem alapozhatja meg.

Nemrég egy hasonló ügyben nyertünk jogerősen pert, amikor a Fővárosi Ítélőtábla kimondta: közbeszerzésen az árazott költségvetés nem lehet üzleti titok. Így a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kellett adnia a szegényeknek szánt élelmiszercsomagok pontos tartalmát és a termékek árát.
Nem vicc! - előkerült egy kínai szobor Szijjártó Péterről
Módosultak a rendszerhasználati díjak - sokan megfognak lepődni
Összefognak Magyar Péter ellen? - az ellenzék kiugrott maffiózónak nevezte nyilvánosan
Robbant a hír: óriási bírságot kapott az RTL - kiderült mi van a háttérben
Orbán hirtelen megmozgatott 372 milliárdot - Mészáros Lőrinc cégének is jut, mutatjuk
Gigantikus építkezésbe kezd Kína Magyarországon: a magyar kormány nem tudja biztosítani az új vállalatoknak a szükséges feltételeket
Itt tartunk: Lecserélte a polgármester a táblákat, Orbán-idézettel köszöntik a faluba érkezőket
Hátborzongató: megszólaltak a magyar akkumulátorgyár dolgozói: Földön ülve vagy térdelve kellett volna végighallgatniuk a műszakvezetőt
Magyar Péter: ismét borított: Nem hiszem, hogy olyan hülyének tűnök, hogy pont én....
Megfagyott a levegő: megdöbbentő dolgot mondott Bayer Zsolt Ukrajnáról!
Magyar Péter: A Metropol hazudik, feljelentést teszünk...
Direkt36: Egymilliárdért vett luxusingatlant egy Matolcsy Ádámhoz köthető cég Dubajban
Az eddigi legdurvább üzenetet kapta Magyar Péter Gyurcsány Ferenctől
Döntött a bíróság: nem lehet nyilvánosságra hozni, miért kapott elnöki kegyelmet K. Endre
Durvulnak a dolgok: Szentkirályi Karácsonynak: Mondja meg, hány ropi hosszúságú
Győzike lesz a csodafegyver Magyar Péterrel szemben? Nem elég Deutsch Tamás, másodiknak ott lesz ő is?
Felmerült bűncselekmény? - reagált a rendőrség Magyar Péter és Varga Judit családi veszekedésére
Karácsony bedurvult: „Azt gondoltam, hogy elmehettek a fa....”
Orbánnak elege lett? - nem akárki jelent meg Magyar Péter posztja alatt
Soha nem látott részletek a legújabb Orbán Ráhel interjúban: a feltétel nélküli adományozás pici korától az élete része...
Mészáros Lőrinc cége kapta a 34 milliárdos álom megbízást - nem volt nagy verseny
Elárulta Nagy Feró ki az akit rendőrökkel vitetne el - „kimegy két rendőr, és elviszi őket, befejeztük!”
Megjelent a Karmelitában az egyik legnagyobb kínai vezető - ami most jön olyan még nem volt Európában
Valami elindult: őrizetbe vette a rendőrség egy magyar óvoda pedagógiai asszisztensét
Érdekes: Kiszúrta a sajtó Tiborcz bizniszét Lázár gyorsan meg is szüntetné a felületet ahol az adatok vannak
Ilyen még nem volt: Egy riporterrel akadt vitája élőben Deutsch Tamásnak
Szentkirályi Alexandra bekeményített: az orbánozás abbahagyását javaslom neked!!!
Hirtelen megszüntetik a céget amelyik luxusházat adott el Varga Mihálynak - de ez még nem minden
Egy 950 millió forintos keretszerződés, székhelyként egy postafiókot adtak meg... itt kell élned, hogy elhidd....
325 millió forintot kapott a Mészáros Lőrinc tulajdonsában lévő külföldi fociakadémia
Várkonyi Andreának szempont volt a vagyon, de nem ennyire
Menczer Tamás keményen elmondta szerinte hova való Magyar Péter
Robbant a hír: Rogán Antalról vallott a bíróságon a Schadl–Völner-ügy vádlottja
Lépett akitől még Orbán is fél: Nemzetközi bűnhálózatot tártak fel Magyarországon
Milliárdokért vásárolt gigantikus hotelt a magyar állam Erdélyben a nyilvánosság teljes kizárásával
Óriási botrány: nem akárkit akar kirúgatni Deutsch Tamás - előkerült egy levél
Elindult a lavina: Jogerős ítélet kötelezi Gulyás Gergelyéket...
Hivatalos: Megduplázták a határon túli fociakadémiák támogatását
Egy nappal a pályázat kezdete előtt alapította cégét egy volt focista, nyert is rögvest 8 milliárdot
Már Szlovákia is rajtunk nevet - az eddigi legdurvább Orbán gúnykép jelent meg...
1,8 milliárd közpénzt költöttek a szigetszentmiklósi szellemstadionra. Gaz benőtte, felelős nincs

Ugrás a lap tetejére
Legnépszerűbb csatornák
Hasznos információk
2020-2024. Minden jog fenntartva - TheNews